Ouderschap

Buiten 30 graden en kind koorts

Je kind heeft koorts. Wat doe je? Je laat hem/haar met zo weinig mogelijk kleding aan slapen zodat het lichaam goed de warmte kwijt kan. Maar wat als je kind al weinig kleding aan heeft omdat het buiten rond de 30 graden is?

Mijn zoontje heeft koorts. ’s Nachts word ik wakker van een soort zielig gekletst in zijn slaap. Als ik bij hem op de kamer komt lijkt hij te slapen. “Hij droomt zeker” denk ik nog. Ik kijk op de thermometer van de babyfoon. 30 graden. Pffffff wat een hitte. Zelfs het raam open zorgt niet voor een heel klein zuchtje wind. Ik aai hem over zijn bol. Snikheet voelt hij aan. Van het zweet maar toch ook anders. Ik haal de thermometer en meet een lichaamstemperatuur 38.4. Ik geef hem wat water en hij gaat weer verder slapen. Eenmaal terug in mijn bed zit het me niet lekker. Ik weet dat het het beste is om je kind iets koeler te houden wanneer het koorts heeft. Maar hoe doe ik dat op een klein kamertje waar het al 30 graden is?

Als ik hem weer hoor besluit ik naar boven te gaan en zijn matras bij ons op de kamer te leggen. Daar staat het raam wijd open en is het wellicht een paar graden koeler. Ook voel je hier zo af en toe een klein zuchtje wind. Ik vertel hem van mijn plan en zet hem even op de grond. Versleep zijn matrasje naar een verdieping lager en leg het aan het uiteinde van ons bed. Hij vindt het allemaal prima en gaat er lief slapen.

Ik weet dat het het beste is om je kind iets koeler te houden wanneer het koorts heeft

’s Morgens is hij erg suf en bovendien nog steeds erg warm, we meten 39.2. Hij gaat even boodschappen doen met papa, hij wil immers toch even naar buiten. Zo vroeg in de ochtend is het qua warmte wel te doen. Hij heeft echter geen trek in eten, zelfs een volkoren koekje doet hem niets. Brood tijdens de lunch hoeft hij ook niet, maar gelukkig drinkt hij best veel. ’s Middags valt hij in slaap op de bank. Daar ligt hij een partij te zweten, maar wat wil je, het is in huis inmiddels ook 26,5 graden na deze 4e dag op rij snikheet weer. Na het avondeten gaat hij met Madee is een lauw warm bad en daarna naar bed, met zetpil. Ik zie alweer op tegen de nacht, het voelt zo vreselijk als hij koorts heeft, enorm ligt te zweten en je er niets aan kan doen om het iets koeler te krijgen!

Lees ook: Waterpok wordt abces

Buiten 30 graden en kind koorts

De volgende ochtend reageert hij enthousiast om naar het kinderdagverblijf te gaan. Maar hij voelt nog steeds erg warm en zijn stemming is erg wisselend. Het ene moment vrolijk en blij, dan weer stort hij in en roept dat hij niet meer kan rennen. Ik meet 39.0 en besluit het kdv te bellen om te kijken of we een dagje kunnen ruilen. Vandaag blijft deze kleine man maar gewoon thuis. Weer even boodschappen doen en verder niets. Hij heeft wel weer trek in brood en ik denk dat we het ergste achter de rug hebben. In de middag stijgt de temperatuur in huis naar bijna 28 graden, het is gewoon niet leuk meer. De kinderen gaan einde van de middag nog even met papa in de bakfiets fietsen, er lijkt iets van een windje te staan dus dat is dan misschien toch lekkerder dan binnen zitten. Als ze weer thuis komen zie ik het alweer aan de ogen van mijn zoontje; hij voelt zich beroerd. “Mama, ik kan niet meer rennen” komt hij me vertellen. 40.0 inmiddels. Ik geef hem direct een zetpil zodat hij zich iets beter gaat voelen. Zo zit hij even later toch met plezier weer in een koel bad en gaat hij in ieder geval zonder beroerd gevoel naar bed.

Als we vanmorgen wakker worden staat er een heerlijk windje wat je overal in huis voelt. “Mama, ik kan weer rennen!” roept hij als hij de badkamer in loopt. Hij voelt niet warm meer aan, heeft trek in zijn ontbijt en staat te popelen om naar het kdv te gaan. Het virus heeft het huis weer verlaten. Voorlopig.

Lees hier meer over koorts bij je kindje en wat je dan het beste kunt doen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button