Zwangerschap

9 weken zwanger; geen embryo meer maar foetus

Vanaf het moment dat je 9 weken zwanger bent noemt men je kindje geen embryo meer maar een foetus. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een ei en je kindje is zo groot als een grote olijf. Lekker veel ruimte om te bewegen heeft het dus!

De ontwikkeling van je kindje

De ellebogen, schouders, knieën en heupen worden deze week goed gevormd. Het tandvlees wordt verder gevormd, dit zal de hele zwangerschap zo doorgaan. Binnenkort kun je precies zien waar de tandjes precies gaan komen. Wat in een dag of 3 heel snel gaat is de ontwikkeling van de handjes en voetjes. Zijn dat eerst nog een soort klompjes met kleine dopjes waar vliesjes tussen zitten; binnen 3 dagen zijn er echte vingertjes en teentjes.

Het skelet wordt ook steeds harder. Alle organen zijn aanwezig, deze worden de komende weken verder door ontwikkeld. Het gezichtje krijgt echt vorm nu en het staartje is zo goed als verdwenen.

9 weken zwanger; eerste echo?

De eerste termijnecho wordt meestal pas na 10 weken zwangerschap gemaakt maar zo nu en dan komt het voor dat je rond de 9 weken of eerder al een echo krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je eerder al een miskraam hebt gehad, als je last hebt van heel specifieke klachten of wanneer je door een onregelmatige cyclus niet goed weet hoe lang je precies zwanger bent. Ook als er grotere kans is op een meerlingzwangerschap of wanneer je zwanger bent geraakt door middel van IVF willen de artsen nog wel eens eerder een echo inplannen.

Vanaf 9 weken kan een echo over het algemeen uitwendig worden gemaakt. Vóór deze termijn is het van buitenaf nog niet goed te zien met de apparatuur en wordt er inwendig een echo gemaakt.

<< 8 weken zwanger    10 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button