Zwangerschap

10 weken zwanger; buikje misschien al zichtbaar

In deze week worden de botten en het kraakbeen aangemaakt en worden de enkels en knieën verder ontwikkeld. Rond deze tijd kunnen ook de ellebogen al gaan buigen. Het staartje is nu helemaal weg waardoor de billetjes zich ook een beetje lijken te vormen.

De placenta gaat zo langzamerhand functioneren. De dooierzak lost op en de navelstreng gaat nu het transport van voeding en zuurstof verzorgen.

Ook aan de geslachtsorganen wordt hard gewerkt, al is er via een echo nog niet te zien welk geslacht je kindje heeft. De enige manier om hier achter te komen is via een vruchtwaterpunctie. Deze wordt echter alleen uitgevoerd wanneer er vermoedens zijn voor afwijkingen bij je kindje. Nog een paar weken wachten, mocht je benieuwd zijn naar het geslacht!

hCG-hormoon op z’n hoogst

Heb je last van zwangerschapskwalen dan zul je je in deze week afvragen of het nóg erger wordt dan dit. Troost je met de wetenschap dat het vanaf nu waarschijnlijk steeds een beetje minder wordt; de concentratie hCG-hormoon is in week 10 namelijk op z’n hoogst. ’s Morgens al iets eten terwijl je nog in bed ligt kan helpen. Ook het drinken van wat lauwwarm water kan de misselijkheid iets verminderen, al werkt dit kunstje niet bij iedereen. Probeer in ieder geval niet te grote hoeveelheden in 1 keer te eten maar verdeel je voeding in kleinere porties over de dag.

Vraag hier je blije doos aan!

Obstipatie

Het kan zijn dat je last hebt van obstipatie in deze periode. Dat komt omdat je darmen minder snel werken; er gaat immers zo veel energie richting dat kleine wezentje wat in je baarmoeder groeit! Blijft goed je vezels eten en zorg ervoor dat je veel blijft drinken. Het eten van vezels is heel gezond en je darmen hebben hier veel voordeel aan maar wanneer je daarbij niet genoeg drinkt krijg je alleen maar meer last van obstipatie.

10 weken zwanger buikje

Je kunt aan je broeken al gaan merken dat je buik gaat groeien. Vooral wanneer je al een keer eerder zwanger bent geweest zul je eerder een buikje zien. Je broeken gaan niet lekker meer dicht en het liefst laat je de knoop open. Aan de andere kant is het weer wat vroeg om zwangerschapskleding te kopen. Het dragen van jurkjes en rokjes met elastieken tailleband kan uitkomst bieden :-)

Kans op miskraam

De kans op een miskraam is nu verlaagd van 10% naar 3%. Wanneer je week 14 voorbij bent is de kans op een miskraam zo goed als verdwenen.

<< 9 weken zwanger 11 weken zwanger >>
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button