Wonen

Tip voor de herfst en winter: een gezellige sfeer in huis

Nu de herfst in aantocht is is er een grote kans dat het ook in onze vrije weekenden regelmatig regent. Het buitenspelen voor de kinderen is dan ineens een stuk lastiger en je gaat niet meer lekker met een kopje koffie in de zon zitten. In de koude maanden ben je vaker binnen, waardoor het extra belangrijk is dat je een fijne sfeer hebt in huis. Hoe maak je je huis winterklaar en hoe zorg je ervoor dat het gezellig is in huis? En wat zijn leuke dingen die je kunt doen als het koud of regenachtig is buiten?

Warmte en vocht

Het belangrijkste is natuurlijk om je huis lekker warm en behaaglijk te hebben in de winter. Soms is het erg lastig om de warmte te bewaren in huis wanneer het koud is buiten, maar het is essentieel voor de sfeer in huis. Om een fijn klimaat in huis te krijgen kun je een aantal dingen doen. Een daarvan is vochtbestrijding. Wanneer er vocht in je muren is getrokken verliezen muren hun isolerende en warmte behoudende werking. Heb je hier geen ervaring mee, dan is het het beste om de hulp van een professional in te schakelen. Een andere manier is zorgen dat je CV-ketel goed werkt, zodat de radiatoren constant warmte afgeven. Zorg dat de CV-ketel goed en regelmatig onderhoud krijgt. De derde manier om warmte goed vast te houden is door te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is: denk bijvoorbeeld aan het installeren van dubbel glas in je ramen.

Decoratie voor een gezellige sfeer in huis

De herfst en winter zijn donkere seizoenen, waardoor het extra fijn is als er een gezellig sfeer in huis hangt. Zorg dat je in je decoratie warme kleuren terug laat komen, zoals bijvoorbeeld donkergroen. Groen staat in de kleurenpsychologie voor ontspanning en frisse energie. Donkergroen is daarom erg geschikt om te gebruiken als decoratiekleur. Zet verder veel kaarsen neer voor extra sfeer en denk aan sfeerverlichting in plaats van alleen maar functionele verlichting. Het is ook erg leuk om samen met je kinderen decoratie te maken voor in huis. Maak bijvoorbeeld een slinger met blaadjes van textiel of vul mason jars met decoratie sneeuw en kerst lichtjes. Zoek op Pinterest naar “DIY huis decoratie winter” en je krijgt ontzettend veel leuke decoratie items die makkelijk zelf te maken zijn.

Tips voor de herfst en winter: een gezellige sfeer in huis - AllinMam.com
Winter decoratie, by berni0004 | Shutterstock

Maak het met elkaar gezellig

Veel binnen zitten betekent vaak ook meer tijd met elkaar doorbrengen als gezin. Een gezellige sfeer in huis kan er zijn, maar nog steeds ligt de hedendaagse elektronica op de loer. Om te voorkomen dat iedereen achter zijn iPad of smartphone verdwijnt is het leuk om actief iets met elkaar te ondernemen.

Hou een spelletjes toernooi

Laat je kinderen eerst een toernooi opstellen: wie speelt tegen wie, hoeveel punten krijg je wanneer je wint met een specifiek spel, etc. Als ze dit gedaan hebben is het tijd om te beginnen. Raap al jullie spelletjes bij elkaar, pak je scoreboek en jullie zijn klaar om te beginnen. Spreek om het spannend te maken van te voren een prijs af voor de winnaar. Laat hem of haar bijvoorbeeld kiezen wat voor taart jullie gaan bakken of wat jullie die avond eten. Eigenlijk zijn alle spelletjes leuk; wij hebben ons laatst uren vermaakt met een knikker toernooitje. Zelfs in huis is altijd wel ergens een gaatje te vinden!

San Blas Bloemendaal kinderen spelen - AllinMam.com

Maak samen een fotoboek

Een fotoboek maken is een goede manier om de creativiteit van je kind te stimuleren en om herinneringen op te halen aan mooie momenten. Pak alle foto’s van jullie meest recente vakantie erbij en laat een aantal van de leukste foto’s afdrukken. Bepaal samen in welke volgorde jullie ze graag willen inplakken. Laat je kinderen er leuke verhaaltjes bij verzinnen en er misschien wat tekeningen bij maken. En wil je echt voor verrassingen komen te staan, laat dan de kinderen ook foto’s uitknippen naar eigen inzicht voor ze ingeplakt worden. Zo hebben jullie een leuke middag en een blijvende herinnering voor later.

Duik met elkaar de keuken in

Een gezellige sfeer in huis kun je nog beter maken met een heerlijke baklucht. Daar wordt iedereen warmer van! Duik met de kinderen de keuken in, bijvoorbeeld voor pepernoten bakken. Appeltaart doet het qua baklucht ook altijd goed en wat dacht je van heerlijke muffins? Lekker bij een grote kop warme chocolademelk!

Op een verantwoorde manier pepernoten bakken - AllinMam.com

Ga naar de bioscoop

Wil je toch iets doen buitenshuis? Kijk dan eens of er een leuke film draait. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste bioscopen ochtendtickets hebben. Dit betekent dat als je voor twaalf uur ’s middags naar de bioscoop gaat, je korting krijgt op je tickets. Perfect voor een regenachtige dag! Dit geeft je de kans om lekker rustig op te starten en tegen het einde van de ochtend gezellig samen een film te kijken.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button