Over suiker

Ik tel even op… Hoeveel gram suiker kregen mijn kinderen op vakantie binnen?

In de zomervakantie laten we de teugels altijd lekker wat vieren als het gaat om eten. Dat geldt zowel voor onszelf als voor de kinderen. Je drinkt zelf een drankje meer, de kinderen drinken lekker appelsap op een terrasje en ach die extra ketchup bij de friet kan ook best wel. In de laatste week van de vakantie besluit ik eens de balans op te maken. Hoeveel gram suiker kregen onze kinderen eigenlijk binnen de laatste weken?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker voor een kind

Normaliter letten we aardig op de suikerinname. Eén keer zoet op brood en maar één keer op een dag limonade bijvoorbeeld, voor de rest wordt er water gedronken. Eén snoepje op een dag en maar één keer ketchup als we iets eten waar dat lekker bij is. Maar wat is te veel? Hoeveel suiker mag een kind eigenlijk binnen krijgen op een dag?

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar krijgen ongeveer 1500 calorieën per dag binnen. Niet meer dan 10% hiervan zou suiker mogen zijn (fruit niet meegeteld). En minder is natuurlijk nog beter! Als je bedenkt dat 1 suikerklontje 4 gram weegt en 20 calorieën bevat zou het dus betekenen dat een kind onder een inname van 7 suikerklontjes moet blijven.

Lees ook: Hoeveel gram suiker krijgt jouw kind binnen per dag?

Hoeveel gram suiker kregen mijn kinderen binnen?

Op vakantie in Denemarken aten man en kinderen elke ochtend harde broodjes. Zelf hou ik hier niet zo van, ik bak liever een omelet of ik eet yoghurt met noten. Helaas krijg ik dat er nog niet in bij de kinderen. Maar wat genoten ze van de ontbijtjes! Want wij deden niet zo moeilijk over wat er op ging. Zo aten ze met gemak een half broodje met hagelslag (15 gram suiker per broodbeleg) en eentje met Lotus (7,5 gram suiker per broodbeleg). En daarna vaak nog een plakje ontbijtkoek (10 gram suiker per plak). Zo, dat is al ruim 32 gram suiker in the pocket, goed voor 8 suikerklontjes.

We gingen in Denemarken veel op pad en zorgden dat we altijd iets van een Liga of een Sultana (beiden ongeveer 5 gram suiker per koekje) bij ons hadden. Hoeft niet gekoeld en zit makkelijk in een verpakking, ideaal om tijdens een wandeling open te trekken. Eten ze van Liga 1 koekje, van Sultana zijn het er meestal 2. Hoppa, weer 10 gram suiker erbij: 2 suikerklontjes. (En dan reken ik dus niet de fruitsuikers mee die we haalden uit fruit wat mee ging…)

Tijdens de lunch mochten de kinderen appelsap bestellen. Hebben we thuis nooit en vinden ze ontzettend lekker, een echte traktatie dus. In veel Deense restaurants zetten ze kinderen enorme glazen voor, vaak zelfs nog met een volle kan ernaast. In zo’n groot glas past met gemak 300 ml appelsap (10 gram suiker per 100 ml), afgerond 7 suikerklontjes. Aten we een tosti dan moest daar natuurlijk lekker ketchup bij (22 gram suiker per 100 gram), nog eens 2 suikerklontjes erbij.

In de middag dronken we bijna altijd nog wel ergens een borrel, de kinderen weer appelsap. Nogmaals 7 suikerklontjes. Tijdens het avondeten dan maar water, want er zit al zo veel suiker in! Maar wel ketchup bij de frietjes (2 suikerklontjes) en als het even kan ook wat appelmoes (15 gram per 100 gram). Met 2 eetlepels (30 gram) zit je dan ook weer aan 1 suikerklontje.

Een vakantie zonder ijsjes is geen vakantie en ook dat kwam zo nu en dan op tafel als toetje (of ergens als tussendoortje). In schepijs zit ongeveer 30 gram suiker per 100 gram en wij nemen altijd maar 1 bolletje (50 gram). Maar 1 Deense bol is gelijk aan 3 Nederlandse bolletjes en zo vind je 150 gram ijs in je hoorntje, wat dus 45 gram suiker bevat. Wat???? Niet normaal toch als je er over na denkt? 11 suikerklontjes….

Het totaal komt hiermee op 33 suikerklontjes. Waanzinnig! Ik schrok me rot toen ik dat aan het einde van onze vakantie even optelde. Al hebben we gelukkig niet elke dag zo’n ijsje gehaald. En aten ze wel elke dag goed hun groenten, wat we vaak al gesneden meenamen. Natuurlijk komt er aan zo’n periode een einde en konden we vorige week weer terug in het gareel. Nu komen we op normale dagen uit op zo’n 7 suikerklontjes per dag. Waarbij mijn man laatst nog opmerkte dat de kinderen dus eigenlijk beter een beschuitje met een staafje suiker (4 gram) kunnen eten dan een beschuitje met hagelslag (15 gram)…

Suiker en gedrag

Nu zijn mijn kinderen vrij stabiel in hun gedrag maar toch merkte ik dat hun bloedsuikerspiegel meer wiebelde dan thuis. Vaak dacht ik dat het dan door de inspanning kwam tijdens het spelen of tijdens een lange wandeling, maar bij nader inzien denk ik toch dat het kwam door de suikers. Wanneer je bovenstaande hoeveelheden suikers binnenkrijgt schiet je suikerspiegel elke keer onwijs hard omhoog. Dat merkte ik ook, want zodra er iets te eten in ging waren ze weer helemaal het mannetje. Pats! Omhoog. Maar op de momenten dat ik dacht “er moet iets te eten in” waren ze sloom, moe en trok mijn dochter zelfs geregeld wit weg. Pats! Omlaag.

Als ik er zo weer aan terug denk vind ik het weer bizar om te zien hoe snel je te veel suiker binnen krijgt. En hoewel we een topvakantie hebben gehad voel ik me daarover toch best schuldig. Aan de andere kant denk ik joh, het is maar voor een korte periode en de rest van het jaar zijn we behoorlijk braaf….

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button