Waar zou ik zijn zonder mijn smartphone

Ik zit aan een ronde tafel bij de kapper met van die charmante, glimmende folies in m’n haar te wachten tot ik uitgespoeld mag worden. Deze tijd benut ik altijd om wat bij te werken op mijn telefoon en als dat niet nodig is lees ik eens een tijdschrift of klets ik met de andere wachtenden. Zo ook nu, na even gekletst te hebben pak ik mijn telefoon en maak snel een boodschappenlijstje, dan kan ik hierna meteen door naar de Appie. Soort van twee vliegen in één klap.

Mobiele tijdperk

“Het is toch niet te geloven,” zegt een wat oudere dame die net aan tafel komt zitten. “Kijk nou, er zitten hier 4 mensen en allemaal zitten ze maar te turen naar die telefoon.” Wat ze niet weet is dat we net nog aan het kletsen waren en ze steekt lekker van wal. “Hoe groeit de jeugd hier nou mee op? Die zien toch niet anders en denken dat het maar normaal is?”

Er komt een levendige discussie op gang. Ze heeft een punt, ik denk er ook geregeld over na. Maar het is ook de tijd van nu. Met al die mogelijkheden online en dus ook via je mobiel. Ik ben van mening dat kinderen dat ook moeten meekrijgen maar zo nu en dan flink doseren is natuurlijk wel een goed idee. Ze gaat door met haar relaas en begint over het openbaar vervoer. Iedereen om haar heen in de trein en in de bus zit naar een telefoon te staren.

“Maar,” begin ik, “zat voordat er telefoons waren niet iedereen een krant, een boek of een tijdschrift te lezen? Ik weet het nog wel hoor, irritant die kranten half in je gezicht. En al die jongeren liepen vroeger ook al met oortjes in alleen hadden ze toen een walkman of discman bij zich”. Ze is even stil. Vervolgens lacht ze en geeft toe dat ik daar wel gelijk in heb. Ik leg mijn telefoon opzij en we kletsen even verder. Dat boodschappenlijstje komt straks wel.

Waar zou ik zijn zonder mijn smartphone? - AllinMam.com
Mensen lezen de krant in de trein, door Patryk Kosmider | Shutterstock

Alles het liefst zo snel mogelijk

En daar heb je meteen een dingetje: “dat komt straks wel.” Vroeger was dat zo, dan kon alles wachten. Nu moet veel meteen gebeuren, omdat heel veel ook meteen kan. Waar je jaren geleden 1x per dag of minder je mail checkte, doe je dat nu zo ongeveer elk kwartier elke 5 minuten op je mobiel. En beantwoord je misschien ook wel meteen berichtjes. Mensen kunnen immers zien dat je berichten gelezen hebt (What’s App) en komen al snel met “ik zag dat je wél online was, waarom reageer je niet meteen?” Vroeger werd je gebeld en was je niet thuis, jammer dan. Nu is het: “had je je mobiel niet bij je?”

As we speak zit ik later op de dag deze post te tikken in een leuk kindvriendelijk restaurant op mijn telefoon. Mijn dochter lekker aan het spelen, mijn zoon op een kinderfeestje en ik heb even de tijd aan mezelf.

Ik kan gewoon niet zonder! Oja, toch wel

Er zijn hier veel mensen met kinderen én veel mensen met telefoon. Geen idee wat de mensen met telefoon aan het doen zijn; misschien werken ze, beantwoorden ze mail of kijken ze op Facebook. Ze betalen de schoonmaakster nog even via mobiel bankieren, maken een foto van de spelende kinderen of reserveren een restaurant voor aankomend weekend. Ze bekijken foto’s van vrienden op wereldreis of checken buienradar of ze droog thuis komen als ze nu weg rijden. Who knows!

Het is wel duidelijk dat de mobiele telefoon op dit moment een groot onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en al voorziet het ons van een hoop gemakken het zorgt ook voor een bepaalde vorm van stress; we willen nu eenmaal niets missen en overal over mee kunnen praten. Maar wat gebeurt er als we even niet op de hoogte zijn? Eigenlijk niets! Over het algemeen dan he, uitzonderingen daargelaten. Ik vergat laatst mijn telefoon een hele dag mee te nemen en voelde me echt “geamputeerd”. Maar in the end gebeurde er natuurlijk niets; niets van levensbedreigende aard in ieder geval.

Een smartphone is gewoon zo handig

Toch geef ik er de voorkeur aan mijn telefoon de hele dag in de buurt te hebben. Ik doe voor mijn gevoel echt alles met mijn geliefde smartphone en ik denk dat veel mensen dat herkennen. Uiteraard hou ik contact met vrienden en familie via What’s app en door te bellen. Ik beheer mijn social media kanalen voor AllinMam.com en Reislegende.nl grotendeels op mijn telefoon.

Bankieren doe ik ook op mijn smartphone, superhandig! Ik vind het ideaal om meteen geld over te kunnen maken wanneer iemand anders bijvoorbeeld een etentje voorschiet. Daarnaast: ik hou mijn hele (zakelijke) administratie bij in een app, evenals mijn agenda.

Kranten hebben wij thuis niet; ik lees het nieuws op mijn telefoon. Email versturen en lezen gebeurt ook grotendeels op de telefoon. Ik maak foto’s en video’s met mijn telefoon en ik monteer de filmbeelden erop. Het beheren en verkopen van mijn stockfoto’s gebeurt ook allemaal op dit kleine apparaatje.

Ik moet mijn drone besturen met mijn smartphone en onderweg is Google maps mijn grootste vriend! Ik hou mijn boodschappenlijstjes bij en ik shop online. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien makkelijker om te zeggen: wat doe ik er niet mee?

Wanneer je je telefoon zo veel gebruikt zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. Maar ik zorg er wel voor dat er tijdens een smartphone reparatie een reserve toestel voor handen is thuis. Want in zo’n geval denk ik inderdaad “hoe doe ik dat allemaal zonder telefoon?”

Go with the flow

Al deze ontwikkelingen zijn niet tegen te houden dus je kunt ze maar beter omarmen toch? Lekker mee gaan met de tijd en je kinderen de kans geven om er handig mee te worden. Gaat alleen maar vóór ze werken in de toekomst!

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button