Pasen

7 buitenlandse paasontbijt tradities met recept

We kunnen dit jaar helaas nergens naartoe met Pasen. Geen familieweekend, geen uitstapjes naar attractieparken of uit eten in een leuk restaurant. Ook zijn buitenlandse verblijven op dit moment geen optie. Wat we natuurlijk wél kunnen doen: een heel andere traditie in huis halen. Zo is het misschien wel hartstikke leuk om eens te kijken wat de paasontbijt tradities in andere landen zijn. Misschien kunnen we op deze manier een “stukje buitenland” ons huis binnen laten. Leuk toch, om eens een heel ander ontbijt op de paaltafel te hebben? Wij geven je 7 ideeën.

1. Mazanec (Tsjechië)

In Tsjechië zijn ze dol op zoet! Niet zo gek dus dat er bij een paasontbijt ook zoete gerechten op tafel komen. Mazanec is een zoet, rond paasbrood. Het brood is gevuld met in rum gedrenkte rozijnen of ander gedroogd fruit. Bovenop zijn geschaafde amandelen gestrooid. Bijna elke bakker in Tsjechië verkoopt Mazanec in de periode voor Pasen. Wil je zelf aan de slag? Bekijk dan dit recept voor Mazanec.

Mazanec, door Madeleine Steinbach | Shutterstock

2. Tsoureki (Griekenland)

Ook in Griekenland houden ze van zoet brood. Tsoureki wordt niet alleen met Pasen gegeten in Griekenland, maar het hele jaar door. De toegevoegde sinaasappelzest zorgt ervoor dat het brood naast een zoete, ook een frisse smaak krijgt. Wil je zelf Tsoureki maken? Dan vind je hier het recept.

Tsoureki, door rawf8 | Shutterstock

3. Baba / Babka (Polen)

In Polen maken ze met Pasen de mooiste cakes: Baba (Babka). Ook hier als vulling zest (van sinaasappel en citroen) en rozijnen. Het verhaal gaat dat in het verleden gold: Hoe rijker een familie, hoe meer eieren er werden verwerkt in deze cake. Wil je deze cake maken? Dan vind je hier het recept.

Baba, door Alexandra Harashchenko | Shutterstock

4. Kulich (Rusland)

Zoeter en luchtiger dan de cakes hierboven is Kulich, ook wel Paska genoemd. Geen citroenzest of sinaasappelzest in dit recept, wel rozijnen. En eieren, veel eieren! Kulich wordt in Rusland gemaakt met Pasen. Een idee voor jouw paastafel dit jaar? Het recept voor Kulich vind je hier.

Kulich, door irina2511 | Shutterstock

5. Kozunak (Bulgarije)

In Bulgarije vlechten ze met Pasen de mooiste zoete broden. Kozunak broden bevatten veel suiker, melk, eieren en rozijnen. Daarnaast wordt meestal citroen toegevoegd voor een frisse vleug. Het recept voor Kozunak vind je hier.

Kozunak, door larik_malasha | Shutterstock

6. Matse (Israël)

De Matse komt van origine uit Israël. Tijdens de Pesach week viert men in het Jodendom de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Tijdens de Pesach mogen er geen producten met gist of zuurdesem worden gegeten. De Matse wordt gebakken zonder gist en blijft daardoor plat, als een soort cracker. Er zijn zowel ronde als vierkante Matses. Bij bepaalde christelijke stromingen in Nederland is het traditie om Matse te eten met Pasen. Wanneer je Matses op traditionele wijze wilt eten dan besmeer je de cracker met boter en bestrooi je hem met suiker. Het recept voor Matses vind je hier.

Matses, door FabrikaSimf | Shutterstock

7. Hot cross buns (Verenigd Koninkrijk)

Hot cross buns zijn in diverse landen erg populair. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk, Australië, India, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten worden de zoete broodjes veel gebakken met Pasen. Er zijn dan ook ontzettend veel recepten te vinden voor deze broodjes. De smaak mag dan misschien verschillen, het voor deze broodjes zo kenmerkende kruis hebben ze altijd gemeen. Vele recepten voor Hot cross buns vind je hier.

Hot cross buns, door Anna Mente | Shutterstock
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button