Kerstmis

10x zelf adventskalender maken + leuke advents cadeautjes

Het is alweer aftellen naar Sinterklaas én Kerst en dat zorgt best voor wat onrust bij de kinderen. Wanneer komt Sinterklaas nou? Over hoeveel nachtjes is het Kerstmis? Nu kun je natuurlijk gewoon de kalender erbij pakken maar hoe leuk is het om af te tellen naar Kerstmis op een originele manier? We duiken in de wereld van zelf adventskalenders maken en geven je een overzicht van de leukste manieren om af te tellen naar Kerstmis.

Lees ook: Dit zijn de kerst trends van 2022

Wat is een adventskalender?

De adventskalender is een van oorsprong Christelijke traditie. Officieel moeten er 4 zondagen in de adventstijd zitten, maar de adventstijd kan variëren. Een adventskaars is voor 24 dagen, maar vaak begint het aftellen ook al veel eerder. De meeste adventskalenders beginnen 24 dagen voor Kerstmis met aftellen en deze kalenders bevatten dan ook 24 vakjes. Elke dag mag er een vakje geopend worden waar een klein cadeautje, een mooie spreuk of een lekkernij in zit.

Tegenwoordig zie je adventskalenders in alle soorten en maten. Speciale adventskalenders voor kinderen met alleen maar snoep of speelgoed (PLAYMOBIL, LEGO) maar ook adventskalenders voor volwassenen met bijvoorbeeld alleen maar spreuken en gedichten. Veel ouders gaan zelf aan de slag met een adventskalender en daar komen de meest mooie creaties uit.

Lees ook: Dit zijn de beste foute kersttruien! En waarom dragen we ze eigenlijk?

Zelf een adventskalender maken - AllinMam.com

Zelf een adventskalender maken

Wanneer je zelf een adventskalender gaat maken kun je je fantasie de vrije loop laten. Op Pinterest vind je ontzettend veel voorbeelden van originele adventskalenders. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Met een paar aanpassingen, net wat andere kleurtjes of andere stickers heb je gewoon je eigen custom made adventskalender. Hier volgen een aantal ideeën:

Adventskalender met (papieren) zakjes

Koop leuke advent zakjes, het maakt eigenlijk niet veel uit hoe de zakjes er uit zien. Als je er maar niet doorheen kunt kijken :-) Stop er een cadeautje of iets lekkers in en vouw ze dicht over een koord. Plak een leuke advent sticker over de opening en na 24x plakken heb je een simpele, maar superleuke advents slinger!

Adventskalender met papieren zakjes aan koord - AllinMam.com

Adventskalender maken met wc-rolletjes

Hou je wel van een beetje knippen en plakken? Ga dan aan de slag met karton, dik papier én wc-rolletjes! Maak van karton een leuk huis en zorg dat hier 24 wc-rolletjes in passen. Laat de achterzijde van het rolletje open en stop hier een klein cadeautje in. Plak op de voorkant een nummer. Leg de rolletjes los op elkaar, zodat de rolletjes eruit gepakt kunnen worden om opengemaakt te worden. Versier het huisje met leuke kerstdingetjes en vergeet vooral de lichtstreng niet!

Zelf adventskalender maken met wc-rolletjes - AllinMam.com

Advents slinger met gehaakte, gebreide of genaaide adventzakjes

Als je wat meer tijd hebt en graag haakt dan kun je 24 kleine zakjes haken. Bevestig aan de uiteinden een leuk lint of koord waarmee je ze aan een lijn of koord kan hangen. Vul ze met leuke kleine dingetjes en voila! Hang hem niet te laag want dan kunnen de kinderen stiekem spieken wat er in de zakjes zit :-)

Lees ook: Adventskalender zelf vullen? Check deze 8 leuke exemplaren!

