Over suiker

Suiker? Minder van eten, meer mee scrubben

Jeetje, wat is er over suikers veel te lezen! Dat witte (geraffineerde) suikers, super slecht zijn, weten we inmiddels allemaal wel. Dat het in meer producten zit dan je lief is, ook. Vandaag verleid ik jullie dan ook niet met een lekker recept, maar met de waar- en onwaarheden over suiker.

Je hebt suiker en suiker

Eet je een stuk fruit, dan eet je natuurlijke suikers. Deze suikers zijn met een tegengewicht aan vezels, vitaminen en mineralen “in balans”. Zo is bijvoorbeeld een zoete aardappel (bataat) een goede bron koolhydraten. Nuttig je andere vormen van suiker of heel veel fruit (denk aan smoothies!!) dan geven deze suikers een schommeling in je bloedsuikerspiegel. Gevolg? Ik wil meeeeeeeer!!

Lees ook: Hoeveel gram suiker per dag krijgt jouw kind binnen?

Minder suiker eten of helemaal geen suiker meer?

Tsja, toegegeven: het is beter om niet alleen minder suiker te eten maar echt af te kicken van je behoefte aan zoet! Probeer je ook eens te bedenken waarom je zo’n behoefte hebt aan zoet. Verveel je je? Is het misschien pure gewenning dat er altijd iets bij de koffie hoort? Heb je te weinig gegeten eerder op de dag? En zou je nu in plaats van die ene koek een gezonde maaltijd kunnen eten? Spelen bepaalde emoties je parten? Vaak komt het besef dat het niet de suiker is die je echt nodig blijkt te hebben.. “Dorst” is bijvoorbeeld ook echt een kei in het zich voordoen als lekkere trek.

Lees ook: De voordelen van Matcha voor je suikerspiegel

Kom, we gaan de keuken in… met minder suiker!

Nou dat wordt een lekkere saaie bedoeling zo: een smaakloze taart en een lang gezicht bij de (ook al suikerloze) koffie… Maar: heb jij een goede reden voor een feestje en ga je bakken? Probeer je gerechten dan eens anders op smaak te brengen met bijvoorbeeld verse vanille. En kijk eens naar het zoeten met natuurlijke producten zoals dadels, rauwe honing, verse sappen, kokosbloesemsuiker of bijvoorbeeld zelf gekweekte stevia plantjes. Ahornsiroop kan ook, alhoewel hier de meningen verdeeld over zijn…

In ieder geval zijn dit “betere” keuzes. Ik schrijf bewust “beter” tussen aanhalingstekens want toegegeven, ook dit blijven suikers. Sommige varianten hebben echter een kleiner effect op je bloedsuikerspiegel. Grootmoeders gezegde “alles met mate” blijft ook hierbij van kracht. Mijn toevoeging erop: maak slimmere keuzes en als je een snoepmoment neemt: geniet ervan!

Lees ook: Recept voor een verantwoorde Twix taart

Een ezelsbruggetje wbt toegevoegde suiker

Met wel meer dan 100 verschillende manieren om suiker te vermelden is het soms best lastig om op etiketten suiker te herkennen. Dit ezelsbruggetje gaat je hier bij helpen:

  • Uiteraard alle woorden met “suiker” erin
  • Alles wat eindigt op “siroop”, “stroop”, “honing” of “nectar”
  • Alle woorden eindigend op “-ose” (fructose, glucose, dextrose etc.)

Wat je dan wel kunt doen met suiker? Scrubben!

Ben je na het lezen van bovenstaande overtuigd van het minderen met suiker? Gooi dan niet zomaar gelijk al je witte (kristal)suiker weg. Je kan hier namelijk met wat olie naar keuze, een heerlijke lichaams-scrub van maken! Rituals doet het al jaren: biologische suiker met een zalig ruikende olie, mooi potje er omheen en dan verkopen voor de hoofdprijs.

Het enige wat jij hoeft te doen is de suiker in een afsluitbaar bakje stoppen, schenk hier nu de olie bij en zorg dat alle suiker wat nattig is. Het hoeft niet helemaal onder de olie te staan! Roer goed door met een vork en sluit goed af. Het fijne is dat je door de olie je niet meer hoeft in te smeren na het douchen (alsof we daar ooit tijd voor hebben..), je huid is namelijk al (h)eerlijk zacht! Wordt jouw scrub na loop van tijd wat waterig, voeg dan weer opnieuw wat suiker toe. Zie, zo krijg je toch nog gladde billen van suiker :-)

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button