Gezonde voeding

Matcha thee: wat is het en wat zijn de voordelen?

De geschiedenis van Matcha thee gaat ver terug. Matcha is nu vooral bekend als thee uit Japan, maar eeuwen geleden tijdens de Song-dynastie waren inwoners van China al fan van dit drankje. Japanse boeddhisten namen de thee mee vanuit China naar Japan en gaven er in de loop van de tijd hun eigen draai aan. Matcha thee is nu bij veel mensen een geliefde drank. Maar waarom is Matcha zo populair? Hoe maak je Matcha en wat zijn de voordelen van Matcha thee? We vertellen het in dit artikel.

Wat is Matcha thee precies?

Matcha thee is eigenlijk groene thee waarbij het hele theeblad gebruikt wordt. Bij “normale” thee hang je zakje met gehakte theeblaadjes in je thee. Matcha thee daarentegen koop je in poedervorm. Goede kwaliteit Matcha doet romig aan, is zeer fijn gemalen, helder groen van kleur en heeft een licht zoetige smaak.

Hoe Matcha thee wordt gemaakt

De Matcha theeplanten (Camellia Sinensis) worden ongeveer 3 weken voor de oogst uit de directe zon gehaald. Tenminste, de planten worden afgedekt met schaduwdoeken. Hierdoor wordt de groei vertraagd, krijgt het blad een intensere kleur groen en worden grote hoeveelheden aminozuren aangemaakt. Alleen de beste en mooiste bladeren worden bij de oogst met de hand geplukt. De bladeren worden na het plukken kort gestoomd en vervolgens op natuurlijke wijze gedroogd. Als ze droog genoeg zijn worden de stengels en de nerven verwijderd en worden de overige stukjes blad verpulverd met granieten stenen. Dit proces gaat heel langzaam. Men moet voorkomen dat de stenen door wrijving te heet worden, dit zorgt er namelijk voor dat de smaak en de geur minder worden.

Matcha thee: wat is het en wat zijn de voordelen? - AllinMam.com

Verschillende soorten Matcha thee

Nadat de mooiste bladeren van de planten geplukt zijn blijven er natuurlijk nog blaadjes achter. Deze blaadjes worden ook geplukt en hiervan maakt men Matcha van mindere kwaliteit. Matcha is dan ook in 3 verschillende kwaliteiten verkrijgbaar:

Ceremoniële Matcha

De beste kwaliteit Matcha thee is ceremoniële Matcha. Zoals al doet vermoeden wordt deze Matcha gebruikt tijdens ceremoniële gebeurtenissen. Ook gebruiken boeddhisten in tempels altijd alleen maar ceremoniële Matcha. Ceremoniële Matcha heeft een verfijnde smaak en is absoluut niet bitter. Drink je bittere Matcha? Of blijf je na het kloppen kleine stukjes zien in je Matcha? Dan kun je er zeker van zijn dat het niet van ceremoniële kwaliteit is.

Premium kwaliteit Matcha

Premium kwaliteit Matcha is nog steeds heerlijk om te drinken. Er kan al een iets bittere smaak zitten aan deze thee, zeker als je gewend bent ceremoniële Matcha te drinken. Vaak wordt voor premium kwaliteit Matcha een blend gebruikt van een aantal verschillende variëteiten.

Culinaire kwaliteit Matcha

Voor culinaire kwaliteit Matcha worden de blaadjes gebruikt die lager op de plant groeien en/of de blaadjes die nog minder van kwaliteit zijn. Matcha is behoorlijk bitter van smaak. Vaak niet zo lekker meer om te drinken, maar prima om te gebruiken in gerechten, smoothies of andere mixen.

Matcha thee: wat is het en wat zijn de voordelen? - AllinMam.com

Voordelen van Matcha thee drinken

Of Matcha thee drinken voordelen kan hebben voor jou is een kwestie van uitproberen. Veel mensen zweren bij het drinken van 1 kopje Matcha per dag. Voordelen die genoemd worden: een fitter gevoel, vochtafdrijvend werking, het laag houden van de bloedsuikerspiegel en het versterken van het immuunsysteem. Matcha thee bevat vitamine A, vitamine C, calcium, kalium, eiwitten en ijzer. Bovendien bevat Matcha thee 5x meer antioxidanten dan andere soorten thee. Alleen maar goede ingrediënten dus voor jouw lijf!

