Gastblogs

Jij bent de hangmat voor je puber!

Geschreven door Esther van Sterrecoaching.nl

“Ik wil mensen helpen,” zei ik vol trots maar weer eens tegen een vriendin. Wat is dat eigenlijk een ontzettend vage en nietszeggende opmerking. Hoezo helpen? Waarom dan? Hoe dan? Waar? Waarmee? Wat kan ik dan, dat ik dat wil doen?

Sorry ik zit even in de zelfreflectie modus. Lees gerust verder hoor. Ik moet dit gewoon even kwijt. Ik hoor het mezelf drie dagen geleden dus weer zeggen en toen las ik dat artikel in de Trouw over Noa. Het leek wel of iemand me voor m’n kop sloeg. Nee wacht, dat wilde ik zelf doen: wat nou helpen?

Voor Noa was het te laat. Ja natuurlijk, we kunnen niet iedereen helpen. Hier kunnen we toch niets aan doen. En zo weet ik nog wel een aantal dooddoeners.

Van de wal in de sloot helpen

Wat nog erger is, de hulpverlening is zo versnipperd en heeft zo veel bureaucratische houtje touwtje constructies dat de papierversnipperaars overuren draaien. Maar een kind heeft daar geen baat bij, ook de jouwe niet. De uitdrukking van het kastje naar de muur heb ik al zo vaak aan den lijve ondervonden. Zelfs zo erg dat een kind bleef hangen tussen dat kastje en die muur. Meestal fungeer ik dan maar als hangmat.

Iemand in het zadel helpen

Kijk en dat is nou zo leuk als je moeder bent. Jij bent de beste super-de-luxe-ste hangmat voor dat wezentje met die oortjes in, die zo gezellig één is met haar of zijn mobiel en jou niet ziet staan. Je bent de taxi, je bent de pinautomaat, je bent de klaagmuur, je haalt de boodschappen, zuigt toch maar haar kamer en … jij bent er. Je puber heeft geen tijd om dat door te hebben, maar jij bent er!

Hoe kan ik als moeder dan helpen?

En dan wordt het interessant. Je hebt misschien het gevoel dat je door die dwarse puber alleen maar gezien wordt als leverancier van o.a. eten. Weet dat je inderdaad zo kunt aan kijken tegen die hangmat functie, maar… Als de nood aan de man is, komen ze bij je hangen. Als de tranen dichterbij zijn dan een verlegen lachje, weten ze je te vinden. Jij bent de remedie tegen rugklachten, stress enzovoorts. Ik kan het niet laten om te zeggen: je bent gewoon waardevol als hangmat.

Helpen is er zijn

Eigenlijk draait alles om jou, net als de aarde om de zon. Het punt is, die aarde draait ook om zijn eigen as en dat moet die puber nog leren snappen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat is niet zo handig. En wat zei mama ook al weer…

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button