Pubers

Help, mijn kind kan niet stoppen met gamen

Vandaag de dag is er bijna geen kind meer die niet regelmatig achter de computer of op een tablet zit. Als ouder kun je dit leuk vinden of niet, het hoort nu eenmaal bij deze tijd en het is onderdeel van de toekomst van onze kinderen. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen tijd en ruimte meer moet zijn voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld “ouderwets” (buiten) spelen en/of sporten. Best een hele opgave om hier evenwicht in te vinden.

Wanneer gamen een verslaving wordt

Waar jonge kinderen vooral veel video’s kijken op de tablet zijn tieners vooral bezig met social media. Snapchat is een populair medium en ook Instagram wordt door jongeren veelvuldig gebruikt. Dat alle dagelijkse bezigheden en uitjes zorgvuldig worden gedeeld is voor jouw tiener waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld! Naast social media is ook gamen voor veel opgroeiende jongeren een van de favoriete bezigheden. Dit gamen is totaal niet te vergelijken met de computerspelletjes die wij in onze jeugd speelden. De games van tegenwoordig zijn levensecht: vaak erg gewelddadig en met “echte” medespelers en tegenstanders van over de hele wereld. Games kunnen erg verslavend zijn. Wat begint met af en toe online een spel spelen kan zomaar uit de hand lopen en het leven van een kind gaan beheersen. Het komt vaker voor dan je denkt en geregeld zien ouders het niet eens aankomen.

Symptomen van gameverslaving

Je kunt een hoop ellende voorkomen als je de symptomen van (mogelijke) gameverslaving kunt herkennen. Symptomen van een gameverslaving kunnen zijn:

  • Wat begon met “even gamen” loopt al snel uit tot “steeds langer” gamen
  • Niet of met heel veel moeite kunnen stoppen met gamen
  • Eten en drinken gebeurt achter de computer
  • Veel energydrankjes drinken om zo lang mogelijk door te kunnen gaan
  • Woedeaanvallen als je iets zegt over of stoort tijdens het gamen
  • Grote irritatie wanneer het spel niet loopt zoals je kind graag zou willen
  • Vrienden en vriendinnen zijn uit beeld verdwenen
  • De cijfers van school/studie zijn beduidend lager dan voorheen
  • Ontkennen en liegen over het gamen

Professionele hulp bij stoppen met gamen

Wat kun je doen als je jouw kind herkent in bovenstaande symptomen? Het allerbelangrijkste is dat je het probleem serieus neemt. Doe het niet af met dooddoeners als “het is een fase” of “het waait wel over”. Probeer gamen bespreekbaar te maken en probeer samen afspraken te maken over de tijdsduur van het gamen. Wanneer je er niet uit komt kan Trubendorffer professionele hulp bieden. Hulp van Trubendorffer is anders dan hulp van andere hulpverleners. Jongeren kunnen tijdens de behandeling gewoon thuis blijven wonen waardoor ze niet uit hun vertrouwde omgeving weg hoeven en er geen leer-achterstand ontstaat.

Tijdig signaleren van bovenstaande symptomen betekent dat je op tijd kunt ingrijpen!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button