Recepten

Bananencake zonder boter en suiker, mét havermout

Ik zie zo vaak dat mensen overrijpe bananen in de vuilnisbak gooien; zonde! Banaan leent zich heel goed om cake of muffins mee te maken. Komt het even niet uit of mis je een aantal van de andere benodigde ingrediënten? Snij overrijpe banaan dan in stukjes en vries het in voor later gebruik. Niet lekker meer om uit de hand te eten wanneer het ontdooid is maar wel perfect voor het maken van een smoothie óf voor het bakken van een cake.

Lees ook: Bananenbrood met walnoten en kokos

Bananencake zonder boter

Ik hou ervan, van cake. Vooral met appel vind ik het heerlijk! Mag ook best nog een beetje plakkerig zijn, tegen het ongare aan :-) Toch eet ik het niet heel vaak en wanneer het me ergens aangeboden wordt wil ik het ook nog wel eens afslaan. Cake zit over het algemeen bomvol boter en/of suiker en dat vind ik het vaak net niet waard.

Lees ook: Havermoutcake met banaan en walnoten

Gebruik van banaan in een cake

Maar er is een manier om onder de boter en suiker uit te komen en tóch heerlijk cake te eten. Steeds meer zie je dat banaan als vervanger dient van boter in verschillende gerechten. In de veganistische keuken wordt banaan al heel lang gebruikt als vervanger voor o.a. eieren. Het blijkt dat banaan bij het bakken dezelfde eigenschappen bezit als eieren. Nu gaan wij in het recept voor onze bananencake de eieren niet vervangen door banaan maar wél de boter en de suiker; blijkt ook heel goed te werken! Het smeuïge van een banaan kan heel goed in de plaats van het vettige van (room)boter en aangezien een banaan ook nog zoet van smaak is kun je de suiker ook meteen weg laten.

Ingrediënten voor bananencake zonder boter en suiker

Bereiding van de bananencake

De bereiding van deze cake is echt zó ontzettend makkelijk! Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Prak de banaan in een ruime kom en voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe. Goed door elkaar mengen. De mix kun je, zonder in te vetten, in een cakevorm doen. Door het smeuïge van de banaan zal de cake niet aan de vorm vastplakken!

Lees ook: Havermout muffins, een goed alternatief voor brood

Bak de bananencake voor ca. 35 minuten af in de oven. Check na 30 minuten met een cocktailprikkertje of de cake van binnen al gaar is. Het klopt dat de cake behoorlijk “nat” aanvoelt wanneer je hem uiteindelijk uit de oven haalt; bij het afkoelen stijft hij iets op.

Bananencake invriezen

Bananencake kun je hel goed invriezen. Door plakken te snijden voor in de vriezer heb je altijd een gezonde plak cake voor het grijpen. Ideaal als tussendoortje of als ontbijt. Kinderen zijn er over het algemeen dol op!

Bakboek – bakken zonder geraffineerde suikers

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18

Het ultieme low carb bakboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18

Zonder suiker

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button