Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

We staan tegenwoordig niet gek meer te kijken als kinderen in groep 7 of groep 8 al met een telefoon rond lopen. Maar is het echt nodig? Dat is natuurlijk de vraag. De ene ouder zal het onzin vinden, de andere ouder zal het fijn vinden dat kinderen op die leeftijd bereikbaar zijn wanneer ze buiten spelen of bij vriendjes en vriendinnetjes zijn. Omdat de meningen zo verdeeld zijn over telefoons voor kinderen komt geregeld de vraag naar boven: Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

Misschien heb je er niet echt een mening over, of heb je met je kind afgesproken dat de telefoon er komt wanneer ze naar de middelbare school gaan. De overgang van basisschool naar middelbare school lijkt voor veel ouders een goed moment voor het aanschaffen van een telefoon. Op de middelbare school wordt veel gebruik gemaakt van Magister, waarmee allerlei schoolgerelateerde zaken opgeslagen en gedeeld worden. Denk aan afwezigheid, roosters, cijfers, huiswerk en veel meer. Een smartphone is op dat moment eigenlijk onmisbaar voor je kind. Ook zullen er what’s app groepjes worden opgericht wanneer kinderen samen aan opdrachten werken of gezamenlijk taken moeten uitvoeren. Er is dus niet een éénduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je je kind een mobiele telefoon geeft, maar de leeftijd zal bij veel ouders rond de 11, 12 jaar liggen.

Een mobiele telefoon op jongere leeftijd

Kinderen die al op jongere leeftijd een mobiele telefoon hebben gebruiken deze vaak binnenshuis. Onze zoon van bijna 9 heeft een oud toestel van mij die hij zo nu en dan pakt om wat foto’s mee te maken of muziek op te zoeken. Veel meer doet hij er niet mee en aangezien er geen simkaart in zit is de telefoon buitenshuis alleen maar te gebruiken voor het maken van foto’s. En daar wordt op vakantie geregeld gebruik van gemaakt! Foto’s maken is iets wat hij van mij altijd mag doen, ik zie dat als creatief bezig zijn. Maar ja, met een achtergrond in de fotografie is dat niet zo verwonderlijk :-)

Lees ook: Waar zou ik zijn zonder mijn smartphone

Prepaid, abonnement met telefoon of sim-only voor je kind

Ik ben van plan om over een jaar of 2 een simkaart aan te schaffen die we in de telefoon plaatsen, als de telefoon uiteraard nog steeds goed functioneert tegen die tijd. Hoogstwaarschijnlijk zal ik een sim-only abonnement afsluiten en geen gebruik maken van prepaid. De voordelen van sim-only zijn wat mij betreft ideaal. Zelf maak ik inmiddels al 6 jaar gebruik van een sim-only abonnement. Een nieuw toestel koop ik wanneer dat nodig is en verder heb ik iedere maand lage telefoonkosten.

Sim-only voor je kind

De reden dat ik voor een sim-only abonnement zou kiezen voor mijn zoon is voornamelijk omdat ik er zelf tevreden over ben. Daarnaast is het gewoon makkelijk, omdat hij al een toestel heeft. Sommige aanbieders zijn extra geschikt voor ouders die het abonnement van hun kind betalen. Simpel is daar een goed voorbeeld van. De kosten voor een sim-only abonnement zijn over het algemeen laag en ben je toch bang voor onverwachte kosten dan kun je bij Simpel een zogenaamd “plafond” instellen. Dat is een maximumbedrag per maand. Hierdoor kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan wanneer je kind buiten de bundel belt of gebruik maakt van dataverkeer. Een mooi voordeel van dit plafond is dat je 3 nummers kunt instellen die je kind ook nog kan bereiken als het plafondbedrag bereikt is, bijvoorbeeld papa en mama en opa of oma.

Een sim-only abonnement is flexibel

Heeft je kind tijdelijk een grotere bundel nodig? Of blijft er elke maand tegoed over en is een goedkoper abonnement ook afdoende? Dan kun je op gemakkelijke manier je abonnement bundels omhoog of omlaag aanpassen. Misschien moet er in korte tijd wat meer gebeld worden met klasgenoten om dingen te bespreken over schoolopdrachten. Of gaan jullie op vakantie en is wat extra dataverkeer handig om onderweg te gebruiken. Is de databundel per ongeluk wat eerder op dan verwacht? Dan kun je bij Simpel een MB-aanvuller bestellen. Handig om te weten dat je een sim-only abonnement elke maand kunt aanpassen naar je wensen. Zo heb ik zelf in de afgelopen jaren ook al diverse keren mijn abonnement aangepast, zonder dat ik voor extra kosten kwam te staan.

Kortom: er is niet te zeggen op welke leeftijd je een kind een mobiele telefoon zou moeten geven. In veel gevallen zullen ze een tijd lang kunnen doen met een smartphone zonder simkaart. En tegen de tijd dat die simkaart wél nodig is zijn er vele mogelijkheden!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Back to top button