Kinderen

Je kinderen veilig op internet

Je kinderen veilig op internet | AllinMam.com

Zijn ze nog klein dan kun je het lange tijd wel omzeilen maar er komt een tijd dat het maar wat interessant is, die tablet of Ipad. Kun je dan eerst nog wel een filmpje aanzetten en zal er niet verder geklikt worden, al snel gaan kinderen op onderzoek uit en weet je niet meer waar ze via via terecht komen. Het is één van de kopzorgen bij veel ouders; hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen veilig op het internet kunnen surfen? Want te veel op een tablet of telefoon is misschien niet ok, je wilt het ze toch ook niet helemaal onthouden.

Aangezien het niet echt te doen is om elke seconde over de schouder van je kind mee te kijken wat hij of zij aan het doen is, is het handig om een aantal zaken geregeld te hebben voor ze echt los gaan online. Onderstaand een aantal tips voor je kinderen veilig op internet.

Plaats een pc in een gezamenlijke ruimte, bijvoorbeeld in de woonkamer of in een leefkeuken. Zo kun je ten alle tijden toch in de gaten houden wat er online gebeurt. 
Vertel je kind dat het handig is om geen muziek, foto’s, software, ringtones, apps of spelletjes te downloaden zonder jouw toestemming. 
Zorg ervoor dat in-app aankopen op alle apparaten in huis staat uitgeschakeld. Ik kreeg eens een afrekening van mijn creditcard, bleek dat mijn één van onze kinderen (waarschijnlijk zich geen kwaad bewust) voor 100 euro bouwmaterialen had gekocht in 1 of ander spel. Ontzettend stom dat ik nooit naar de instellingen heb gekeken!! 
Zijn ze aan Social Media toe, leer ze dan eerst aan jou te vragen of ze met een nieuw persoon online mogen spreken/chatten. 
Vertel ze over en over dat het online eigenlijk is als in het echte leven. Als je niets aardig te zeggen hebt of je weet niet hoe je iets moet omschrijven, dan kun je beter je mond houden. In het echte leven kun je je woorden extra kracht bij zetten door een glimlach of andere gezichtsuitdrukking, in geschreven vorm kan een reactie heel verkeerd geïnterpreteerd worden. 
Leer je kinderen dat online dezelfde gedragsregels gelden als offline. Maak ze goed duidelijk dat alles wat zij online doen zichtbaar is voor anderen. 
Praat over het belang van het beschermen van privé informatie, dat ze nooit wachtwoorden of andere gevoelige informatie moeten delen met vrienden. 
Weet je dat er software bestaat voor ouderlijk toezicht? Installeer dat, op deze manier kun je zelf instellen welke website er bezocht kunnen worden. Handig wanneer je niet in de buurt bent maar ook voor de apparaten die mee naar vriendjes of vriendinnetjes gaan zoals een telefoon of een tablet. Een voorbeeld van dit soort software is Norton™ Family (gratis)
Wat ik zelf superhandig vind op de Iphone en wat ik dagelijks gebruik wanneer Madee een filmpje wil kijken is de “begeleide toegang” wat je vindt onder het tabje “toegankelijkheid” in “algemeen”. Met deze instelling kun je je kind als het ware “opsluiten” in een app waar ze alleen maar weer uit kunnen met een pincode. Ideaal wanneer je wilt voorkomen dat ze gaan rondkijken in andere apps of per ongeluk apps verwijderen (al kun je dat natuurlijk ook apart instellen). 

Wil je meer informatie over je kinderen veilig op internet? In dit eBook zijn meer tips beschikbaar.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button