Recepten

Dutch Oven brood recept: in 2,5 uur vers brood op tafel

Brood bakken is populair, altijd al. Er zijn dan ook ontzettend veel verschillende recepten voor het bakken van brood. Ook wij zijn liefhebber van het zelf bakken van brood. Nou ja, vooral de man in huis dan. De laatste tijd heeft hij zich vooral bezig gehouden met brood bakken in een Dutch Oven. Zijn recept voor Dutch Oven brood bakken is al diverse keren aangepast maar inmiddels heeft hij de goede combi te pakken en bakt hij prachtige Dutch Oven broden.

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een gesloten pan van gietijzer. De pan kan in het vuur geplaatst worden en heeft een deksel met opstaande rand. Hierdoor kunnen hete briketten op het deksel gelegd worden. Er zijn Dutch Ovens met pootjes, waardoor er ook onder de pan goed briketten kunnen liggen. Een Dutch Oven met een vlakke bodem kan ook op het gas worden gebruikt, op de BBQ én in de oven. Benieuwd naar meer achtergrondinformatie? Lees dan ons artikel over de Dutch Oven.

Dutch Oven brood recept: in 2,5 uur vers brood op tafel - AllinMam.com

Een “nep” Dutch Oven

Aangezien wij geen “echte” Dutch Oven hebben bakken we brood in een gesloten pan in de oven. Op deze manier creëer je dezelfde situatie als een Dutch Oven in het vuur: een dichte pan die van buitenaf rondom wordt verwarmd.

Interesse in een echte Dutch Oven pan? Check de verkrijgbare uitvoeringen hier.

Ingrediënten voor Dutch Oven brood

  • 400 gram bloem
  • 375 ml warm water (40 á 45 graden)
  • 1/4 tl gist
  • snufje grof zeezout

Zoals met heel veel recepten kun je heerlijk variëren met dit recept voor brood gebakken in de Dutch Oven. Wil je wat vetter/natter brood? Voeg dan wat olijfolie toe aan het recept. Hou je van noten? Dan zijn wat gehakte noten ook erg lekker door het deeg. Gek op zongedroogde tomaten? Ook dat kun je toevoegen. Wij worden heel blij van onderstaande ingrediënten. Deze ingrediënten bij elkaar zorgen ervoor dat je het deeg niet hoeft te kneden, waardoor je een zogenaamd no knead bread krijgt. Handig voor mensen die niet graag met hun handen in het deeg zitten.

Gistingsproces verkorten met warm water

Waarom warm water gebruiken in plaats van koud water? Hiermee verkort je het gistingsproces. Met uren!!! Normaliter laat je deeg urenlang rijzen. Bij gebruik van warm water hoef je het deeg maar 1 uur te laten rijzen. Heb je dus trek in brood? Dan weet je dat je binnen 2,5 uur een zelfgebakken brood uit de Dutch Oven op tafel kunt hebben staan!

Dutch Oven brood recept: in 2,5 uur vers brood op tafel - AllinMam.com

Bereiding van het deeg

De bereiding is super simpel. Meng de bloem, het gist en het zout in een glazen kom. Gebruik hiervoor een kunststof (of houten) spatel. Voeg daarna het warme water toe. Zorg dat dit zo tussen de 40 en 45 graden is. Roer alles goed door elkaar, met de spatel. Je handen heb je niet nodig. Dek de kom af met huishoudfolie en zet het deeg een uurtje weg op kamertemperatuur. Het gisten gaat nu een stuk sneller, doordat er warmte vrij komt wat door de huishoudfolie in de kom wordt gehouden.

Pak na 1 uur de kom. Zet de pan die je wilt gebruiken met deksel in de koude oven en verwarm de oven op 230 graden. Bestrooi een glad oppervlak (grote houten plank of je aanrecht) met wat bloem en leg het deeg hierop. Het klopt dat het deeg heel kleverig is. Strooi ook op de bol wat bloem. Gebruik een deegkrabber om het deeg om te rollen, van de ene naar de andere kant tot het niet meer kleeft. Maak er een mooie ronde bol van.

Pak een schone ronde kom en leg hierin bakpapier. Leg het deeg bovenop het bakpapier en dek af met een theedoek.

Het brood bakken in de Dutch Oven

Als de oven echt goed warm is pak je de pan met deksel uit de oven. Haal het deksel van de pan. Verwijder de theedoek van het deeg en pak het bakpapier aan alle kanten vast. Leg het deeg met bakpapier en al in de hete pan. Let op, want dit is echt heel heet en een brandwond heb je zo te pakken. Het beste is om ovenhandschoenen te gebruiken. Plaats snel het deksel op de pan en zet de pan voor 30 minuten in de oven op 230 graden.

Na 30 minuten kun je de pan uit de oven halen. Wil je de korst nog knapperiger? Haal het deksel van de pan en haal het brood er uit. Verwijder het bakpapier en leg het brood los terug in de pan. Zet de open pan met het brood er in nog 15 tot 20 minuten in de oven, op dezelfde temperatuur. Geregeld even checken, want elke oven is anders!

Dutch Oven brood recept: in 2,5 uur vers brood op tafel - AllinMam.com
Brood uit de pan – zuurdesem recepten

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:12

Broodjes uit eigen oven

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:12


Brood uit eigen oven

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:12
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button