Hoe vertel je (niet) aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat

Er komt een tijd dat je als ouder op het punt staat je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Dat die goede grijze man een plakbaard op heeft en onder zijn tabberd gewoon een spijkerbroek draagt. Dat hij aan het einde van de dag zijn Sinterklaas outfit uittrekt en bij zijn gezin aan tafel schuift voor het avondeten. Dat je het moet gaan vertellen weet je, maar hoe? Dat dan weer niet.

Hoe vertel je (niet) aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat

Zo veel mensen zo veel meningen! De een wil het verpakken in een mooi verhaal, de ander zegt het recht voor z’n raap. Gewoon zoals het is. “Sinterklaas bestaat niet, wij kopen alle cadeautjes”. Klaar! Misschien verwacht je daarna een hoop vragen en komen die helemaal niet. Makkelijk toch?

Toch gaat het soms op een wat onhandige manier. Kinderen komen er vanzelf achter, horen het van iemand anders of vangen iets op uit een gesprek. Ze zien dat Sinterklaas zijn baard los zit of dat er een andere kleur haren onder de mijter vandaan komt. Tja…

Wat doen die cadeautjes daar?

Zo ben ik er ooit achter gekomen. Ik vond cadeau’s, veel cadeau’s. Ze lagen onder het bed van mijn ouders. Mijn broer had mij al meerdere keren ingefluisterd dat Sinterklaas eigenlijk niet bestaat, maar ik weigerde hem te geloven. “Kijk maar onder het bed van papa en mama, daar liggen alle cadeautjes. Die kopen ze gewoon zelf” riep hij op een dag. En ja hoor, daar lagen ze.

Even over die avond dat ik Sinterklaas kom spelen…

Dat overkwam Mary. Ze was onderweg met de auto, kinderen op de achterbank. De telefoon gaat over en ze pakt op, via de speaker. “Even over die avond dat ik bij jullie Sinterklaas kom spelen, ik heb nog iemand die als zwarte piet mee wil”. Super onhandig maar wel effectief. Alle 3 de kinderen waren meteen op de hoogte.

Sint, uw baard zit los!

Bij Sonja zat Sinterklaas op een stoel in de woonkamer, haar kinderen, nichtjes en neefjes er omheen. Één voor één mochten de kinderen bij Sinterklaas op schoot. Haar jongste neefje van 3 was nogal druk en greep zich vast aan de baard van Sinterklaas om te voorkomen dat hij van schoot viel. Daar zat Sinterklaas dan, met zijn baard om zijn nek. Kon hij het meteen zelf vertellen.

Dag Sinterklaas, ik ben Sinterklaas

Kitty was met haar gezin in de stad. Ze zagen hoe 2 Sinterklazen elkaar op onhandige wijze tegen het lijf liepen. Met hen vele anderen. Beide Sinterklazen vertelden aan aanwezige kinderen dat zij een hulp Sinterklaas waren maar de kinderen van Kitty bleven maar vragen stellen. Eenmaal thuis heeft ze toch meteen verteld hoe het allemaal in elkaar stak.

Lees ook: De legende van Sinterklaas; hoe de traditie ooit bestond

Oja, Sinterklaas bestaat niet

Rick speelt met zijn gezin vaak een eigen versie van “ Truth of Dare”. Tijdens het spel zelf verzint elk gezinslid een vraag waarop een ander dan moet antwoorden. Naar waarheid. Toen de vraag langs kwam op Sinterklaas echt bestaat was het antwoord simpel: nee. Hij heeft na het spel wel nog wat uit moeten leggen.

Er is ook een subtiele manier om het te vertellen

Wil je wat uitgebreider de tijd nemen om te vertellen aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat? Dan zijn er diverse boeken te koop waarin de waarheid wordt verpakt in een mooi verhaal. Sinterklaas voor grote kinderen en Het grote Sinterklaas geheim zijn twee boeken die op leuke manier de waarheid vertellen over de bebaarde man!

Gerelateerde artikelen

Back to top button