Pubers

Van zakgeld voor kleuter tot tiener met eigen pinpas

Eens komt het moment dat kinderen beseffen dat geld meer is dan iets dat alleen voor papa en mama bestemd is. Het is lastig aan te geven wanneer dit moment precies komt; geen kind is immers hetzelfde. Er zijn natuurlijk signalen die aangeven dat een kind verder is dan je denkt op dit gebied. Deze signalen ga je ongetwijfeld herkennen! De kans is namelijk erg groot dat je overstelpt wordt met vragen, vragen en nog meer vragen. Over wat je kunt kopen voor 1 euro en waarom je de mevrouw bij de kassa geen geld geeft maar wel boodschappen meeneemt. Waarom je met 4 muntjes van 50 cent niet meer kunt kopen dan met een muntje van 2 euro. Moet je gaan uitleggen wat een bank is en wat een bank doet? Waar jullie geld vandaan komt? Dan is het moment wellicht aangebroken om te beginnen met het geven van zakgeld.

Beginnen met het geven van zakgeld

Afhankelijk van de leeftijd van je kind is het aan te raden om te beginnen met het geven van zakgeld in de vorm van echt fysiek geld. Ten eerste is dit een goede manier om de verschillende euromuntjes (en eventueel biljetten) te leren herkennen en hiermee te leren rekenen. Dit bevordert het gevoel van waarde, waarbij het aan te raden is om af te spreken wat er in elk geval wel en wat er niet van het zakgeld mag worden gekocht. Het is goed om vooraf te bedenken of je een kind helemaal los wil laten met zakgeld of juist niet. Vind je het o.k. wanneer hij elke paar euro in zijn spaarpot uitgeeft of heb je liever dat hij door spaart voor iets groters? Een tweede reden waarom je eigenlijk wel moet beginnen met het geven van fysiek geld is dat het bij de meeste banken vaak pas mogelijk is om vanaf een bepaalde leeftijd (meestal 9 of 10 jaar) een eigen bankpas te gebruiken.

Lees ook: 6 manieren om geld te besparen

Vanaf welke leeftijd een eigen betaalrekening met pinpas?

Heeft je zoon of dochter eenmaal de leeftijd bereikt dat een eigen bankpas tot de mogelijkheden behoort dan kun je ervoor kiezen om een betaalrekening voor kinderen (vaak aangeduid als jongerenrekening o.i.d.) te openen. Hier zit een bankpas bij die kinderen de mogelijkheid geeft om zelf te pinnen (uit de muur en in winkels). Uiteraard moet jouw kind wel zover zijn dat het hier zelfstandig mee
overweg kan. Wil je toch iets van een richtlijn hebben met betrekking tot het moment waarop kinderen starten met een eigen bankrekening met bankpas? De meeste ouders kiezen het moment van overgang naar de middelbare school. Het is goed om je te realiseren dat de ontwikkelingen met betrekking tot bankieren erg snel gaan. Als je kind er aan toe is maar jij zelf misschien nog niet, dan is het goed om over je eigen angsten heen te stappen. Op deze manier kunnen kinderen de ontwikkelingen namelijk gemakkelijk bijhouden.

Hoeveel kleedgeld ga je geven?

Naarmate kinderen ouder worden krijg je te maken met heel andere vraagstukken omtrent zakgeld. Zakgeld dekt vaak al lang de lading niet meer en het wordt al snel kleedgeld genoemd. Over de hoogte van zakgeld/kleedgeld kan het Nibud je goed voorlichten, dus het is zeker aan te raden om eens te kijken wat zij op dit vlak adviseren. De kans is daarnaast groot dat je kind een bijbaan of vakantiebaantje krijgt. Om uitbetaald te krijgen is een bankrekening nodig en dit kan betekenen dat je kind ineens veel geld te besteden heeft.

Lees ook: Waarom sparen voor je kind een must is

Wel of geen kostgeld laten betalen?

Een laatste issue omtrent geld en kinderen is het zogenaamde kostgeld. Als een kind gaat werken en nog thuis woont verlangen veel ouders een bijdrage in de huishoudelijke kosten van hun kind. Heel vaak is dit een symbolisch bedrag, vooral bedoeld om duidelijk te maken dat een huishouden draaiend houden geld kost. Ook voor dit kost -of woongeld heeft het Nibud richtlijnen opgesteld die je mogelijk kunnen helpen bij het bepalen van de hoogte ervan.

Zicht houden op de uitgaven van je kind

Allemaal leuk en aardig maar misschien vind je het best wel eng om je kind zelfstandig met geld om te laten gaan. Heel begrijpelijk, het is ook best een hele stap. Weet dat je altijd toezicht kunt houden op wat jouw kind doet met zijn of haar geld. Vraag aan je bank om de rekening(en) van jouw zoon of dochter te koppelen aan jouw eigen internetbankieren. Op deze manier kun je precies zien hoe vaak er wordt gepind en in welke winkels er wordt betaald. Dit is uiteraard een vorm van controle achteraf: nog beter is het om samen met je kind te gaan zitten en afspraken te maken over bijvoorbeeld de hoogte van het zakgeld, kleed -of kostgeld). Waar mag het aan uitgegeven worden, vanaf welk bedrag ga je iets op een spaarrekening zetten, hoe ga je goed om met een bankpas etc. De meeste banken hebben op hun website een speciaal gedeelte voor kinderen in verschillende leeftijden om ze te helpen bij het “echte bankieren”. Dit begint spelenderwijs met uitleg over geld en gaat al snel over in het geven van praktische tips voor kinderen die wat ouder zijn. Zeker nuttig voor ouders om hier eens een kijkje te nemen.

Lees ook: Hoeveel kinderbijslag krijg je en wat doe je ermee?

Je kind op weg naar zelfstandigheid

Elke stap betekent overgang naar een nieuwe fase, een stap naar meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Misschien pink je wel even een traantje weg, maar probeer ook die andere kant te zien. Het is gaaf als jouw kind straks goed met geld om kan gaan en jij als ouder hier geen zorgen om hebt :-)

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button