Adventskalender met gehaakte zakjes - AllinMam.com

Adventskalender maken met kartonnen kokers

Met kartonnen kokers, behang en bierviltjes kom je hier al een heel eind! Het is wel veel werk maar je kunt hem jaar na jaar weer hergebruiken. Al is hij wel wat lastiger op te bergen dan een koord met zakjes :-) Het maakt eigenlijk niet uit wat voor achterplaat je voor deze adventskalender gebruikt, als hij aan de onderkant maar recht is zodat hij kan staan. Je kunt kartonnen kokers gebruiken wat het makkelijkst is, daar heb je meteen een deksel bij. Ook wc-rollen kun je gebruiken of op maat gezaagde stukken pvc buis. Als je pvc buizen gebruikt kun je een net iets kleinere maat gebruiken voor het deksel. Beplak de stukken koker met verschillende kleuren behang of cadeaupapier en bevestig ze op de plaat. Beplak ook de bierviltjes, schrijf of plak er nummers op en plak het viltje op het deksel. Zie hieronder het resultaat… Onwijs leuk!

Maak een advents slinger met kleine jute zakjes

Met kleine jute zakjes kun je ook een hele leuke advents slinger maken. Vaak koop je mini jute zakjes al compleet met slinger maar die kun je zelf een beetje opleuken, mocht je dat willen. Naai er een leuk stofje op aan de bovenkant of bevestig er een leuke strijkapplicatie op. Het ziet er dan al heel snel heel leuk uit!

Adventskalender met jute zakjes - AllinMam.com

Adventskalender maken van miniladekastje

Je kent ze vast wel, de Moppe miniladekastjes van Ikea? Zet er 4 bij elkaar en verf ze in een leuke kleur. Zo nu en dan hebben ze ook de miniladekastjes met 12 lades in het assortiment maar momenteel niet helaas… Wist je dat zo’n kastje verven ook heel goed gaat met spuitverf? Op de kerstafdelingen in tuincentra vind je vast leuke knopjes om op de lades te plakken. Iets van vilt is natuurlijk ook leuk. Knip er figuurtjes uit en plak ze op de lades.De lades zijn best aardig groot, leuk om er hier en daar grabbellades van te maken. Wat ook leuk is: hangertjes over het randje van de lades naar buiten hangen.

Lees ook: Maar je eigen wijn adventskalender!

Adventskalender maken van ladekastje - AllinMam.com

Adventskalender van losse cadeautjes op grote schaal

Heb je zin om écht uit/in te pakken en veel tijd te besteden aan het maken van een adventskalender dan kun je ook allemaal losse cadeautjes inpakken. Met mini knijpers kun je ze aan een koord bevestigen, vervolgens leg je het leuk gedrapeerd op een schaal. Vilt kun je in vellen kopen, knip er leuke figuurtjes van en plak ze op de knijpers. Leg ze op een leuke schaal met wat decoratie er omheen en je hebt de hele kerstmaand iets leuks op tafel.

Adventskalender met losse cadeautjes - AllinMam.com

Adventskalender maken met bonbondoosjes

Bonbondoosjes zijn niet alleen handig om bonbons in te doen, je kunt er ook leuke adventskalenders mee maken. Kies bij elkaar passende bonbondoosjes uit, in de kleuren die je zelf mooi vindt. Nog leuker is het als de doosjes verschillend zijn van grootte. Plak stickers met nummers op de doosjes. Hang de bonbondoosjes vervolgens aan touwtjes die je weer vast maakt aan een kersttak. Op verschillende hoogtes, dat is het leukst!

Zelf Adventskalender maken met bonbondoosjes - AllinMam.com

Tak met kleine advents tasjes

Niet al te veel tijd? Hang een tak op, koop kleine papieren tasjes en plak er iets leuks op. Cadeautjes er in en klaar is kees. Dit kun je natuurlijk ook zo leuk maken als je zelf wilt. Met stationary kerst plakband, leuke kerst stickers en een leuk hangertje ziet het er al snel leuk uit. Trouwens, de tak alleen is al leuk!

tak met advents tasjes - AllinMam.com

Adventskalender muurzak

Ben je handig met een naaimachine dan is een muurzak als Adventskalender vast een eitje om te maken. Op Etsy vind je verschillende kant en klare muurzakken maar ook patronen om ze zelf te maken. Borduur iets leuks op elk zakje, strijk er een applicatie op of naai er een vilten embleem op. Wanneer je er nog leuke knijpertjes op knijpt met daarop de cijfers dan is het helemaal af. Leuk!

