Ouderschap

Tips voor thuiswerken met kinderen

Het is verre van ideaal: thuiswerken met kinderen die ook thuis zijn. En het is helemaal onhandig als dat door bepaalde omstandigheden (Corona) ook nog eens voor langere tijd zal moeten gebeuren. Hoe ga je dat in hemelsnaam redden iedere dag?

Tips voor thuiswerken met kinderen

Nu ben ik zelf gewend om thuis te werken, maar man, dit is wel even anders! Inmiddels heb ik aardig mijn draai gevonden. Als school het thuiswerk voor de kinderen nou niet te veel gaat aanpassen komen we de komende weken wel door. Hoe? Met onderstaande tips.

1. Het is nu eenmaal zo, accepteren dus

Precies dit: accepteren zoals het is. Doe wat je kunt! Dat is waarschijnlijk al veel meer dan een heleboel andere ouders kunnen. Je zal bijvoorbeeld 4 of 5 kinderen hebben… dan valt het met 2 misschien allemaal nog wel mee. Als je de situatie accepteert zoals hij is maak je het voor jezelf al veel makkelijker.

2. Maak een schema

Kinderen hebben behoefte aan structuur. En eerlijk is eerlijk, ook volwassenen doen het vaak beter als ze weten waar ze aan toe zijn. Maak dus een schema voor de kinderen maar óók voor jezelf. Laat de kinderen op bepaalde momenten dingen doen waar ze jou echt niet bij nodig hebben. Zo kun je op die momenten zelf productief zijn zonder dat ze je storen.

3. Neem op gezette tijden pauze

Op gezette tijden pauze nemen geeft je iets om naar uit te kijken. Even quality time met je kinderen of even tijd voor jezelf. Precies hoe je het zelf bedacht hebt op jullie schema! Sla een pauze niet over. Voor je het weet wijk je helemaal van je schema af. Een pauze hoeft niet altijd meteen lang te zijn. Je kunt natuurlijk sowieso onderscheid maken tussen een koffiepauze, een lunchpauze en een theepauze. Maar heel korte “waterpauzes” zijn ook goed. Zo zorg je er niet alleen voor dat je vocht op peil blijft maar je strekt ook meteen even de benen. Bang dat je alsnog te weinig drinkt? Een waterfles kan uitkomst bieden.

4. Laat je kinderen helpen met klusjes in huis

Vaak vinden je kinderen het hartstikke leuk om even een klusje op te pakken in huis. Of je te helpen met iets. Schat vooraf even in of het niet alleen maar langer gaat duren, dat is misschien wel belangrijk als je een klusje tussen het werk door doet. Bij ons thuis vinden de kinderen het bijvoorbeeld heel leuk om de witte was uit te pluizen. Washandjes opstapelen, onderbroeken bij elkaar of schoonmaakdoekjes opvouwen. Ook onkruid tussen de tegels weghalen en iets afstoffen is hier een succes. Er zit vast wel iets tussen wat ze leuk vinden om te doen!

5. Hou het opgeruimd

Een opgeruimd huis geeft je vaak een goed gevoel. En een rustig gevoel. Denk je dat dat voor jou niet op gaat, maar heb je wel altijd een gejaagd en een gestrest gevoel? Probeer het dan eens! Opruimen en alles opgeruimd houden. Zorgt zeker weten voor een opgeruimd gevoel in je hoofd. Marie Kondo leert je er van alles over!

6. Voel je niet schuldig

Voel je niet schuldig als de kinderen een tijdje geen aandacht krijgen. Beter goed verdelen dan dat het de hele dag een beetje half is. Maak ze goed duidelijk wanneer ze jou NIET moeten storen en wanneer je weer tijd voor ze hebt. Als je dan weer tijd hebt, ga dan echt even iets met ze doen. En misschien wel de allerbeste tip: leg op dat moment je telefoon even weg.

7. Probeer te werken op andere tijden

Lukt het je niet om productief te zijn als je de kinderen om je heen hebt? Wellicht kun je je eigen werktijd verschuiven naar de avond. Kijk overdag relaxed naar je lievelingsserie op Netflix of kijk samen met de kinderen een Disney film, doe wat wasjes en ruim hier en daar iets op. Misschien lukt alles wat met werk te maken heeft gewoon veel beter wanneer de kinderen op bed liggen en kun je in korte tijd knallen.

8. Gebruik één van de volgende leerzame websites

Voel je je nog steeds schuldig? Niet doen! Laat je kinderen spelenderwijs leren op websites als redactiesommen.nl, ambrasoft.nl, squla.nl, cambiumned.nl, meesterklaas.nl of zet je kinderen aan een cursus online typen.

9. Slapen kinderen graag uit? Sta dan zelf vroeger op

Als je kinderen graag uitslapen kun je natuurlijk zelf ook langer blijven liggen. Heerlijk! Maar als je probeert productief te zijn kun je beter gebruik maken van die stille uurtjes in de vroege ochtend. Hup hup, vroeg de veren uit dus en alvast aan de slag. Voelt vast goed wanneer jij al meters hebt gemaakt als de kinderen uit bed komen!

10. Kijk niet teveel naar andere thuiswerkende moeders

Lees online niet te veel verhalen over moeders die alles tot in de puntjes geregeld lijken te hebben. Die zelf uitzoeken welke extra lessen hun kind naast het verplichte schoolwerk ook nog wel zou kunnen maken. Je kunt je daardoor echt rottig gaan voelen. Onthoud: het gras lijkt altijd groener bij de buren.

11. Geniet met man en kinderen van de vrije tijd

Vergeet vooral niet om ook te genieten van de tijd met je kinderen thuis. Ben je klaar met werk? Ga dan niet tóch nog even door. Stop en ga een rondje wandelen met de kinderen. Ga voetballen in de tuin of speel samen een bordspel. Deze tijd kunnen je kinderen zeker waarderen. Dan weten ze waarom ze je op andere tijdstippen met rust moeten laten!

*Foto’s door FamVeld | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button