Peuters/kleuters

Over waterpokken, ontstoken waterpokken en abcessen

Waterpokken is zo’n typische kinderziekte waarvan je hoopt dat deze aan jouw kind voorbij zal gaan. Die kans is echter klein. Aangezien het een heel besmettelijke ziekte is, is de kans groot dat ook jouw kind eraan moet geloven. In de meeste gevallen is het een vrij onschuldige aandoening die na een dag of tien alweer tot het verleden behoort. Toch moet je ook weer niet te licht denken over de waterpokken. Het is namelijk mogelijk dat waterpokken gaan ontsteken en uiteindelijk uitgroeien tot een abces. En neem van mij aan, dat wil je niet! Meer over waterpokken, ontstoken waterpokken en abcessen.

Wat zijn waterpokken precies?

Voor we dieper inzoomen op ontstoken waterpokken en de gevolgen ervan is het goed om even kort stil te staan bij wat waterpokken nu precies zijn. Waterpokken worden veroorzaakt door een virus, genaamd het varicella-zoster virus. Dit virus wordt overgedragen door de lucht middels hele kleine druppeltjes die we overbrengen tijdens hoesten en praten. Als je eenmaal besmet bent, dan kan het tot drie weken duren voor de eerste symptomen zich openbaren. Bij deze vervelende aandoening verschijnen er over het hele lichaam vlekjes en met vocht gevulde blaasjes. En over het hele lichaam is ook echt over het hele lichaam. Armen, benen, maar ook op oogleden, haar en zelfs in je mond. Deze blaasjes jeuken en het is de kunst om vooral niet aan deze jeuk toe te geven. Maar dat valt niet mee, zeker niet als je nog heel klein bent. Verder kun je koorts krijgen en je slap en futloos voelen. Na een dag of tien zijn de blaasjes over het algemeen ingedroogd en is het ergste leed geleden.

Waterpokken die gaan ontsteken

Waterpokken doen op zich geen pijn. De jeuk is eigenlijk het ergste en het meest voor de hand liggende gebeurt dan ook vaak…….kinderen gaan krabben. Dit krabben kan heel vervelende gevolgen hebben. De blaasjes worden opengekrabd en daarmee loop je de kans op infecties. Ontstoken waterpokken zijn dan het gevolg. Ontstoken waterpokken gaan vaak gepaard met hoge koorts. Ook zijn kinderen met ontstoken waterpokken vaak erg futloos en willen vaak ook niet eten of drinken. Ontstoken waterpokken zien er echt wel anders uit dan normale waterpokken. Ontstoken waterpokken zijn felrood en zien er vurig uit. Op het eerste oog zie je eigenlijk al direct dat deze pijnlijk zijn en meer jeuken dan de normale waterpokken. Wanneer je denkt dat de waterpokken ontstoken zijn, wacht dan niet en bel je huisarts. Ook bij twijfel niet wachten, maar gewoon bellen, want het laatste wat je wil meemaken is dat ontstoken waterpokken uitgroeien tot een abces.

Hoe voorkom je ontstekingen bij waterpokken?

De beste manier om ontstoken waterpokken te voorkomen is voorkomen dat je kind de blaasjes open gaat krabben. En zie dit nu maar eens voor elkaar te krijgen; je kunt immers moeilijk 24 uur per dag je kind in de gaten houden. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om krabben tegen te gaan. Zo kun je bij apotheek of drogisterij vaak wel iets van een verkoelende gel of zalf krijgen die de jeuk tegen gaat. Je kindje lekker laten badderen in een zemelenbad werkt ook verzachtend. Doe een handvol zemelen in een washand, bind deze dicht en leg deze in het water. Mijn kinderen vonden het heel prettig om helemaal ingepoederd te worden met talkpoeder; zelfs ’s nachts werden ze wakker voor een poederbeurt. Afleiding werkt vaak ook heel goed, dan wordt er minder aan de jeuk gedacht. Wat vaker samen een boekje lezen of zijn of haar favoriete film opzetten zijn eigenlijk simpele dingen die heel goed werken.

Ontstoken waterpokken en abcessen

Wanneer je de symptomen van ontstoken waterpokken niet herkend of hier te laat actie op onderneemt kunnen de gevolgen heel erg naar en soms zelfs blijvend zijn voor jouw kind. Ontstoken waterpokken kunnen dan namelijk uitgroeien tot een abces.

Mocht je ontstoken waterpokken constateren bij jouw kind schakel dan direct je huisarts in. Laat je hierbij niet met een kluitje in het riet sturen. Maar al te vaak krijg je immers te horen dat de “ene waterpok de andere niet is” en dat “het er eigenlijk gewoon bij hoort”. Laat één ding duidelijk zijn, een abces hoort NIET bij waterpokken, maar kan er wel een gevolg van zijn. Denk ook niet op zaterdag “het wel even over het weekend heen te tillen”. In het weekend of tijdens feestdagen neem je in het geval van ontstoken waterpokken die dreigen uit te groeien tot een abces contact op met de spoedeisende hulp of met de huisartsenpost. En natuurlijk laat je je ook hier niet afschepen! Want hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat jouw kind de rest van zijn of haar leven met een groot litteken rondloopt.

Lees ook: Hoe de onstoken waterpokken bij mijn dochter uitgroeiden tot abces

In vrijwel alle gevallen hebben kinderen waarbij de waterpokken zijn uitgegroeid tot een abces erg hoge koorts, vaak boven de 40 graden. Eten en drinken is een crime en alle energie ontbreekt. De enige oplossing is antibiotica en deze slaat over het algemeen gelukkig snel aan. Helpt zelfs dit niet, dan zal het abces door de chirurg moeten worden weggesneden.

Helaas heb ik zelf ervaring met alles wat je hier boven gelezen hebt en ik wens dit geen enkel kind of ouder toe. Nooit gedacht dat een relatief onschuldige kinderziekte als waterpokken zulke verstrekkende gevolgen kon hebben. Mijn oproep is dan ook simpel: waterpokken, neem ze serieus!!

Heltiq waterpokken verkoelende gel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,49)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:17

Donttellmum waterpokken soft brush

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,95)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:17

KidsClin waterpokken schuim

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:17

Kidsner Alexia verkoelende foam

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:17

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button