Liever vilten sokjes dan een grote muurzak? Deze vilten sokjes kun je zelf versieren en vervolgens aan een koord hangen. Zorgt ook nog eens voor een leuke activiteit met de kinderen voor ze kunnen gaan aftellen :-) Als achtergrond voor de vilten sokjes zou je overigens ook deze vilten kerstboom kunnen gebruiken op de muur.

Adventskalender muurzak - AllinMam.com

Knijpertjes maken alles leuk

Mini knijpertjes zijn al leuk van zichzelf, maar worden nóg leuker door er iets op te plakken. Knijpertjes lijken alles wat nog niet “af” lijkt af te maken. Wat je er ook mee doet: verven, beplakken met stationary plakband, vilten figuurtjes er op plakken, papieren figuurtjes er op plakken… Is iets voor je gevoel nog niet helemaal klaar, knijp een versierd knijpertje er op en het is af.

Zelf knijpertjes versieren - AllinMam.com

Foto adventskalenders

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan met karton en lijm of naald en draad? Maak dan bij Kruidvat een foto adventskalender. Je kunt uiteraard eigen foto’s gebruiken voor de adventskalender en zelf je achtergrondkleur kiezen. Liever een adventskalender met foto’s én chocolade? Dat kan bij Smartphoto.nl. Vind je dat er al genoeg gesnoept wordt tijdens de feestdagen? Kies dan voor een adventskalender met alleen foto’s. Mooi om op deze manier tijdens de feestmaand terug te blikken op een levensjaar. Vinden opa’s en oma’s vast hartstikke leuk, een maand lang fotohokjes van de kleinkinderen open maken!

Leuke advents cadeautjes voor volwassenen en kinderen

Nu hebben we de adventskalender maar wat gaan we er in doen? De meeste vakjes en ruimtes in een adventskalender zijn niet al te groot, dus je moet het wel in kleine cadeautjes zoeken. We doen wat suggesties:

Advents cadeautjes voor volwassenen
chocolaatje / usb-stick / gedichtje / spreuk / armbandje / kerstslinger / waxinelichtje houder / miniflesje met drank / sleutelhanger / cadeaukaart / iTunes tegoed / sleutelhanger met foto van kind / miniflesje met parfum / gezichtsmasker / bruisbal /

Adventscadeautjes voor kinderen
sleutelhanger / playmobil poppetje / LEGO poppetje / armbandje / knikkersPutty / L.O.L. verrassings ster / klein speelgoed / haarspeldjes / stempel / magneet / potje play-doh / kneedgum / strijkapplicaties /

Aftellen met advents waxinelichtjes

Ben je helemaal niet crea maar wil je ook niet zomaar lukraak een adventskalender kopen? Dan is aftellen met kaarsjes ook een leuk idee. Zet 24 waxinelichtjes op een schaal, schrijf er de getallen op en brand elke avond een kaarsje. Uiteraard kun je ook voor een andere adventskaars kiezen :-)

Aftellen met advents waxine lichtjes - AllinMam.com

Kant en klare advents doosjes

Bij Xenos en Bol.com hebben ze kant en klare advents doosjes. Laat ze zo of knijp op elk doosje een leuke mini knijper om de boel nog gezelliger te maken. Hoe leuk zijn al deze knijpers bijvoorbeeld? Plak er leuke kerst stickers op en maak het helemaal naar je eigen zin. Easy does it!

