Schoolkinderen

Zo houd je examenstress onder controle

De lente is in volle bloei en stiekem beginnen we al te verlangen naar de zomervakantie. Maar voor het zo ver is, moeten we door een heel moeilijke periode: de examens. Vraag het maar aan elke ouder van tieners en adolescenten: de examenperiode is vaak een tijd van stress en onzekerheid. Helemaal zorgeloos kunnen we deze periode niet maken, maar we hebben wel drie belangrijke tips om deze periode vlotter door te komen. 

Begin op tijd

Het is dé nummer één tip van alle leerkrachten, ouders en grootouders: wil je vlot door de examens geraken, dan moet je op tijd beginnen. En elke keer rollen tieners met hun ogen als ze deze tip horen. Nochtans is het de belangrijkste. Onze hersenen kunnen nu eenmaal niet veel informatie in één keer verwerken, laat staan opslaan. Daar hebben ze tijd voor nodig. 

Zie het als een marathon voor je hersenen. Net zoals je je lichaam maar mondjesmaat extra kilometers laat lopen, voer je je hersenen kleine beetjes informatie. Die bouw je langzaamaan op, tot je hele cursus erin zit. Niemand start zijn marathontraining de dag voor de wedstrijd. Dus ook leerstof verwerk je best al weken, zelfs maanden op voorhand.  

Studeren, dat is vooral veel slapen

Uit een leeg vat kan je niet tappen. Zonder energie is er gewoon geen beginnen aan. Daarom is het typische ‘nachtje door studeren’ helemaal niet nuttig. Vermoeide hersenen slaan nauwelijks nog informatie op. Slapen is dus van een ongelofelijk groot belang bij het studeren. 

Denk daarom tijdens de examens aan de slaap gezondheid van je studenten. Na het studeren nog een paar uur Netflixen? Niet zo slim, de hersenen hebben echt slaap nodig om de leerstof rustig te verwerken. Natuurlijk moet er ook tijdens de examens tijd zijn voor ontspanning. Plan die Netflixmomentjes (of andere schermtijd) gewoon in op rustigere momenten. Zo heeft je bolleboos iets om naar uit te kijken en is er van slaaptekort geen sprake. 

Jammer genoeg kan stress een belangrijke slaapverstoorder zijn. Een gezond ‘stresske’ voor het examen is geen probleem. Maar structurele stress heeft invloed op de slaap en dus ook op hoe vlot de hersenen informatie opslaan. Op zo’n moment kan het een goed idee zijn extra magnesium in te nemen, zoals de supplementen van Metarelax. Magnesium gaat de vermoeidheid overdag tegen, zorgt dat het stressniveau daalt en dus dat je student beter kan slapen. 

Broodje gezond erbij

Dat studeren eigenlijk een serieuze workout is, merk je snel aan het energiepeil: dat daalt zienderogen. En hoewel een portie fastfood op zijn tijd zeker deugd kan doen, bestaat het merendeel van de maaltijden best uit een gigaportie groenten en voldoende koolhydraten. Zo komen er meer dan genoeg vitamines binnen en blijft de energie op een constant niveau. 

Is het moeilijk om met zekerheid alle vitamines te voorzien in de dagelijkse maaltijden? Dan kunnen vitaminesupplementen zoals die van Ortis zeker helpen. Tijdens de examenperiode is het vaak het duwtje in de rug dat de student nodig heeft.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Back to top button