Valentijnsdag

Betekenis van Valentijnsdag, gewoontes en Valentijns ideeën

Valentijnsdag, ook wel Sint-Valentijn genoemd, is een feestdag die op 14 februari gevierd wordt. Het wordt vooral gevierd in landen in West-Europa, Noord-Amerika en Australië. Op Valentijnsdag geven mensen vaak cadeaus, zoals bloemen, chocolade, kaarten of andere geschenken, aan hun geliefden om hun liefde en affectie te tonen. Sommigen gaan ook uit eten of sturen kaarten met liefdesverklaringen naar hun partners. In sommige landen wordt Valentijnsdag ook gebruikt om huwelijksaanzoeken te doen.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Valentijnsdag wordt al gevierd sinds de vijfde eeuw. Het werd echter pas echt populair in de 14e eeuw, toen het door dichters en schrijvers werd geadopteerd als een dag om liefde te vieren. Er zijn meerdere legendes en verhalen rondom Valentijn. Zo is het verhaal van de heilige Valentijn in Rome een bekende. Valentijn leefde in de derde eeuw. Volgens de overlevering was hij een bisschop die huwelijken sloot tijdens de periode van de Romeinse bezetting van Engeland, toen het verboden was om te trouwen. Valentijn werd gevangengezet en later ter dood gebracht omdat hij weigerde om te stoppen met het voltrekken van huwelijken. Benieuwd naar andere verhalen? Lees dan het artikel over de oorsprong van Valentijnsdag, legenden en mythes.

Hoe wordt Valentijnsdag door de eeuwen heen gevierd?

In de 14e eeuw werd Valentijnsdag populair als een dag om “de liefde te vieren”. Dichters en schrijvers adopteren de dag en gebruikten het als een manier om hun gevoelens te uiten. In de 16e eeuw werd Valentijnsdag door de katholieke kerk verboden, omdat het werd gezien als een vorm van heidense praktijken. Het feest werd echter in de 17e eeuw weer geaccepteerd en werd steeds populairder. In de 19e eeuw werden kaarten populair als manier om liefde te tonen op Valentijnsdag. In de 20e eeuw werden cadeaus, zoals bloemen en chocolade, steeds populairder als manier om liefde te tonen op deze dag.

Valentijnsdag tradities in verschillende landen

Er zijn verschillende gewoontes en tradities op Valentijnsdag. In ieder land wordt deze “dag van de liefde” op een andere manier gevierd. We zochten een aantal Valentijnsdag tradities op. Lees hieronder welke Valentijnstradities er in verschillende landen worden gevierd.

  • In het Verenigd Koninkrijk, in veel Europese landen en in de Verenigde Staten geven mensen vaak bloemen, chocolade, kaarten of andere geschenken aan hun geliefden op Valentijnsdag. Sommigen gaan ook uit eten of sturen kaarten met liefdesverklaringen naar hun partners.
  • In Zuid-Korea geven vrouwen op Valentijnsdag chocolade aan mannen, terwijl mannen op 14 maart, bekend als White Day wit gekleurde cadeaus geven aan vrouwen als teken van dankbaarheid voor de chocolade die ze ontvingen op Valentijnsdag. Ook geven mensen chocolate-covered cadeaus, zoals met chocolade omhulde aardbeien of met chocolade omhulde koekjes aan vrienden of familieleden.
  • In Japan wordt Valentijnsdag gezien als een dag waarop vrouwen chocolade geven aan mannen als een teken van liefde en affectie. Japanners geven op Valentijnsdag de Honmei-choco (echte liefdeschocolade) gegeven aan iemand waar men verliefd op is. Sommige mensen geven ook de zogeheten Giri-choco (plichtchocolade) aan vrienden of familieleden als teken van vriendschap in plaats van liefde. In Japan vieren ze, net als in Zuid-Korea, ook White Day.
  • In Wales wordt op Valentijnsdag de traditie van cariad fawr (grote liefde) gevierd. Op Valentijnsdag geven mensen in Wales vaak cadeaus en liefdesbrieven aan hun geliefden als teken van hun liefde en affectie. Sommigen geven ook rozen of chocolade.
  • In Finland is het op Valentijnsdag gebruikelijk om liefdeszegels te geven aan partners. Deze zegels worden vaak op kaarten geplakt of op brieven geschreven.
  • In Turkije geven mensen op Valentijnsdag vaak rode lelies aan hun geliefden als teken van liefde.
  • In Denemarken is het op Valentijnsdag gebruikelijk om papieren hartjes te geven aan geliefden als teken van liefde.
  • In Slovenië geven mensen op Valentijnsdag vaak rode rozen aan hun geliefden als teken van liefde en affectie.
Betekenis van Valentijnsdag, gewoontes en ideeën - AllinMam.com

Wat wordt er traditioneel gegeten en gedronken op Valentijnsdag?

Er zijn verschillende gerechten die op Valentijnsdag gegeten kunnen worden, afhankelijk van de culturele en persoonlijke voorkeuren van de mensen die het vieren. Hier zijn enkele voorbeelden van typische gerechten voor Valentijnsdag:

  • Chocolade: Chocolade is een populaire keuze voor Valentijnsdag, omdat het wordt geassocieerd met liefde en romantiek. Er zijn verschillende manieren om chocolade te eten op Valentijnsdag. Denk aan chocoladefondue, met chocolade omhulde aardbeien of chocoladetaart.
  • Champagne: Champagne is een populaire drank voor Valentijnsdag, omdat het wordt geassocieerd met feestelijkheid en romantiek. Veel stellen kiezen ervoor om champagne te drinken tijdens het dineren op Valentijnsdag.
  • Rood vlees: Rood vlees, zoals biefstuk of entrecôte, kan een populaire keuze zijn voor Valentijnsdag omdat het geassocieerd wordt met passie en romantiek.
  • Vis: Vis, zoals zalm of kreeft, kan ook een populaire keuze zijn voor Valentijnsdag omdat het gezond en romantisch kan overkomen.
  • Desserts: Desserts, zoals (chocolade)taart, aardbeien met slagroom, mousse of crème brûlée kunnen ook populair zijn voor Valentijnsdag omdat ze vaak geassocieerd worden met romantiek en liefde. Idee: maak koekjes in de vorm van hartjes en rijg die aan een slinger!

Valentijnsdag vieren kan op veel verschillende manieren

Zo zie je maar, Valentijnsdag vieren kan op vele manieren. Of je elkaar nu net kent of Valentijnsdag viert als je al langer bij elkaar bent. Hoe je het viert maakt niet zo veel uit, als het maar recht uit je hart komt, eventueel met originele Valentijns cadeaus. Hopelijk wordt de liefde (nog steeds) beantwoord!

*Foto’s via Shutterstock

Back to top button