Pubers

Kosten beugel kind: Wat kost een beugel voor een kind?

Wat kost een beugel voor mijn kind? Een vraag die jij jezelf misschien al een paar keer hebt gesteld. Niet zo verwonderlijk, want de kosten van orthodontie voor een kind kunnen flink oplopen. Zeker als je niet op de juiste manier verzekerd bent. Wat zijn de gemiddelde kosten voor een beugel voor een kind en welk bedrag kun je declareren als je aanvullend verzekerd bent? En heb je daarnaast altijd te maken met een wachttijd?

Orthodontie voor een kind: vergoeding vanuit de basis- of
aanvullende verzekering

Soms wordt orthodontie voor kinderen tot en met een leeftijd van 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat dan wel om uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als het gaat om ernstige en aangeboren gebitsafwijkingen, of een hazenlip. Jouw zorgverzekeraar kan je meer informatie verstrekken over deze orthodontie vergoeding voor kinderen vanuit de basisverzekering. In verreweg de meeste gevallen moet je een aanvullende zorgverzekering hebben als je de kosten van een beugel voor jouw kind wilt kunnen declareren.

Welke behandelingen verzorgt een orthodontist bij kinderen?

Orthodontie is een specialistische tak binnen de tandheelkunde. Als jouw kind gebruik moet maken van orthodontie, bijvoorbeeld omdat het een beugel nodig heeft, dan worden de behandelingen uitgevoerd door een orthodontist. Feitelijk gezien is deze tandarts gespecialiseerd in tanden en kiezen met een afwijkende groei. Een orthodontist maakt röntgenbeelden om de stand van het gebit vast te stellen en geeft advies voor een behandelingstraject. Hierna worden gipsafdrukken gemaakt ten behoeve van de beugel, wordt de beugel gemaakt en vervolgens geplaatst. Om de paar weken is er een controle afspraak waarbij de beugel wordt bijgesteld.

Als jouw kind een beugel nodig heeft vanwege een ernstige kaakafwijking, dan werkt de orthodontist vaak samen met een kaakchirurg. Bijvoorbeeld als het plaatsen van een beugel niet voldoende is om een afwijking van de kaak te kunnen herstellen. Een afspraak bij een orthodontist wordt vaak gemaakt naar aanleiding van een doorverwijzing van de tandarts. Echter is dat niet altijd noodzakelijk. Als jouw kind mogelijk een beugel nodig heeft of als je meer wilt weten over de mogelijkheden en de kosten, kun je ook zelf een afspraak maken.

Kosten beugel kind: wat kost een beugel voor een kind in 2021? - AllinMam.com

Wat kost een beugel voor mijn kind met een aanvullende
zorgverzekering?

Als vergoeding van orthodontie vanuit de basisverzekering voor jouw kind geen optie is, dan moet je gebruik maken van een aanvullende verzekering. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering waarbij de kosten voor een beugel van een kind worden vergoed, moet je met een aantal zaken rekening houden. In de eerste plaats is dat de leeftijd van het kind. In de meeste gevallen wordt orthodontie voor kinderen vergoed tot een leeftijd van 18 jaar, maar er zijn uitzonderingen op de regel. Ook de kosten die je kunt declareren bij orthodontie voor kinderen zijn per zorgverzekering verschillend.

Sommige zorgverzekeraars bieden slechts een vergoeding voor een maximum bedrag. Dit bedrag wordt berekend over de looptijd van de zorgverzekering. Als de kosten van een beugel voor jouw kind uiteindelijk hoger uitvallen, dan moet je deze dus zelf betalen. Andere verzekeringen hanteren een orthodontie vergoeding per jaar of per behandeling bij de orthodontist. Dat betekent dus ook dat je zelf voor de kosten opdraait als er schade ontstaat aan de beugel van jouw kind, of als je een afspraak bij de orthodontist niet tijdig afzegt.

Kan ik de kosten van een beugel voor mijn kind direct
declareren of is er een wachttijd?

Wanneer je hier al vroeg over nadenkt kun je tijdig een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor je de kosten van een beugel kunt declareren op het moment dat het nodig is. Naast een wachttijd, kun je ook geconfronteerd worden met een acceptatieprocedure. Echter is dat bij lang niet alle zorgverzekeraars het geval. Hiervan is in de meeste gevallen sprake als je kiest voor een van de duurdere aanvullende verzekeringen.

Als vanzelfsprekend is de vergoeding voor een beugel van jouw kind ook een stuk hoger als je kiest voor een duurdere aanvullende verzekering. Mocht er een acceptatieprocedure zijn dan bestaat deze over het algemeen uit het invullen van een vragenlijst. Zo kan de verzekeraar een goede inschatting maken van de orthodontie behandelingen die nodig zijn. Op basis van de uitslag kan een verzekeraar de polis aanvaarden of weigeren. Als je dit wilt voorkomen, is het raadzaam om niet te lang te wachten met het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering; je kunt dan namelijk nooit geweigerd worden.

De gemiddelde kosten van een beugel voor kinderen in 2021

De exacte kosten voor een beugel zijn lastig in te schatten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de duur en de vorm van de behandelingen, maar ook met het type beugel. Het kan een onzichtbare beugel zijn, maar ook een vaste of uitneembare beugel. Een vaste beugel wordt ook wel een slotjesbeugel of brackets genoemd en is de meest gebruikte beugel bij kinderen.

Ook de blokbeugel en plaatbeugel worden veel gebruikt. Dit zijn uitneembare beugels die over het algemeen minder kostbaar zijn. Als de beugel uiteindelijk zijn werk heeft gedaan en als de behandeling is afgerond, kan er eventueel ook nog een retentiebeugel worden geplaatst. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een bedrag dat varieert van €2.000 tot €3.250. Het percentage dat je vergoed krijg is per zorgverzekeraar verschillend en hangt af van het soort aanvullende verzekering.

Als je een behoorlijk deel van de kosten voor de beugel van jouw kind vergoed wilt krijgen betaal je een maandpremie die flink hoog is. Het is de moeite waard om te kijken of de hogere maandpremie in verhouding staat tot de kosten die je uiteindelijk vergoed krijgt. Vooral wanneer je kinderen in dezelfde leeftijd hebt kan het nog wel eens interessant zijn om te kiezen voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering, en daarbij een lagere vergoeding. Hierdoor betaal je een deel van de kosten voor een beugel zelf, maar dit kan zo maar opwegen tegen de hogere premie die je dan niet hoeft te betalen.

Nu de rentes laag zijn kan het zelfs interessant zijn om een gedeelte van de kosten voor een beugel te lenen. Zet alles goed op een rijtje: de maandpremie die je extra moet betalen voor een aanvullende verzekering (vergeet de wachttijd niet mee te nemen!) en de rente die je betaalt voor een lening. Op een vergelijkingssite kun je de rentes van verschillende aanbieders bekijken.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button