EropUit

Beleef attracties in het donker tijdens Dit is Parkstad Nacht

Op 7 april a.s. is het precies een jaar geleden dat Stadsregio Parkstad Limburg de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award voor Beste Reisbestemming ter wereld in ontvangst mocht nemen. Nog nooit eerder werd Nederland genomineerd voor deze Tourism for Tomorrow award, een award die wordt gezien als de Oscar in de reisbranche. Je begrijpt dat Zuid Limburg dat niet ongemerkt aan zich voorbij wil laten gaan!

Waar ligt Regio Parkstad?

Zoals vele provincies in Nederland is ook Limburg in verschillende regio’s verdeeld. Regio Parkstad bestaat uit 8 gemeenten in het Zuidoosten van Limburg: Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. In de laatste 15 jaar heeft Parkstad een enorme ontwikkeling doorgaan en inmiddels behoort de regio tot een van de groenste regio’s van Nederland. Dit, tezamen met de natuurgebieden, het culturele aanbod in de steden én de vele dagattracties die er te vinden zijn heeft ervoor gezorgd dat Parkstad de befaamde WTTC Award in ontvangst mocht nemen.

Dit is Parkstad Nacht

In Parkstad is ontzettend veel te doen. Om hier aandacht op te vestigen én om te vieren dat Parkstad de WTTC Award heeft gewonnen wordt op 7 april, precies een jaar na de uitreiking, Dit is Parkstad Nacht georganiseerd. Op deze dag openen veel attracties buiten openingstijden hun deuren om gasten tot in de late uurtjes te vermaken. Zuid Limburg nodigde ons uit om naar het zuiden af te reizen voor een voorproefje.

SnowWorld in Landgraaf

Tot voor kort wist ik niet dat er een SnowWorld hotel was maar in Landgraaf staat er eentje! Als we er aankomen wanen we ons in de Franse Alpen; het is prachtig weer met een strakblauwe lucht maar het windje is fris. Precies zoals het in de bergen ook kan aanvoelen. De kamers zijn prachtig ingericht en ook hier heb je het gevoel ergens in de bergen te vertoeven. We brengen de middag door in de zon op het terras en genieten van een lekkere lunch. Voelt als (wintersport ;-) vakantie!

Dineren bij brasserie Mijn Streek

Wanneer het groepje uitgenodigde bloggers aan het einde van de dag bij elkaar gekomen is springen we in de mini-van en vertrekken we richting Heerlen om in Schunck (ook wel het Glaspaleis genoemd) van Nicoline Wisse Smit meer te horen over het verleden van Parkstad. We dineren na haar presentatie bij Brasserie Mijn Streek, wat bovenin Schunck op de 5e etage gehuisvest is. Bij lekker weer kun je bij Brasserie Mijn Streek heerlijk op het terras zitten maar ook van binnenuit heb je een mooi overzicht over het centrum.

Wat kun je doen tijdens Dit is Parkstad Nacht?

Na het diner ervaren we een aantal belevingen / attracties waarvoor op 7 april tickets verkrijgbaar zijn. Het is helaas niet haalbaar om overal een kijkje te nemen, daarvoor is eenvoudigweg té veel aanbod. We hebben echter wel een paar favorieten! Een aantal belevingen zijn gewoon te gek om met je kinderen te ondernemen en hier vertellen we dan ook graag meer over.

Een rondleiding door Heerlen langs de mooiste Murals

Heerlen staat bekend om haar Murals: kleurrijke muurschilderingen met ieder een eigen verhaal. Soms immens groot, andere keren zou je ze zo voorbij lopen. Zijn de verhalen achter de kunstwerken voor volwassenen waarschijnlijk interessanter dan voor kinderen; wij zijn er zeker van dat ook kinderen onder de indruk zullen zijn van de vaak fel gekleurde tekeningen. Helemaal wanneer de beschilderde muren met grote lampen zijn verlicht. Het leuke is dat er door heel Heerlen ook kleinere muurschilderingen zijn waar je echt naar moet zoeken, voor de kinderen een soort speurtocht dus!

