Financieel

Investeren in de toekomst van jouw kind

Kinderen zijn duur, dat is waarschijnlijk iets waar elke aanstaande ouder al snel achter komt. Want ondanks dat zwanger raken en het krijgen van een kind misschien wel het mooiste is wat er bestaat, hangt hier ook een flink prijskaartje aan. In het begin zal dit hoogstwaarschijnlijk voornamelijk zitten in het inrichten van de babykamer, het zorgen voor een flinke voorraad kleding in verschillende maatjes en niet te vergeten – luiers, voeding en eventueel opvang. Hierna vloeien de kosten vaak over in de studieperiode, met in sommige gevallen als kers op de taart de studieschuld die er nog bovenop komt.

Echt een eenduidig bedrag is lastig te geven, maar volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek kost één kind gemiddeld zo’n 15% van het besteedbaar inkomen, gebaseerd op een tweeoudergezin. In het geval van twee kinderen is dit al snel 25%. Kortom, het is niet alleen van belang om op dit moment jouw financiële situatie op orde te hebben maar ook zeker om na te denken over de toekomst. Heb jij bijvoorbeeld al wel eens nagedacht over verschillende spaarpotjes of misschien het beleggen of investeren van jouw geld? Kortom, hoe kan je ervoor zorgen dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de financiële toekomst van jouw kind of kinderen?

Lees ook: Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Investeren in cryptocurrency

Iets wat al langere tijd flink in trek is, is het investeren in crypto zoals Bitcoin of het iets minder bekende Shiba Inu. Hier is het wel gelijk van belang om te vermelden dat het investeren in cryptocurrency niet altijd hoeft te betekenen dat jouw geld ook daadwerkelijk meer waard wordt of überhaupt op hetzelfde niveau blijft. Kies jij er dus voor om een deel van jouw (spaar)geld te stoppen in cryptocurrency, dan zou dit op het moment dat je het daadwerkelijk nodig hebt zomaar stukken minder waard kunnen zijn. Aan de andere kant – je kunt hiermee ook met gemak jouw geld vermenigvuldigen. Kies jij er dus voor om een deel van de financiële toekomst van jouw kind te stoppen in crypto, doe dit dan enkel met geld dat je over hebt en wat je in principe ook kunt missen. Op deze manier weet je zeker dat je zowel nu als later niet in de problemen zal komen.

Sparen

Wil je graag iets meer zekerheid, dan is sparen een hele goede optie. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw vakantiegeld, een financiële meevaller of een dertiende maand opzij te zetten om zo de spaarpot af en toe eens flink te boosten. Wil je liever elke maand een vast bedrag sparen zodat je weet waar je aan toe bent over een X aantal jaar, dan kan je dit doen door automatisch te sparen. Door automatisch te sparen wordt er namelijk maandelijks een door jou bepaald vast bedrag overgeboekt naar de spaarrekening. Het voordeel hiervan is dat je weet dat de financiële buffer voor jouw kind maandelijks toeneemt en je dit bedrag tegelijkertijd ook heel gemakkelijk naar beneden kunt bijstellen wanneer je het een maand wat minder hebt. Kortom, ideaal.

Uiteraard zijn er nog vele andere manieren waarop je de spaarpot voor later kunt laten groeien. Hou jij je bezig met de financiële toekomst van jouw kind of kinderen en zo ja, wat is volgens jou de ideale manier?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button