Ouderschap

8 tips voor opgedroogd snot verwijderen bij je dreumes

We zien ze allemaal geregeld voorbij rennen; schattige, kleine dreumesen met een heel plakkaat opgedroogd snot onder hun neusje. Soms zelfs tot serieuze korsten aan toe en het wordt steeds lastiger om deze korsten te verwijderen. Ooit plaatste onze gastblogger Sjifra al eens een blog over hoe vervelend haar zoontje het vond wanneer ze het weg wilde halen.

Waar is al dat snot eigenlijk goed voor?

Je zou denken laat dat snot lekker achterwege! Maar het heeft wel degelijk een functie. Zo heeft snot invloed op je reukvermogen en voorkomt het dat je luchtwegen uitdrogen. De trilhaartjes in je neus zorgen ervoor dat snot niet je neus uitloopt en werken minder goed wanneer het koud is. Dat verklaart dan ook dat veel mensen in de koude buitenlucht last hebben van een loopneus en continue hun neus ophalen.

Ophalen is beter dan snuiten

Nu we het toch over ophalen hebben: het klinkt nooit zo lekker maar het is beter om je neus op te halen dan je neus te snuiten. Bij het ophalen van je neus zuig je als het ware het snot uit je holtes. Bij het snuiten van de neus vullen deze holtes zich juist, wat zorgt voor een ideale broedplaats voor ziekteverwekkers.

8 tips voor opgedroogd snot verwijderen bij je dreumes

Genoeg over de functie van snot, laten we eens kijken hoe we het weg krijgen :-)

1. Snot geregeld wegvegen

De beste remedie is natuurlijk om snottebellen geregeld weg te halen, wat in de praktijk kan betekenen dat je continue met een zakdoek achter je kleintje aanhobbelt. We begrijpen dus heel goed wanneer dat niet zo goed lukt! Je wilt immers ook wel eens even wat tijd voor jezelf en op de crèche hebben ze hier ook geen tijd voor. De praktijk leert wel dat, wanneer je het zoveel mogelijk probeert te doen, je kindje het minder erg vindt wanneer zijn of haar neus wordt schoongemaakt.

2. Preventief vaseline opsmeren

Geregeld vaseline onder de neus smeren kan heel goed preventief helpen tegen het vormen van een snotkorst; hierdoor hecht opdrogend snot minder snel. Probleem is alleen dat wanneer je snot weg veegt, je ook de vaseline weg veegt. Je moet dan eigenlijk meteen weer vaseline opsmeren. Wanneer je toch al geregeld snot weg veegt is deze extra handeling dus overbodig, maar het kan heel handig zijn voor het slapen gaan of op een lange crèche dag.

3. Vaseline op de snotkorts smeren

Wanneer het om een heel hardnekkige snotkorst gaat kan het ook lonen om meerdere keren vaseline of een andere vette zalf op de korst te smeren. Dit zorgt ervoor dat de korst zachter wordt en uiteindelijk makkelijker weg te halen is.

4. Nat maken en laten inweken

Wanneer er al een flink plakkaat opgedroogd snot onder het neusje aanwezig is helpt het om het met een zacht washandje nat te deppen. Wanneer je dit in, zeg 10 minuten tijd, een aantal keren herhaalt is het zo week geworden dat je het gemakkelijk weg veegt.

Lees ook: Vaccineren tegen all typen Meningokokken

5. Neem je kindje mee onder de douche

Wanneer je kindje onder de douche staat en/of speelt loopt er continue water over zijn of haar gezichtje naar beneden. Hierdoor laat de korst snel los en kun je hem gemakkelijker weghalen met een zacht washandje.

6. Niet proberen los te peuteren

Pluisjes wegplukken uit haren, met een natte duim even dat Nutella restje van die lip vegen en een korstje weg pulken met je nagels… niet doen! Ga echt niet met je nagels die snotkorst weg proberen te halen. Er zitten veel bacteriën onder je nagels dus als je per ongeluk de huid beschadigd heb je de kans dat het een lelijk en ontstoken wondje wordt. Bovendien doet het pijn bij je kind. Een tijd geleden zag ik een moeder die haar kind in de houtgreep nam en harde stukken snot in het neusje weg begon te pulken. Een trappelend, krijsend kind op schoot en uiteindelijk een bloedend huidje. Ik vond het nogal heftig!

7. Gebruik geen vochtige doekjes

Veel vochtige doekjes zijn geparfumeerd wat bij veelvuldig gebruik huidirritatie kan veroorzaken. Dus dan haal je geregeld snot weg en dan vind je kindje het nog heel vervelend omdat de huid irriteert. Beter is het om een vochtig washandje of een vochtige hydrofiele doek te gebruiken.

8. Zorg dat je uit de vicieuze cirkel komt

Of beter nog, zorg dat je er niet in komt! Wanneer je de neus van je kindje pas schoonmaakt wanneer de snot al is opgedroogd dan kan dat heel vervelend zijn en zelfs pijn doen. Jij wacht vervolgens steeds langer met schoonmaken want je kleintje vindt het zo vervelend. Maar het gevolg is dat de korsten steeds hardnekkiger worden. Uiteindelijk is het elke keer een strijd!

Wanneer je zoveel mogelijk de eerste 2 tips probeert toe te passen zal je kindje het helemaal niet zo erg vinden wanneer zijn of haar neusje wordt schoongemaakt, het doet immers geen pijn en het is zo gebeurd :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button