AvondExpeditie in Gaia Zoo

Om 20.00u start er een avondexpeditie door Gaia Zoo, waarvoor een zaklamp onmisbaar is. Ontzettend spannend natuurlijk om in het donker door de dierentuin te wandelen. Hoor ik daar een leeuw brullen? Wat is dat geritsel in de struiken? Ook niet onbelangrijk: in het donker zie je niet altijd even goed waar je loopt, trek dus je kaplaarzen aan! Helaas gaat ons bezoek aan Gaia niet door, erg jammer. Voor dit bezoek komt Continium in de plaats, misschien wel net zo leuk voor de kinderen.

A night at the museum

In het Continium op het Museumplein in Kerkrade stikt het de laatste maanden van de LEGO blokjes. Je kunt er van alles beleven op de LEGO tentoonstelling, waar met megablokken zelfs een LEGO bioscoop en een brandweerkazerne zijn gebouwd. Zelf autootjes in elkaar zetten en laten racen over de hiervoor bestemde racebanen, kleine quizjes doen en dansen op een lichtgevende dansvloer waar geluid uit komt. Dat kan tijdens Parkstad Nacht allemaal in dit museum tegen een gereduceerd tarief.

Film bekijken in Columbus Earth Center

In hetzelfde gebouw als Continium ligt ook het Columbus Earth Center, waar je de prachtige 1 uur durende film Earth – Our Planet, Our Home kunt bekijken. Waar je eerst de donkere diepte in kijkt verschijnt ineens een knikker in beeld wat later de aarde blijkt te zijn. Kinderen hoeven niet over een rand te kijken aangezien je op een glazen bodem staat, wat eerst even wennen is maar al snel zorgt voor kriebels in je buik, zó gaaf. Vanuit satelliet perspectief meer te weten komen over de Aarde; dat is wat deze film in Columbus Earth Center bijzonder maakt. Leuk in combinatie met de LEGO tentoonstelling!

columbus earth center museumplein kerkrade - AllinMam.com

Een kijkje achter de schermen bij SnowWorld

Elke nacht wordt er in SnowWorld achter de schermen keihard gewerkt om de pistes weer mooi glad te krijgen. Altijd al eens een pistenbully van dichtbij willen bekijken of sterker nog: een plekje willen nemen in de cabine naast de bestuurder? Dat kan tijdens Parkstad Nacht. Om 24.00u en om 01.00u start er een rondleiding die jou laat zien welk werk er iedere nacht wordt verricht.

dit is parkstad nacht kijkje achter de schermen bij snowworld - AllinMam.com

In het donker klimmen en rodelen

Ik heb aardig wat keren gerodeld de afgelopen jaren maar nog nooit in het donker en ik kan je zeggen; dat is best spannend! Of eigenlijk kan ik beter zeggen het is behoorlijk adrenaline-verhogend én je krijgt een zere keel van het gillen. Het is zó leuk! Een ritje in de Alpine coaster van SnowWorld is inbegrepen bij een ticket voor nachtklimmen in het immens grote klimpark, wat in het donker met gekleurde lampen verlicht is. Het is me niet gelukt om een goede foto te maken van het klimpark in het donker; we gingen té hard met rodelen :-)

snowworld rodelen in het donker - AllinMam.com

Wat is er nog meer te doen tijdens Parkstad Nacht?

Er zijn nog veel meer dingen te doen tijdens Parkstad Nacht. Denk aan een bezoek met de kids aan Fun Valley (entree Ballorig en een een deel van de buitenspeeltuin), een avondrondleiding in het Parkstad Limburg Stadion voor de voetballiefhebbers of het maken van een Keltische fakkeltocht door het BloteVoetenPark. Dit is echt maar een inimini greep uit alle activiteiten die worden georganiseerd en we richten ons in dit artikel over het algemeen op de activiteiten die leuk zijn om met het gezin te ondernemen. Voor een overzicht van alle activiteiten en opengestelde attracties kun je een kijkje nemen op de website van Dit is Parkstad Nacht.

Het is dat wij heel ver van Parkstad af wonen, anders waren we tijdens Parkstad Nacht zeker weer terug gekomen!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button