Brood, daar zit wat in! Maar wat eigenlijk?

Je wordt erdoor omver geblazen, al die berichten over brood. Van brood word je dik, spelt is beter dan tarwe en het beste is eigenlijk om helemaal geen brood te eten. Maar wat is hier nu van waar?

Ik ben een bakkersdochter. Ik groeide samen met mijn broer en zusje op naast de bakkerij met winkel en ons huis was daardoor dag en nacht gevuld met de lucht van vers brood. Brood was goed voor je en wij aten het allemaal graag. Jarenlang hebben mijn zusje en ik in de winkel geholpen op zaterdagen, in vakanties en tijdens de druktes voor feestdagen. De oliebollen, de paaseieren, het staat allemaal nog op mijn netvlies gegrift. Ook de jaarlijkse “broodweken” kan ik me goed herinneren en elk nieuw soort brood werd met veel passie voor het bakkersvak in onze winkel geïntroduceerd. De nachten van vrijdag op zaterdag waren altijd heel speciaal; mijn vader was altijd aan het werk wanneer ik terug kwam van het stappen. Ik ging dan even bij hem op de werkbank zitten en we kletsten gezellig bij, terwijl hij de eerste verse croissants en harde broodjes uit de oven haalde.

Lees ook: Zelf brood bakken in de Dutch Oven

Aten wij, doordat we bakkerij aan huis hadden, dan meer brood dan andere mensen? Nee, dat denk ik zeker niet. Wij aten brood bij het ontbijt en in onze vroege jeugd bij de avondmaaltijd. Omdat mijn vader ’s nachts rond 03.00u altijd al naast zijn bed stond at hij zijn warme maaltijd liever tussen de middag. Vanaf het moment dat wij naar de middelbare school gingen en tussen de middag niet meer thuis kwamen om te eten, verschoof de warme maaltijd naar de avond en werd er bij de lunch ook brood gegeten. Bij vriendjes en vriendinnetjes ging het niet anders; ook zij aten 2x per dag brood. Brood was gezond.

background-2561_1280

Er werd vroeger sowieso meer brood gegeten dan nu. Boeken als Broodbuik, Voedselzandloper en andere boeken over koolhydraatarm eten hebben voor de broodbakkers geen goed gedaan; veel mensen zien brood ineens als “de duivel”. En ja, ook ik heb deze boeken gelezen. Sterker nog, na het lezen van broodbuik heb ik wekenlang geen brood gegeten. Ik ben zelfs dmv prikken mijn bloedsuikers in de gaten gaan houden; prikken wanneer ik nuchter was, dan ontbijten (elke keer met iets anders) en dan na het ontbijt weer prikken. Ik zag geen verschil, of ik nu brood at of niet. Ieder lichaam is uiteraard anders en waar andere mensen pieken zien in hun bloedsuikers heb ik daar blijkbaar geen last van. Omdat ik heel onrustig van dit alles werd heb ik alle boeken aan de kant geschoven en ben ik gaan eten zoals het voor mij goed voelt. Gevarieerd, gewoon alles en van niets “te” veel. Er is weer rust in de tent, ik eet wat goed voelt en waar ik trek in heb, heerlijk!

Om mij heen blijf ik het natuurlijk horen, die negatieve berichten over brood. Naar mijn idee zijn veel mensen niet goed voorgelicht en weten zij niet of nauwelijks het verschil tussen tarwe- en volkorenbrood. Er wordt geroepen dat spelt beter voor je is, maar is dat wel zo en waarom? In deze video wordt het uitgelegd en ik vind dat iedereen dit zou moeten kijken. Niets vervelender dan mensen die om verkeerde voorlichting brood links laten liggen terwijl ze het o zo lekker vinden.

Eet ik nog steeds 2x per dag brood? Nee, dat niet. Omdat ik gevarieerd wil eten eet ik niet meer dan 1x per dag brood of iets soortgelijks (roggebrood, crackers etc.). Ik wissel veel af met ei-gerechten, salades en kwark met zelfgemaakte granola. Ook maak ik geregeld koolhydraatarm brood of bananenbrood. Maar dat er goede dingen zitten in brood die belangrijk zijn voor je lichaam, dat is voor mij duidelijk.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button