Je kind alleen thuis laten; dat kan toch wel even?

Snel even een boodschap doen als je kindje ligt te slapen, hoeveel moeders doen dat niet? Want zeg nou zelf, het gaat allemaal veel sneller zonder dat je het kleine grut in de gaten moet houden en hoe lang ben je nou werkelijk weg? Zelf heb ik het nooit aangedurfd, een boodschap doen terwijl 1 van mijn kinderen op bed lag. Dit kwam mede doordat de tante van een vriendin van mij haar kind wél vaak liet liggen en hem op een dag toch meenam met boodschappen doen. Toen ze thuiskwam stond haar huis in de fik…. dat vergeet je niet zo snel.

Even snel je kind naar school brengen

Maar toen de oudste naar school ging en de jongste nog sliep kreeg ik er toch mee te maken. Vaak sliep ze nog niet als ik mijn zoontje na de lunch weer moest brengen en was ik bang dat ze rond 15.00u precies wakker zou worden, als ik net even 10 minuten de deur uit was om hem op te halen. Ik koos ervoor om hem over te laten blijven op school, dat gaf mij meer ruimte met schuiven van de slaapjes zodat ze om 15.00u wakker was en daardoor had ik meer rust.

Vroeger was alles anders

Met verbijstering luister ik wel eens naar de verhalen van een tante van mij. Zij liet haar zoontje op bed liggen en ging zelf tennissen. Hij sliep bijna altijd net zo lang als zij de deur uit was en mocht hij toch eerder wakker worden dan lag hij een beetje te liggen. Ik kan me dat helemaal niet voorstellen, helemaal niet omdat die tennisbaan echt niet om de hoek was! Nooit, maar dan ook nooit heeft ze erover nagedacht dat er met haar wel eens iets zou kunnen gebeuren.

Je kind alleen thuis laten

“Als je weg gaat, altijd een briefje in je zak stoppen dat er een kindje ligt te slapen thuis” zei een vriendin eens tegen me. Het duurde even tot het tot me doordrong dat ze doelde op een eventueel ongeluk wat je als moeder natuurlijk ook kunt krijgen. Dáár had ik tot op dat moment dus nooit over nagedacht. Ik dacht wel altijd aan die brand, maar niet aan een eventueel ongeluk.

Ik zag een bericht langskomen bij collega blogger Bregje op Facebook. Een agent vertelt dat ze een melding krijgen van een aanrijding, waarbij een jonge vrouw gewond is geraakt. Ze was niet aanspreekbaar en 2 uur later werd ziekenhuis geconstateerd dat ze niet lang geleden bevallen moet zijn. Daarna werd het een soort race tegen de klok om erachter te komen wie de vrouw is, waar ze woonde en waar haar baby was.

Neem altijd iets mee waar meer informatie op te vinden is

Mocht je toch echt even alleen de deur uit gaan, zorg dan dus dat je iets bij je hebt waaruit omstanders de conclusie kunnen trekken dat er thuis een kindje alleen is. Denk aan:

  • Een briefje in je jaszak waar op staat dat je kindje thuis ligt te slapen, met adres
  • Een telefoon met ICE nummer(s) erin
  • Een polsbandje met ICE nummer(s) of desnoods met de tekst dat er thuis een kindje ligt te slapen
  • Schrijf even iets op de binnenkant van je arm
  • Foto van je kinderen als screensaver op je telefoon. De politie zal meteen doordenken
  • Foto’s van je kinderen in je portemonnee

En denk er even over na dat ze op een of andere manier je adres kunnen achterhalen. We weten het: “hoe groot is de kans”… “ik ben zo weer terug”… maar je weet toch maar nooit. Hebben jullie nog tips hoe je aan anderen kunt laten weten dat je kindje alleen thuis is wanneer je zelf niet meer aanspreekbaar bent?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close