Wonen

Tips bij zoektocht naar juiste verlichting voor interieur

Verlichting is helaas nog steeds te vaak een onder geschoven kindje in ons interieur. Jammer, want met verlichting kun je zo veel meer doen dan alleen een ruimte verlichten. Maar om elke ruimte in huis op de juiste manier te verlichten, moet je natuurlijk wel weten welke mogelijkheden er vandaag de dag zijn op dit vlak. Onderstaand lijstje brengt wellicht een beetje licht in de duisternis.

Basisverlichting

Je komt in het donker thuis, opent de deur en stapt de hal of gang binnen. Je drukt op de lichtschakelaar en de gang wordt gelijkmatig verlicht. Vervolgens loop je de woonkamer binnen waar precies hetzelfde gebeurt. De lampen die je hier aan doet zijn een voorbeeld van basisverlichting, eenvoudige verlichting zonder effecten. De lampen die veelal voor deze basisverlichting gebruikt worden zijn plafondlampen en hanglampen. Overigens kun je door middel van een dimmer van basisverlichting heel eenvoudig sfeerverlichting maken.

Functionele verlichting

Functionele verlichting wordt nogal eens verward met basisverlichting. Het grote verschil is dat functionele verlichting juist bedoeld is om een specifieke plek te verlichten. Het meest bekende voorbeeld van dit type verlichting is het licht op het werkblad/aanrecht in de keuken. Dit is immers een plek waar je toch wel graag goed wilt zien wat je doet. Inbouwspots worden hier het meest voor gebruikt. Overigens kan functionele verlichting vaak niet zonder basisverlichting, omdat de combinatie van deze verlichting jouw ogen rust geeft. Een leeslampje aan een staande lamp is ook een typisch voorbeeld van functionele verlichting.

Sfeerverlichting

Het woord zegt eigenlijk al wat je met dit type verlichting bereikt. Sfeerverlichting is meer dan alleen de “lampen dimmen”. Speel wat dit betreft zeker ook eens met kleur. Een lamp met een warme kleur of gloed geeft een heel ander effect dan de kamer iets donkerder maken door middel van een dimmer. Lampen die hier veel voor worden gebruikt zijn wandlampen, vloerlampen en zogenaamde tafellampen.

Accentverlichting

Als je iets moois in jouw interieur wil benadrukken of extra mooi uit wil laten komen, dan doe je dit met behulp van accentverlichting. Denk hierbij aan een mooie (trouw)foto aan de wand of een beeld op het dressoir. Je kunt hier wandlampen voor gebruiken, maar inbouwspots of klemspots waarbij je de lichtbundel richt worden hiervoor het meest gebruikt.

Jouw huis is die plek waar je je echt thuis moet voelen. Juiste verlichting helpt je bij het creëren van dit echte thuisgevoel. Ga dan ook niet over één nacht ijs en geef verlichting de aandacht die het verdient!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button