Advents doosjes - AllinMam.com

Herbruikbare adventskalender voor volwassenen om zelf te vullen

Heb je echt geen tijd om zelf te knutselen en wil je toch iets leuks doen voor iemand? Dan zijn er diverse adventskalenders verkrijgbaar die je zelf kunt vullen. Bij Etsy zijn ontzettend veel verschillende adventskalenders te koop. Niet alleen van papier of hout maar ook van stof. Ook dichterbij huis kun je adventskalenders met hokjes kopen, zoals bijvoorbeeld deze adventskalender met houten vakjes. De Bijenkorf heeft een aantal herbruikbare houten adventskalenders in het assortiment van Gisela Graham en Kaemingk. Bol.com heeft ook een aantal houten, herbruikbare adventskalenders in het assortiment. Kerstmarkt tafereeltjes met kleine lades er omheen, winterlandschappen bovenop een ladekastje en houten huisjes met lades. Super leuk!

Super leuk om elk jaar weer neer te zetten en te vullen met kleine advents cadeautjes. Ook op Etsy vind je veel verschillende soorten herbruikbare adventskalenders. Komende weken zal het assortiment van de webwinkels ongetwijfeld uitbreiden. Wist je trouwens dat de adventskalenders van Bonprix ook erg leuk zijn?

Overigens is een adventskalender zónder vakjes ook heel leuk, waarbij je alleen de dagen aftelt. Deze notenkraker adventskalender is daar een goed voorbeeld van!

Check deze 8 herbruikbare adventskalenders om zelf te vullen

Herbruikbare adventskalender voor kinderen om zelf te vullen

Niet alleen voor volwassenen zijn er leuke adventskalenders om te vullen. Het is misschien even iets verder zoeken voor de kids, maar daar helpen we je graag een handje bij! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze leuke rendier adventskalender? Of van deze sneeuwpop met vakjes? Of deze leuke ontzettend leuke, hangende kerstboom met zakjes én licht? Onwijs leuk is deze grote vilten kerstboom van Levay. Je hangt hem aan de muur en iedere dag kan het sneeuwvlokje aan het koord een plekje doorschuiven. Liever een rustig ogende stoffen kalender? Dan is deze stoffen adventskalender echt een aanrader. En wat vind je van deze cutie? Een adventskalender met stoffen huisjes hangend aan koordjes, zó leuk! Te gek zijn ook deze kerstsokjes, die je aan een koord kunt ophangen. Mocht je een gordijnroede hebben hangen en in zijn voor iets geks, dan is dit adventsgordijn het echt helemaal. Ook verkrijgbaar in een iets andere uitvoering, met grotere vakken. Als dat niet voor kerstsfeer zorgt!

Liever een kant en klare adventskalender?

Heb je ook geen tijd om een adventskalender te vullen? Dan kun je ook kiezen voor een kant en klare, gevulde adventskalender. Douglas heeft ook ieder jaar prachtige adventskalenders. Met huidverzorging, make-up of bijvoorbeeld luchtjes.

Denk je dat je kinderen al dat creatieve gebeuren niet echt zullen waarderen? Dan kun je kiezen voor een kant en klare adventskalender voor kinderen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Harry Potter adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com (€44,00)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Playmobil Adventskalender

Verkrijgbaar bij

kooprijk.nl (€50,95)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Sence Disney Frozen Adventskalender Make-Up

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:32

Disney Mickey Mouse Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Play Doh Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Hot Wheels Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,79)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Schleich Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

FUNKO Fortnite Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39


L.O.L. Surprise! Adventskalender

Verkrijgbaar bij

kooprijk.nl (€50,50)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

LEGO Friends Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Fidget Toys Adventskalender 2022

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,95)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:32

Happyment Adventskalender Dino’s Kinderen 2022

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,00)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:32

HoliGifts Adventskalender Sieraden

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:32

Revolution MAKE-UP Adventskalender

Verkrijgbaar bij

bol.com (€66,39)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:32

Verkrijgbaar bij

bol.com (€44,00)
nedgame.nl (€28,00)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Verkrijgbaar bij

bol.com
blokker.nl (€36,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39

Verkrijgbaar bij

kooprijk.nl (€50,50)
bol.com
onlinehandelshuis.nl (€43,95)
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 - 23:39
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button