Wonen

Schaduw en verkoeling met een schaduwdoek

Op zoek naar een handige manier om de zon uit de tuin te houden? Wil je het liefst op en rond het terras in de schaduw kunnen zitten? Of zoek je juist een manier om in en rond het zwembad schaduw en afkoeling te creëren. In vrijwel alle gevallen is een schaduwdoek een handige oplossing. Jaren geleden zag je deze doeken nog bijna nooit bij mensen in de tuin, maar tegenwoordig lijkt het schaduwdoek de ouderwetse parasol voorbij te streven in populariteit.

Wat is een schaduwdoek?

Het voordeel van een schaduwdoek is dat je niet te maken hebt met een poot. Dat is soms toch wel een nadeel van een parasol. Waar zet je hem meer, zodat je het minste last hebt van de voet? Bij schaduwdoek speelt dit probleem uiteraard helemaal niet. Het doek is overal te bevestigen en verkrijgbaar in veel kleuren en formaten.

Schaduwdoek is ideaal als zonwering

Het is uiteraard niet zonder reden dat je momenteel in zoveel tuinen een schaduwdoek ziet hangen. Misschien heb jij ook vrienden, buren of familieleden die de parasol de deur uit hebben gedaan en kiezen voor een zonweringdoek. Zou het echt zo handig zijn dan? Zit je zelf nog te twijfelen over wat nu echt het beste is? Een aantal voordelen van een schaduwdoek zijn onder meer:

1. Lekker makkelijk in onderhoud

Omdat je het doek in principe het hele jaar kunt laten hangen (in ieder geval van ongeveer april tot en met september), wordt het soms wat vies. Kies je voor een lichte kleur, dan zal je dit extra goed merken. Dit is echter geen probleem, want schoonmaken is een fluitje van een cent. De reden hiervan is dat vrijwel alle schaduwdoeken zijn voorzien van een schimmel- en vuilwerende coating. Ga daarom niet keihard je best doen en aan de gang met een harde borstel en agressief schoonmaakmiddel. Met een beetje pech beschadig je hierdoor de speciale coating. Gewoon lauw of warm water en een simpel schoonmaakdoekje zijn voldoende om het schaduwdoek weer proper te krijgen.

2. Geen parasolvoet

Waarschijnlijk is dit voor de meeste huishoudens het grootste voordeel van een zonweringsdoek. De zonwering hangt alleen boven je hoofd en je tafel en je hoeft niet te dealen met een lastige poot van de parasol. Als je parasol eenmaal staat, is het op zich prima, maar ja, de zon blijft aan het draaien de hele dag door. Je ontkomt er dus niet aan dat je de parasol om de haverklap moet verzetten. En dat gaat nu juist niet zo heel gemakkelijk met zo’n zware parasolvoet. Kies je voor een schaduwdoek, dan heb je er verder de hele dag geen omkijken naar.

3. Passend bij ieder interieur

Naar een geschikte parasol moet je soms nog weleens zoeken. Ze zijn best duur en dan wil je wel graag een parasol die bij je tuinset past. Bij een schaduwdoek is dat zeker weten mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren die je maar kunt bedenken. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen uit een driehoek, een vierkant of een harmonicadoek.

4. Heel eenvoudig om te monteren

Je denkt wellicht dat het een hele klus is om dat doek te monteren en weer omlaag te halen, maar dat valt reuze mee. Door middel van een handig kliksysteem hang je het schaduwdoek zo op en je kunt het even gemakkelijk weer omlaag halen.

5. Kan gewoon blijven hangen bij regen

Zit je lekker buiten en komt er een buitje voorbij? Grote kans dat je zo snel mogelijk je parasol naar binnen wilt hebben. Bij een schaduwdoek speelt dit probleem totaal niet, want veel schaduwdoeken zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Ook windvlagen zijn over het algemeen geen enkel probleem.

Schaduw en verkoeling door middel van een schaduwdoek - AllinMam.com

Praktisch met kleine kinderen

Zeker jonge kinderen wil je zo min mogelijk in de felle zon hebben. Een doek is heel gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken als tijdelijke zonwering voor de kids. Bijvoorbeeld tijdens een dagje naar het strand. Ook kun je het doek heel goed gebruiken als windscherm. In dit geval kies je uiteraard voor een iets kleiner model. Ook deze zijn in veel verschillende soorten, kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Zijn je kinderen op een warme zomerse dag heerlijk in de zon aan het spelen, maar zie je dat ze continu last hebben van de felle zon? Pak je schaduwdoek en bevestig het boven de plek waar ze zo lekker aan het spelen zijn. In een mum van tijd heb je schaduw en de kinderen kunnen gewoon lekker verder gaan met hun spel. Handig toch zo’n zonnedoek? Niks geen gesleep met een zware en onhandige parasol. Leve het schaduwdoek!

Schaduwdoek vierkant of andere vorm?

De meeste mensen kiezen toch wel voor een schaduwdoek, vierkant van vorm. De vierkante modellen zijn in heel veel kleuren en in zeer veel afmetingen beschikbaar. Kies je voor een vierkant model, dan heb je daarmee ook een prima plek om een tafel onder te zetten. Ideaal wanneer je met je hele gezin of met vrienden lekker buiten wilt tafelen. Toch met elkaar buiten, maar geen last van de zon. En ook een regenbuitje of wat wind is geen enkel probleem. De zonnedoek biedt jullie alle comfort.

Waar let je op als je een doek koopt?

Ga je voor het eerst een schaduwdoek kopen, let dan vooral heel goed op de afmetingen. Het is echt belangrijk om het een en ander goed op te meten, anders blijkt het doek straks niet te passen. Ben je daar helemaal uit, bepaal dan welke vorm je nodig hebt. Of welk doek je mooi vindt natuurlijk. De vorm is ook wel wat afhankelijk van de locatie waar je het schaduwdoek wilt ophangen. Ten slotte kijk je natuurlijk ook naar de kleur die je neemt. Dezelfde kleur als de verf van de kozijnen misschien?

Een zonnezeil, een harmonicadoek of een schaduwdoek?

Als je op zoek gaat naar een schaduwdoek, zal je merken dat er veel verschillende termen worden gebruikt. Meestal gaat het om hetzelfde product, maar soms wordt er wel echt iets anders bedoeld. Over het algemeen gaat het bij een schaduwdoek om een doek dat voornamelijk schaduw biedt. Je bent dan niet beschermd tegen een regenbui. Kies je echter voor een zonnezeil, dan weet je zeker dat deze ook nog eens waterdicht is. Om de verwarring nog iets groter te maken: soms is een schaduwdoek ook gewoon waterdicht. Kijk hier dus even goed naar als je op zoek gaat naar een trendy schaduwdoek. Laat de zomer maar komen. Jullie houden het zeker weten uit dankzij het innovatieve schaduwdoek.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button