Opvang bij gastoudergezin | Een dagje op bezoek

Om je heen zie je dat steeds meer ouders hun kindjes onderbrengen bij een gastoudergezin wanneer zij moeten werken. Opvang bij gastoudergezin is voordelig, kleinschalig en er is veel aandacht voor het kind. Maar hoe ziet een dag bij een gastoudergezin er uit? Wij zijn benieuwd en kijken een dagje mee bij gastmoeder Angelique in Deurne.

Happy family reading book

“Het is kwart voor zeven wanneer Lisa van bijna twee jaar oud bij ons wordt gebracht door haar moeder. De poes wacht haar met smart op en Lisa geeft hem heel lief een aai over zijn bolletje. De moeder van Lisa en ik kletsen even over het weekend en over Lisa; gaat alles goed met haar en hoe is haar weekend geweest? Een overdrachtsmomentje dus. Lisa gaat in de kamer spelen met het winkeltje, de werkbank en het andere speelgoed dat er staat.

Om half acht komt ook Milou van bijna 1 jaar oud, ze wordt ook gebracht door haar moeder. Ook met haar klets ik even bij, waarna ze Milou een kus geeft en naar het werk vertrekt. Milou en Lisa gaan beiden mee naar boven om Bart en Karlijn wakker te maken. De kinderen gaan samen de tafel dekken, Lisa vindt het altijd leuk om mee te helpen. Ondertussen geef ik Milou rustig de fles in de woonkamer. Gezamenlijk ontbijten we, waarna we opruimen en dan zwaaien we Bart en Karlijn uit die naar school gaan. Het is half 9.

Achter in onze tuin hebben we een weide met een stal en geitjes. We gaan er even een kijkje nemen; Milou in de wandelwagen, Lisa loopt zelf. In de geitenstal krijgt Lisa slofjes over haar schoentjes aan zodat er geen poep onder haar schoenen komt. Met een blik pakt ze zelf het kippenvoer en strooit het in de bak van de kippen en met een rieten mandje gaan we op zoek naar eitjes. Daarna veegt ze met een kinderbezem de vloer bij de geitjes aan; weg met al die poepjes! Nog even hooi en water geven en daarna op naar de noten- en appelbomen verderop in de weide. Nog even een paar sprongetjes op de trampoline en dan gaan we weer naar binnen, even de handen wassen.

Meestal volgt dan een activiteit zoals verven, kleien, met scheerschuim kliederen, vet-krijten, met schuim van Dreft spelen, met gedroogde boontjes in een bak spelen of iets soortgelijks. Om 10 uur krijgt Milou een fruithap en Lisa eet wat stukjes fruit, uiteraard met wat te drinken erbij. Het is bedtijd voor Milou en samen met Lisa breng ik haar naar boven waar de kinderbedjes staan. Het schilderij van Nijntje zetten we op de slaapstand en de deur gaat op het haakje nadat het muziekje aan is. Samen met Lisa ga ik weer naar beneden en zet ik even een wasje aan. Lisa mag buitenspelen waar ze zich vermaakt in de zandbak, op de trampoline, op de schommel of met de fietsjes. Ook zwieren aan het rekstok of rondjes rijden op de tractor vindt ze geweldig. Plantjes water geven is ook leuk! 

Als ik maar 1 kindje heb gaan we wel eens naar de winkel maar vrijwel nooit met de auto. Met twee kindjes gaan we vaak wandelen of fietsen. Als Milou wakker is gaan we haar samen uit bed halen en dan is het alweer snel een uur of half 1 en tijd om te lunchen. Bart en Karlijn komen terug van school om thuis mee te eten. Bij mooi weer eten we altijd buiten op de veranda. Na het eten springen Bart en Karlijn weer op de fiets richting school en vouw of strijk ik nog wat was weg. Lisa  strijkt vrolijk mee op het kinderstrijkplankje! Hierna gaat Lisa naar bed en mag Milou in de box spelen of op het kleed of buiten. Lisa wordt meestal rond een uur of drie weer opgehaald door haar mamaen natuurlijk nemen we dan nog even de dag door. Milou krijgt om 4 uur een groentehapje en als we dat nog niet gedaan hebben gaan we een eindje wandelen of op de trampoline spelen. Vindt ze heerlijk. Op de trampo heeft ze leren omrollen van haar rug naar de buik. Zij wordt om half zes opgehaald.

Zo ziet een dag bij een gastoudergezin er dus uit… Kinderen draaien mee in het gezin, kunnen lekker spelen en wij zijn erg flexibel!”

Wil je meer informatie over opvang bij een gastoudergezin? Neem een kijkje op www.gastouderland.nl

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button