Zwangerschap

Sta vandaag even stil bij Wereld Prematuren Dag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematuren Dag (WPD); een dag die wereldwijd gevierd wordt. Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) willen op deze dag extra aandacht vragen voor alles rondom vroeggeboorte en de ouders van prematuur geboren kindjes een hart onder de riem steken.

Het kan jou ook gebeuren

Dat is het thema van dit jaar, “het kan jou ook gebeuren”. Maar liefst 15.000 baby’s worden in Nederland te vroeg geboren, dat is 1 op de 10 kindjes. Waarom zou het aan jouw deur voorbij gaan? Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die dit heeft meegemaakt.

Prematuur geboren kindjes liggen vaak heel lang in het ziekenhuis, soms wel maanden. Dat een kindje wat te vroeg geboren is veel te klein is en de kracht nog niet heeft om zelf te drinken, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar wat misschien minder bekend is is het gevaar van hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Doordat dit vaak niet of heel moeilijk te voorkomen is sterven er ieder jaar ongeveer 1000 baby’s aan de gevolgen van vroeggeboorte.

Lees ook: Stichting Earlybirds fotografie zorgt voor levenslange herinneringen

De zorgen zijn niet voorbij na het verlaten van de couveuse

Redden kindjes het, dan is niet ineens alles koek en ei wanneer ze de couveuse mogen verlaten. Te vroeg geboren kindjes lopen vaak achter qua ontwikkeling en hebben geregeld te maken met beperkingen en handicaps. Onderzoek is en blijft nodig om de oorzaken van vroeggeboorte, welke helaas nog niet allemaal bekend zijn, op te sporen. Zo kan het misschien vaker voorkomen worden en kunnen de kindjes die wel te vroeg geboren zijn worden voorzien blijven worden van de beste zorg die er is.

Wat doet een vroeggeboorte met de kersverse ouders?

Een vroeggeboorte zet het leven van een heel gezin op z’n kop. Buiten het feit dat je er als ouders nog helemaal niet klaar voor bent krijg je ineens te maken met heel veel rompslomp waar je helemaal niet op zit te wachten. Je bent in een trein gestapt die niet meer stopt en je wordt geleefd, of je nu wilt of niet. De zorg om je kindje, het een en weer reizen tussen thuis, werk en ziekenhuis… 1 grote rollercoaster.

Esmée maakte het mee; haar dochter werd 8 weken te vroeg geboren. In haar dagboek laat ze je meekijken hoe de dagen van een couveuse ouder er uit zien.

Sta jij vandaag ook even stil bij Wereld Prematuur Dag?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button