Dierentuin

Op safari door de dierentuin met de GaiaZOO app

Van jongs af aan ben ik al gek op dieren en dan vooral op het observeren van dieren. In mijn tienerjaren kon in al urenlang in de wei zitten om merries met veulentjes te observeren, met mijn camera in de aanslag. In ging maar al te graag met camera naar de dierentuin om daar vervolgens uitgebreid de tijd voor te maken van de mooiste foto’s. In Afrika zat ik urenlang verdekt opgesteld bij een drinkplaats, terwijl reisgenoten in het zwembad lagen en van de zon genoten. Het is zó mooi om de hiërarchie in het dierenrijk te zien!

Nu zou je kunnen denken dat voor veel mensen de dierentuin niet veel meer voorstelt wanneer je een paar keer in Afrika geweest bent en dieren in het wild hebt zien rondlopen. Voor mij geldt echter het tegenovergestelde. Ik kan enorm genieten van mooie dierentuinen, vooral wanneer de dieren grote, ruime verblijven hebben. En dus gaan we maar al te graag een dagje langs bij GaiaZOO in het Limburgse Kerkrade. Met de kinderen, die mijn gekte voor dieren van mij geërfd lijken te hebben.

De tropen komen naar je toe in Limburg

En daar is niets teveel over gezegd! Bij aankomst zijn we onder de indruk van alle bloesembomen bij de entree, maar al gauw wanen we ons in het regenwoud. Het is regenachtig dus alles is nat, wat er mede voor zorgt dat alles nóg groener lijkt dan het al is. Het is een pad met behoorlijke lengte wat je aflegt op weg naar het eerste dierenverblijf maar de kids kijken hun ogen al uit.

Op safari door de dierentuin met de GaiaZOO app - AllinMam.com

Watervalletjes, stroomversnellingen, veel bamboe… De grote waterval in de grot aan het einde van het pad vinden ze helemaal indrukwekkend! Bij het zien van al die bamboe hopen ze in een split second dat we hier de Panda’s gaan zien, waarover ze de laatste tijd wel eens iets op televisie hebben gezien. Bij het zien van de waterval zijn de Panda’s meteen uit hun gedachten!

Van de Taiga via Limburg naar de savanne en weer terug

Wat meteen opvalt zijn de enorm ruime verblijven. We komen binnen in het Taiga gebied waar de kinderen van het ene verblijf naar het andere rennen. Helemaal hyper zijn ze! “Kijk, grote katten zonder staart! En kijk daar, wolven! Wow, wat een enorme gieren!” Ze hebben even de tijd nodig om alles tot zich door te laten dringen. Wanneer we langs het verblijf van de Przewalskipaarden lopen komt er interesse voor de informatieborden. De teksten worden uitvoerig gelezen en de vragen worden beantwoord.

Het is regenachtig dus zo nu en dan zoeken we beschutting op en dat lukt heel goed in het Limburg gebied. Leuke kleine huisjes zijn hier gebouwd waarbij in elk huisje andere dieren wonen. We komen pony’s tegen, konijnen en cavia’s en in een volgend huisje zien we een keukentje die wordt bevolkt door een muizenfamilie.

Op safari door de dierentuin met de GaiaZOO app - AllinMam.com

Het doet hier allemaal bijna sprookjesachtig aan, een beetje spooky zelfs door het donkere, regenachtige weer. Zomers zal het hier druk zijn, ouders met kinderen op de kinderboerderij waar ze de geiten en andere boerderijdieren kunnen voeren en knuffelen. Het is allemaal even prachtig aangelegd!

Lunchen in het GaiaZOO restaurant

Waar we ook blij van worden in GaiaZOO in tegenstelling tot veel andere dierentuinen, is het restaurant. Ruim, licht, schoon, gezellig ingericht… daar kunnen veel dierentuinen iets van leren. We nemen een snack met wat te drinken en de frietjes zijn echt superlekker gebakken. Er is een buffet te vinden met wat warme happen en soep, het ziet er allemaal even netjes uit.

Buiten is er een overdekt terras dat vol staat met leuke steigerhouten hoge tafels met barkrukken en loungebanken. Vanaf hier kijk je zo over de savanne uit; de plek waar giraffen, Kudu’s en struisvogels leven.

