Mindset

Waarom doelen stellen in je leven belangrijk is

De decembermaand is de maand bij uitstek om eens terug te kijken op het jaar dat achter je ligt. Wat heeft het jaar jou gebracht? Of wat juist niet? Waar kijk je met veel plezier op terug en wat zijn momenten die je niet graag nog eens meemaakt? Heb je het afgelopen jaar bereikt wat je graag had willen bereiken? Deze laatste vraag is een heel interessante vraag. Want om een antwoord op deze vraag te kunnen geven zul je jezelf wel een doel gesteld moeten hebben. Maar jeetje zeg, doelen stellen in je leven, dat doe je op het gebied van werk. En niet in je privéleven. Toch?

Ook doelen stellen in je leven op privégebied werpt vruchten af

Er zijn genoeg redenen om ook in jouw privé situatie doelen te stellen. Doelen stellen in je (privé) leven wijzen je de weg richting de toekomst en bieden je houvast op de langere termijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld (meer) sparen. Door een spaardoel te stellen ben je straks in staat om bijvoorbeeld die andere auto te kopen zonder dat je hiervoor een lening af hoeft te sluiten. Een doel als dit stellen motiveert op korte termijn. Je ziet immers maandelijks jouw spaarrekening groeien. Uiteraard is het dan wel de kunst om dit saldo niet aan te spreken voor iets anders dan het door jouw gestelde doel.

Een andere goede reden om jezelf een doel te stellen heeft te maken met focus. Het meest aansprekende voorbeeld wat focus betreft is misschien wel stoppen met roken. Dit zal (zeker in het begin) niet meevallen, maar doordat je dit als doel hebt gesteld zul je je hierop blijven focussen. Die focus zal je helpen bij het volhouden. Focus creëert bewustwording en dit neem je mee in het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Meer structuur door het stellen van doelen

Het stellen van doelen kan ook bijdragen aan meer structuur in je leven. Laten we meer bewegen of sporten eens als voorbeeld nemen. Door dit als doel te stellen zul je hier ook invulling aan moeten geven. Dit doe je door bijvoorbeeld een vast sportmoment in de week in te plannen. Ook het voornemen om op meer vaste tijden gezond te eten valt onder deze noemer. Bijkomend voordeel als je een gezin hebt is dat je elkaar ook nog eens ziet en spreekt.

Waarom doelen stellen in je leven belangrijk is - AllinMam.com

Mensen die doelen stellen lijken succesvoller te zijn

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die doelen stellen succesvoller zijn. Dit is natuurlijk een relatief begrip, want wat is succesvol? Toch levert het stellen van doelen je wel degelijk iets op, namelijk:

  • Je stelt prioriteiten en leert “nee” zeggen
  • Een toenemend zelfvertrouwen
  • Een gevoel van trots zijn op wat je bereikt hebt

Durf doelen te stellen!

Het nieuwe jaar staat voor de deur en de bal ligt bij jou. Wat ga jij doen? Durf voor jezelf een aantal doelen te stellen. Dit hoeven niet altijd grote ambitieuze doelen te zijn. Misschien zijn het wel de wat bescheidener doelen,  zoals meer tijd met de kinderen doorbrengen of wat minder achter de laptop zitten die jou voldoening brengen. Ik ben in elk geval heel benieuwd naar welke doelen jij nastreeft in het nieuwe jaar en wens je hier vast veel plezier én succes bij!

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button