De (volgorde van) Outlander boeken van Diana Gabaldon

De Starz serie Outlander is immens populair! Vier seizoenen staan inmiddels op Netflix en vanaf half februari 2020 is seizoen 5 bij Ziggo te zien. Fans hebben momenteel last van Droughtlander, het welbekende gat tussen 2 seizoenen. Om de tijd door te komen storten velen zich (weer) op de boeken van Diana Gabaldon die de basis vormen voor de serie. Er zijn maar liefst 10 boeken in de Reizigers serie, fans kunnen dus even vooruit. Maar hoe zit het nu precies met al die delen van de Outlander boeken? Hoe is de volgorde in de Reizigers serie? Het kan soms best onduidelijk zijn. Diana houdt van uitstapjes en schrijft ook verhalen over andere personages uit de Outlander boekenreeks.

Lees hier meer over de serie Outlander en over de filmlocaties in Schotland waar opnames hebben plaatsgevonden.

Juiste volgorde van de Outlander boeken

Om meteen met de deur in huis te vallen: hieronder alle delen van de Outlander boeken (de Reizigers serie) van Diana Gabaldon. In het rijtje zou als eerste boek De oorsprong (Engelse versie: Virgins) kunnen staan, een boek daarin het verhaal van Jamie wat zich afspeelt voordat hij Claire ontmoet. Het boek kwam uit in 2016, 15 jaar nadat het eerste boek De reiziger werd gepubliceerd.

Met het bloed van mijn hart is verdeeld over 2 boeken omdat, zoals Diana Gabaldon zelf zei in een interview, het niet allemaal in 1 boek paste.

Go Tell the Bees That I Am Gone / Vertel het de bijen

Op het 9e boek, Go Tell the Bees That I Am Gone, hebben fans van Diana maar liefst 7 jaar op moeten wachten. Ook deel 9 zal uit twee boeken bestaan. Voor wat nu duidelijk is verschijnt Go Tell the Bees That I Am Gone op 23 november 2021. De Nederlandse uitgever van het boek doet er alles aan om ook de Nederlandse editie zo snel mogelijk leverbaar te hebben, maar dit zal op zijn vroegst in februari 2022 zijn ivm vertalen. In Nederland zal deel 9 van de Reizigers serie Vertel het de bijen gaan heten.

Eén Outlander boek, één Outlander seizoen

Tot nu toe zijn er 5 Outlander boeken verfilmd in 5 seizoenen, één boek is dus ook echt één seizoen geworden. Zeker is dat boek 6, Sneeuw en as, ook verfilmd gaat worden. Of we in de toekomst de rest van het verhaal over Jamie en Claire ook kunnen volgen op beeld is nog niet zeker. Duimen dus!

Zijsporen van het Outlander verhaal: Lord John

Dat Diana Gabaldon van schrijven houdt is wel duidelijk. Naast de Outlander serie heeft ze een serie over Lord John Grey geschreven, één van de personages uit de Reizigers serie. Dit zijn inmiddels 4 boeken:

De Schotse gevangene is dus Jamie. Een groot deel van het verhaal over Lord John speelt zich in dezelfde tijd af als het Reizigers verhaal.

Lees ook: Treed in de voetsporen van Jamie en Claire en bezoek Schotland

Boek met zeven korte verhalen

Als laatste is er nog het boek De zeven stenen (Seven Stones to Stand or Fall) waarin verschillende verhalen over personages uit Outlander staan. Zie je in de serie losse eindjes of lees je ze in de Reizigers reeks? Dan is de kans groot dat je in dit boek leest hoe het verder gaat met deze personages. Alsof de hele Outlander wereld nog groter en werkelijker wordt. In 7 verhalen kom je onder meer te weten over Roger MacKenzies ouders, over de dochter van Laoghaire en lees je hoe Lord John naar de nieuwe wereld afreist (wat je dus in Outlander weer terug ziet / leest). Ontzettend knap hoe Diana Gabaldon één geheel creëert!

*Uitgelichte foto: ©2019 Starz Entertainment LLC

Gerelateerde artikelen

Back to top button