Aan de andere kant van het restaurant staan grote vierkante banken waar met zonnig weer grote parasols boven hangen. Genoeg ruimte om hier lekker van de zon te genieten terwijl je kinderen spelen in de speeltuin naast het terras!

Lees ook: Beleef attracties in het donker tijdens Parkstadnacht

Grote roofdieren en andere bewoners van de savanne

Het wordt tijd om op zoek te gaan naar de grote roofdieren; cheeta’s, leeuwen en wilde honden. Al eerste komen we de leeuwen tegen, die we nog nooit van zo dichtbij hebben gezien. Bij nagenoeg alle verblijven zijn enorme glazen platen verwerkt in de omheining en als je geluk hebt dan zitten de dieren heel dicht bij het glas. De leeuwenfamilie ligt tegen het glas aan, wat zijn deze dieren groot!

Op safari door de dierentuin met de GaiaZOO app - AllinMam.com

Heel gaaf om dit zo close-up te zien. Grappig is het om te zien dat wij wat langer onder de indruk zijn, zo staan we zeker 10 minuten te kijken naar deze machtige dieren. De kinderen hebben plaats genomen in de safari-jeep, die voor de helft binnen en voor de helft buiten het verblijf staat. Wanneer je er in zit kun je je heel goed voorstellen hoe het zou zijn wanneer je met een safari-jeep over de savanne rijdt op zoek naar wilde dieren.

Op safari door de dierentuin met de GaiaZOO app - AllinMam.com

Verderop de savanne kijken we met veel bewondering naar de neushoorn, de cheeta’s, de stokstaartjes en de zebra’s. De wilde honden zijn druk met het pakken van hun prooi, die aan een kabel hangt een paar meter boven de grond. Ook hier hebben we weer goed zicht op de dieren door de grote glazen wand, prachtig!

Gorilla’s zoeken in het regenwoud

De kids vinden het tijd worden om het regenwoud in te gaan, op zoek naar de gorilla’s. Die vinden we helaas niet in het buitenverblijf, maar we geven ze ook geen ongelijk. Het is koud, wij zouden ook lekker binnen blijven zitten! De gorilla’s hebben een mooi binnenverblijf waar je omheen kunt lopen, zo heb je vanaf meerdere kanten de mogelijkheid om ze goed te bekijken. De zilverrug zit op zijn gemak te genieten van wat takken en naast hem zit een jonge gorilla die hem imiteert. Té grappig! Bovenin zijn een paar andere jonge gorilla’s elkaar achterna aan het rennen, het lijkt een gezellige boel daar binnen.

We lopen door het verblijf van de kleinere aapsoorten naar de volière waar de tropische vogels los om je oren heen vliegen. Prachtig gekleurd zijn deze vogels! Gaaf om hier zo doorheen te lopen. Alles wat je hier ziet aan bebouwing lijkt met zorg aangelegd, er is echt over nagedacht. We begrijpen maar al te goed waarom GaiaZOO al meerdere prijzen in ontvangst heeft mogen nemen.

Laat je leiden door de GaiaZOO app

Wat echt een te gekke toevoeging is aan een dagje GaiaZOO: de GaiaZOO app. Deze app kun je gratis downloaden (zowel Android als IOS) Deze app bevat een interactieve kaart waar je naar eigen wil filters op kunt toepassen. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om altijd te zien waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn of waar je iets kunt kopen. Ook kun je een quiz doen om je dierenkennis te testen en alerts instellen die je een melding geven wanneer er gevoederd wordt. Een geweldige toevoeging.

Wij hebben helaas geen tijd meer om het DinoDome te bezoeken, heel jammer! Maar, dat is dan ook een reden om GaiaZoo nog een keertje te bezoeken :-)

Adres

GaiaZOO website
Dentgenbachweg 105
6468 PG Kerkrade

Praktische informatie

-elke dag geopend vanaf 10.00u
-kassaprijzen: kinderen t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 9 jaar 16,50, vanaf 10 jaar €20,50
-parkeerkosten per auto € 7,50 per dag, abonnementhouders betalen € 5,- per dag
-check online voor het kopen van entreekaartjes met korting

Lokatie

*Prijzen zijn van zomer 2017

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button