Slaapritueel van een peuter

bed1Het blijft veranderen, het “naar bed gaan ritueel” van Ole. Hij slaapt echt goed hoor, eenmaal in dromenland gaat hij 8 van de 10 keer door tot de volgende ochtend en laat op heel schappelijke tijd weer van zich horen. In het voorjaar schreef ik al over dit “naar bed gaan ritueel”. De “dingetjes” die hij toen had zijn inmiddels alweer passé maar er komt natuurlijk weer iets nieuws voor in de plaats. Even iets drinken in de badkamer en zijn knuffel pakken. O wee als ik de knuffel pak. Dan kunnen we eigenlijk wel weer naar beneden om opnieuw aan het ritueel te beginnen, wat start beneden aan de trap.

Eenmaal op zijn kamertje zoekt hij een boekje uit wat we gaan lezen en gaat hij lekker in bed liggen. Als we klaar zijn met lezen gaat het lampje uit en nemen we nog even de dag door. “Heb je een leuke dag gehad?” “Nee dat moet ik zeggen!” Boos kijkt hij me aan. “Ok.” “Het was een mooi dagje”. “Oja? Wat heb je allemaal gedaan?” vraag ik belangstellend. Ik weet de antwoorden natuurlijk al, alleen niet op de dagen dat hij op het kinderdagverblijf is geweest. Als hij alles heeft verteld sta ik op en stop hem goed in.

Slaapritueel van een peuter

“Zo, nu gaan we lekker slapen”. “Maar ik wil nog wat vertellen!” Hij kijkt me verontwaardigt aan. “Ok, 1 dingetje.” “Nee 3 dingetjes”. “Mmm. 2 dingetjes”. Hij denkt na en kijkt zijn kamer rond. “Ik zie daar 3 lampjes” hij wijst naar het plafond. “Ja inderdaad, 3 lampjes, ik zie ze ook”. Weer denkt hij na. Tijd voor het tweede “dingetje”, ik ben benieuwd waar hij mee komt. “Dat mandje is rood en die is groen”. “Ja! Dat heb jij goed gezien zeg! Zo, ga nu maar lekker slapen.”

Het raam op zijn piepkleine kamertje staat open anders lopen de temperaturen wel erg hoog op in dit “hok”. Hij vindt het prima, al hoort hij van alles buiten. Ik weet precies wat er nu komen gaat. “Mama, het is toch niet erg dat ik mensen hoor en vogels en honden en… (denk)  vliegtuigen en auto’s en brommers en…. (denk) poezen en wind en… (denk) de buurman en de buurvrouw? En de uil? “Nee, dat is allemaal niet erg”. Ik geef hem een kus en een aai over zijn bol. Hij pakt me vast en wil me knuffelen. Laat me niet los. “Ole, ik ga nu naar beneden”. “Ik hou van jou mama!” “Ik hou ook van jou Ole” “En van Madee en van papa en van Ole?” hij kijkt me vragend aan. “Ja van allemaal!” Hij lacht lief en draait zich om.

Ik loop naar de deur. “Welterusten mannetje” “Welterusten mama” hoor ik zachtjes. “Slaap lekker” “Slaap lekker”. “Tot morgen” O wee als ik nu de deur al dicht doe voordat hij ook “tot morgen” heeft gezegd. Ik wacht er op. “Tot morgen mama”. Ik doe de deur dicht. Benieuwd of hij zo direct nog weer wat “dingetjes” heeft of meteen gaat slapen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button