Zwangerschap

8 weken zwanger; vliesjes tussen de teentjes en vingertjes

Je bent 8 weken zwanger. Je baarmoeder is in verhouding al best groot, het kindje kan al lekker rond stuiteren. Hier zul je echter nog niets van voelen, daarvoor moet het nog echt wel een flink stuk groter worden dan de 2 cm van nu.

Dit is de week dat de geslachtsorganen worden gevormd. Het skelet is nog geheel van kraakbeen, over een paar weken ontstaat er pas echt bot. Tussen de vingertjes en teentjes zit een soort vliesje, dit verdwijnt binnenkort vanzelf. Het kindje heeft de oogjes open, aangezien er nog geen oogleden zijn. De hersenen werken inmiddels en het hartje klopt snel, zo’n 150 slagen per minuut. De oortjes en het neusje verschijnen en het tandvlees wordt aangelegd.

Mensen om je heen zullen nog niets aan je buik zien wanneer het je eerste kindje is, je buikspieren zijn behoorlijk strak en stevig en houden de boel netjes op zijn plek. Wanneer je al vaker zwanger bent geweest zal je buik eerder uitzetten doordat je spieren wat slapper zijn dan voorheen. Je darmen kunnen iets van slag zijn, dit komt onder andere doordat ze ruimte moeten maken voor de groeiende baarmoeder en door hormonen.

Zwangerschapsacne

Waaraan mensen om je heen wel zouden kunnen zien dat je zwanger bent is acne. Helaas krijgen behoorlijk wat vrouwen te maken met zwangerschapsacne. Het komt doordat je huid onder invloed van hormonen vetter is dan normaal. Hou je gezicht goed schoon en let goed op je voeding; veel meer kun je op dit gebied niet doen.

Misselijkheid tijdens de 8e week van je zwangerschap

Veel vrouwen voelen zich helaas behoorlijk beroerd tijdens de zwangerschap. Hou vol, bij de meeste vrouwen verdwijnt de zwangerschaps misselijkheid en het eventuele overgeven na een week of 12 en soms zelfs al iets eerder. Probeer kleine beetjes verdeeld over de dag te eten en in de ochtend wil het nog wel eens helpen wanneer je al iets eet voor je uit je bed komt.

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

De vermoeidheid kan in deze weken ontzettend hard toeslaan. Probeer er aan over te geven en ’s avonds lekker vroeg te gaan slapen. Heb je overdag de mogelijkheid is het ook slim om aan het begin van de middag even te slapen. Je lichaam is heel druk met van alles en nog wat dus gun jezelf die rust.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Door een combinatie van vermoeidheid en overgeven kan de vochtbalans in je lichaam behoorlijk verstoord raken wat weer voor hoofdpijn kan zorgen. Probeer meer dan genoeg water te drinken, zeker wanneer je zo geregeld boven de wc pot hangt. Vergeet je geregeld om te drinken dan kan het een goed geheugensteuntje zijn wanneer je elke keer na toiletbezoek (ook met spugen dus..) een glas water drinkt. Ook spanning en een dalende bloeddruk kunnen zorgen voor hoofdpijn. Paracetamol mag je gerust nemen tegen de hoofdpijn; Aspirine daarentegen wordt afgeraden.

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Doordat de darmen plaats moeten maken voor de groeiende baarmoeder en door de invloed van hormonen kan het behoorlijk rommelen in je darmen. Krampen in je darmen kunnen aanvoelen alsof er misschien iets mis is met je kindje maar meestal is dit niet het geval. Twijfel je toch dan kan een telefoontje naar je verloskundige geen kwaad.

Probeer goed te bewegen, voldoende water te drinken en veel vezels te eten; dit alles bij elkaar zorgt voor een goede darmwerking. Vezels vind je in fruit, groenten en volkoren producten. Eventueel kun je Roosvicee Laxo gebruiken, bouw dit wel heel langzaam op. De huisarts kan ook vezels voorschrijven die je kunt oplossen in een glas water wanneer de rest niet goed genoeg werkt.

<< 7 weken zwanger    9 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button