Pubers

Hoe consequent ben jij in de opvoeding?

Geschreven door Esther van Sterrecoaching.nl

“Esther het gaat niet door. Er komt geen hond. Je bent gewoon niet consequent genoeg. Vergeet het maar, dat dier wordt moddervet en mag vast ook nog bij ons in bed. Ik zie het helemaal voor me. Het gaat gewoon niet door.” Dit waren, bij benadering, de woorden van mijn man 7 jaar geleden, toen ik aangaf dat ik een hond wilde. De week daarop nam ik een logé in huis, een hond. Nou ja, een boemertje, met een gebruiksaanwijzing van twee kantjes. Ik zou bewijzen dat ik consequent kon zijn. Het arme beest heeft het geweten en ik heb nu de perfecte hond: lief, zorgend, charismatisch, manipulerend met haar reebruine ogen, niet te vet en consequent opgevoed!

Opvoedcursus

Toen jullie besloten om aan kinderen te beginnen, heeft iemand toen ooit tegen je gezegd: “Nee, echt dat zou ik niet doen hoor als ik jou was, jij bent zo inconsequent. Opvoeden is niks voor jou.” Belachelijk toch. Stel je voor…

Hoe consequent ben jij eigenlijk?

Werkt het, je opvoeding? Gaat het van een leien dakje? Of zit je weleens met je handen in het haar, omdat zoonlief thuiskomt met veel te dure schoenen, die hij eigenlijk niet kan betalen van zijn kleedgeld. Voor de zoveelste keer. Of je dochter gaat liever met haar mobiel naar boven dan dat ze komt eten. Wat is consequent zijn volgens de opvoedboekjes?

Er wordt rechtlijnig vastgehouden aan een afspraak die eerder gedaan of besloten is. Je werkt dus volgens een vast plan. Je opvoeding heeft een aantal vaste uitgestippelde afspraken en lijnen.

De knuppel in het hoenderhok

En dan gaat de knuppel in het hoenderhok. Dat hoenderhok is jouw gezellige gezin. De knuppel zit op de bank chips te eten, met in de linkerhand een mobiel en in de rechterhand de afstandsbediening. In ieder geval geen boek, geen huiswerk en zeker niet met het verlangen in zijn reebruine ogen die smeken om contact… met jou!

“Ja zie dat zijn nou de consequenties van je opvoeding, een kind hoort dat helemaal niet te doen. Die van jou zit altijd te hangen. Je maakt misschien te vaak gebruik van een ja-dag, en dit is het resultaat.” Zeg mag ik even, een puber is geen optelsom van genen, opvoeding en school. Het is een mens, een kind, jouw kind, dat last heeft van pubergedrag. Momenteel onvoorspelbaar, soms onbereikbaar en zelfs plots een contactgestoorde hormoonexplosie!

Trouw aan principes

Blijf trouw aan wie je bent, waar je voor staat, wat jij vindt over opvoeden en hou van dit kind, die het spoor bijster lijkt. Je dochter, of misschien juist je zoon, lijkt op jou. Je voelt haarfijn aan wat je kind nodig heeft, zelfs als het pubergedrag je beeld even vertroebelt. Achter dat soms bijna idiote gedrag, zit nog steeds jouw vlees en bloed.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button