Zwangerschap

Over sleur, huispakken en bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Ik was halverwege mijn zwangerschap toen ik al druk van onderen kreeg. Dit is mijn eerste zwangerschap en ervaringsdeskundigen herkenden dit niet. Dus ging ik er maar vanuit dat dit iets was wat mij overkomt en anderen niet, “het zal wel weer verdwijnen” dacht ik.

Waar komt die druk toch vandaan?

Maar de druk bleef en het bleek dat de kleine vanaf 26 weken al redelijk laag lag. Met ongeveer 34 weken was ze al ingedaald. Dit alles bij elkaar gaf enorme druk bij mijn bekken en lies; het gevoel omschreef ik alsof je constant een eendenbek tussen je benen hebt. Niet prettig dus!

Fysiotherapie heeft enigszins geholpen en en de oefeningen die ik mee kreeg doe ik nog steeds. Maar of ik nou een avondje uit ga of even naar de buurtsuper ga, de pijn is hevig en ontzettend vermoeiend. Ik moet elke keer afwegen of het uitje de pijn waard is. Maar de gehele tijd op bed liggen, omdat het dan geen pijn doet, dat is geen optie.

In beweging blijven

Ik moet in beweging blijven door bijvoorbeeld minimaal twee keer per dag tien minuten te wandelen. Maar dan ook echt wandelen, dus niet naar de buurtsuper of in huis heen en weer lopen. Lekker buiten, in de frisse lucht. Stiekem vind ik het wel lekker, even tien minuten nergens aan denken. Genieten van de frisse lucht en alle mooie kleuren die je ziet, herfst is toch echt mijn favoriete jaargetijde. Naast het wandelen probeer ik minimaal een keer in de week te zwemmen. Afgelopen donderdag was de laatste zwangerfit, dus de laatste weekjes wil ik wel twee keer in de week gaan zwemmen.

Vermindert voetreflextherapie de bekkenpijn?

Daarnaast heb ik een andere vorm van therapie voor de bekkenpijn gevonden, namelijk voetreflextherapie. Het basisprincipe van de reflextherapie is, dat diverse delen van de voet in een geheimzinnige verbinding zouden staan met verschillende lichaamsonderdelen. Massage van de voet zou zo een positief effect kunnen hebben op allerlei lichaamsdelen.

Ik heb nog maar één sessie gehad en ik had er meteen baat bij; het drukkende gevoel was zeker een middag weg. Het gekke was dat toen de therapeut bezig was aan mijn rechtervoet, ik jeuk kreeg bij mijn rechterlies. Later bleek dat zij bezig was op een drukpunt van mijn rechtervoet dat in verbinding staat met mijn rechterlies. Toen ze vervolgens mijn linkervoet onder handen nam was de jeuk weg bij mijn rechterlies.

Afgelopen maandag had ik weer een sessie, voor de tweede keer. Naast het feit dat het echt werkt voor mijn bekken, is het ook heel ontspannend. Ik heb ruim drie dagen geen bekkenpijn gehad, zo fijn! Heb meteen voor volgende week weer een afspraak gemaakt :-)

Hele dagen in mijn huispak

Ik heb al eerder toegegeven dat ik het zwanger zijn heel zwaar vind. En nu het einde nadert en ik nog steeds niet veel kan, word ik er wel een beetje down van. Hele dagen zit ik thuis in mijn huispak. Ik probeer wel een beetje het huishouden te doen en ervoor te zorgen dat het avondeten klaar staat, ik voel me nu dan ook een echte huisvrouw; iets waar ik jaren tegen vocht. Natuurlijk niets mis mee, maar ik zag me zelf nooit als een huisvrouw.

Weg met die sleur!

Om een beetje uit de sleur te komen heb ik besloten me dagelijks op te frissen. Dat betekent geen huispakken meer, gewoon een leuke outfit aan en wat plamuur op mijn gezicht, je weet immers nooit wie er even langs komt. Of gewoon doen alsof je wél de deur uit gaat, ik merk dat ik daar toch van opknap. Ook al ga ik nergens heen en zit mijn make-up bijna nog net zo goed als bij het aanbrengen; het geeft mij een fijn gevoel. En die boost heb ik nou net even nodig!

Lees ook: Je rijbewijs halen als je zwanger bent

Ongemakken tijdens de zwangerschap

Je kunt op verschillende manieren omgaan met de ongemakken tijdens de zwangerschap. Ik heb even in een dip gezeten en ik vond mezelf ook echt heel zielig. Maar ik ben niet zielig! Ik mag straks een lief, klein, meisje verwelkomen. Mijn lichaam heeft het zwaar en geeft aan dat ik rust moet houden. Door net ietsje extra te doen aan beweging en uiterlijk, voel ik me fris en fruitiger, ik krijg net dat beetje extra energie waardoor ik me fit(ter) voel. Als jij happy bent en lekker in je vel zit, heeft dat alleen maar voordeel voor straks, als de kleine er is. Want volgens mij moet de zware tijd nog komen, dit nog maar het begin :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button