Oud en nieuw

Vuurwerk: de gevaren voor je kind

Vuurwerk en dan met name siervuurwerk kan op zijn tijd zeker mooi zijn. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan vuurwerk. Niet alleen het afsteken ervan kan gevaarlijk zijn, er bij in de buurt staan kan ook ernstige letselschade veroorzaken. Wat moet je weten om je kind te beschermen tegen vuurwerk en wat vertel je aan hem of haar? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je ieder jaar tijdens de jaarwisseling kunt gebruiken.

Bescherm de oren tegen vuurwerk

Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken waarbij handen, ogen, het hoofd en de oren het meest worden aangetast. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt ondernemen om de kans op deze ongelukken zo klein mogelijk te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind rondom de jaarwisseling goede gehoorbescherming heeft. Er wordt namelijk geschat dat er ieder jaar tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door vuurwerk. Sommig vuurwerk haalt maar liefst 160 dB of meer. Ter vergelijking: een rockconcert loopt meestal tot 110 dB op. Dit is dus een heel groot verschil. Goede gehoorbescherming vind je in oordopjes, maar ook in grotere koptelefoons.

Tips om ongelukken met vuurwerk te voorkomen

Het is aan te raden om je kind een vuurwerkbril te laten dragen. Maak daarnaast duidelijke afspraken over het vuurwerk, het afsteken ervan en over de mensen in de omgeving. Probeer er bijvoorbeeld zoveel mogelijk bij te zijn wanneer je kind vuurwerk gaat afsteken. Zorg ervoor dat hij of zij een aansteeklont gebruikt in plaats van een lucifer of aansteker. Het is ook belangrijk om je kinderen te vertellen hoe ze om moeten gaan met vuurwerk. Laat het ze bijvoorbeeld niet in de jaszak bewaren, omdat het dan door wrijving af kan gaan. Bewaar het in een losse zak of laat het ergens onder een afdak liggen. Laat de kinderen goed weten wat de gevaren kunnen zijn en hoe ze met vuurwerk om moeten gaan. Bekijk samen voorlichtingsvideo’s op internet en leg uit wat er kan gebeuren wanneer ze niet voorzichtig zijn met vuurwerk. Geef hierbij voorbeelden van bijvoorbeeld letselschade of gehoorbeschadiging.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button