Waar moet je op letten bij het kopen van Matcha thee?

Er wordt zoveel Matcha aangeboden dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Twee potjes voor de prijs van een, “topkwaliteit” Matcha voor €15,00… veel aanbiedingen zijn eigenlijk te mooi. Waar je precies op moet letten bij het kopen van Matcha thee vertel ik je graag.

Allereerst moet je letten op de herkomst van de thee. Echte Matcha thee komt uit Japan. Daarnaast kun je veel afleiden aan de structuur van de thee. Matcha thee van topkwaliteit is heel fijn verpulverd en voelt zijdeachtig aan wanneer je het tussen je vingertoppen heen en weer wrijft. Matcha van mindere kwaliteit voelt vaak grof en korrelig. Ook lost het minder goed op tijdens de bereiding. Hoe groener hoe beter! De kleur van Matcha thee is bijna gifgroen te noemen. Matcha thee van mindere kwaliteit is vaak geler en/of bruiner. De prijs van topkwaliteit Matcha ligt rond de €35,00 voor 30 gram. Wordt er ceremoniële kwaliteit Matcha aangeboden voor veel lagere prijzen? Dan kun je er vanuit gaan dat je geen topkwaliteit koopt. Hoge kwaliteit Matcha bevat veel aminozuren en die zorgen voor een zoete smaak (umami). Minder kwaliteit Matcha bevat veel minder van deze aminozuren waardoor de smaak snel bitter wordt.

Mijn favoriete Matcha thee

Inmiddels ben ik ook al een tijdje fan van Matcha thee. Wel van de ceremoniële Matcha; de Matcha van mindere kwaliteit vind ik te bitter van smaak. Op dit moment heb ik ceremoniële Matcha van Simon Lévelt: Matcha Kirishima Okumidori. Deze Matcha ruikt heerlijk en is zacht van smaak.

Hoe bereid je Matcha thee?

Ik drink elke ochtend een kopje Matcha thee. Ik pak een kopje met kokend water en laat dat afkoelen. Vaak doe ik er wat koud water bij, de temperatuur moet uiteindelijk rond de 75 graden liggen. Ik giet dan een heel klein beetje van dit water over in een mok met ronde bodem. Daar voeg ik een halve theelepel Matcha aan toe. Vervolgens klop ik met de Aerolatte Matchaklopper de poeder goed door het water tot alle oneffenheden weg zijn en er een licht schuimlaagje op de thee komt. Ik vul het kopje bij met ongeveer 60ml water. Nog een keer kloppen doe ik niet altijd, maar kan wel. Zeker wanneer je een lekker schuimend laagje op je thee wilt.

Matcha thee: wat is het en wat zijn de voordelen? - AllinMam.com

Originele Matcha klopper: Chasen

Ik vind het met een Aerolatte Matchaklopper handig om de Matcha te bereiden, maar wil je het écht op originele wijze bereiden dan koop je een Matcha klopper, oftewel een chasen. Een Chasen is een klopper gemaakt van bamboe. Kloppen met een Chasen doe je op een bepaalde manier en liefst in een chawan: een kom speciaal voor Matcha. Op Youtube vind je veel video’s waar precies in wordt uitgelegd hoe je met een chasen de Matcha klopt.

Yeh Tea biologische MATCHA

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 20 april 2024 - 23:04

Matcha Thee Klopper

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,95)
Laatst bijgewerkt: 20 april 2024 - 23:04

Moya Matchawan HARU Matcha Kom

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,95)
Laatst bijgewerkt: 20 april 2024 - 23:04

Mr. MATCHA sachets

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,95)
Laatst bijgewerkt: 20 april 2024 - 23:04
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button