Schoolkinderen

Top 5 fietsen voor kinderen; welke fiets wordt het?

Het is alweer 3 jaar geleden dat we onze zoon een eerste “echte” fiets voor zijn verjaardag cadeau gaven. Nu, sinds een half jaar ongeveer, word ik al moe wanneer ik naar hem kijk tijdens het fietsen en dat komt dan voornamelijk doordat hij van die kleine rondjes trapt met zijn voetjes. De draaicirkel van 1 rondje trappen is heel klein zeg maar, waardoor hij zich 3 slagen in de rondte trapt wanneer je een beetje op tempo fietst. Tijd dus voor een nieuwe fiets!

Hoeveel inch voor welke leeftijd?

Het was even speuren naar hoeveel inch de fiets is die hij nu heeft. Eerlijk gezegd schrok ik toen ik erachter kwam dat dat 16 inch is; klinkt ontzettend klein voor een jongen die 7 wordt. Met zijn 127 cm zou hij volgens diverse tabellen in diverse fiets-webshops al op een 22 inch fiets kunnen fietsen.

Top 5 fietsen voor kinderen

Drie jaar geleden zochten wij als ouders de fiets voor onze zoon nog uit en vond hij alles prima. Inmiddels vinden we dat hij daar zelf ook best iets over mag zeggen; wat voor soort fiets, welke kleur, met een rekje voorop of juist niet… Bepaalde fietsen kom je tegenwoordig overal tegen, bijvoorbeeld omafietsen. Zelfs jongens van zijn leeftijd in de buurt of bij hem op school zie je daar al op fietsen. Hoe leuk ik het ook vind, ik weet niet of dat de slimste keuze is voor hem. Fietsen die op dit moment veel verkocht worden: omafietsen, fietsen met rekje voorop, beachbikes, sportieve fietsen (zoals foto hieronder) en crossfietsen.

Nutcase fietshelm

Wordt het een omafiets of een sportieve fiets?

Ik moet dan toch steeds weer even terug denken aan een weekend in het voorjaar, toen we een weekend bij Centerparcs verbleven en we fietsen hadden gehuurd voor de kinderen. Ole fietste daar op een hele sportieve fiets en een wat kleiner stuur, waarbij hij best ver voorover gebogen zat. Hij fietste er eigenlijk veel beter op dan op zijn eigen fiets, die een heel breed (bijna beachbike-achtig) stuur heeft. Alsof het met een breed stuur toch lastiger is om je evenwicht te houden. We bekijken dus wat verschillende fietsen, o.a. een omafiets bij Prijskiller.nl, een degelijke fiets met rekje voorop van Popal en sportievere fietsen met allerlei felle kleurtjes.

Waar op letten bij het kopen van een fiets voor je kind?

Of je kind echt lekker op een fiets zal fietsen hangt af van meerdere dingen. Het uiterlijk wil ook wat, maar dat draagt natuurlijk niet per definitie bij aan het comfort van een fiets. Daarom is het handig om het volgende te checken:

  • Of je kind goed bij de pedalen kan.
  • Of de afstand tussen de pedalen en de trapas (de crank) niet te lang is, waardoor je kind heel ongemakkelijk met opgetrokken knieën moet fietsen.
  • Of de fiets niet te zwaar is.
  • Of een stang nou wel zo handig is voor een jongen. Staat heel stoer natuurlijk maar het kan nog wel eens problemen opleveren bij op- en afstappen.
  • Kies voor een terugtraprem.
  • Kies voor een fiets zonder versnellingen; voor een kind nog echt niet nodig.
  • Of het zadel niet te groot is, dat zit namelijk helemaal niet lekker.
  • Een fiets op de groei lijkt een goed idee maar dat is het niet. Het fietst ongemakkelijk waardoor je kind misschien helemaal niet graag fietst.

We zijn er nog niet helemaal uit; we kijken nog even of hij wat proefritjes kan maken op fietsen van vriendjes die hij cool vindt voor we tot aankoop overgaan. Ik heb in ieder geval het idee dat het voor meisjes veel makkelijker is, een fiets uitzoeken!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button