Peuters/kleuters

10 leugens die we aan onze kinderen vertellen

Kinderen geloven heel veel, zeker als ze nog klein zijn. Logisch dus dat ze veel van de dingen die ze horen voor “waar” aannemen, zeker als ze het van ouders of grootouders horen. En dus zijn er van die momenten waarop je dingen tegen je kids zegt waarbij je eigenlijk meteen denkt “waarom zeg ik dat eigenlijk want het is helemaal niet waar??” Hieronder 10 leugens die we aan onze kinderen vertellen.

Geen pitjes doorslikken, dan groeit er een appelboom in je buik

Mijn oma vertelde me dat vroeger en ik moet heel hard mijn best doen om te voorkomen dat ik dat ook tegen mijn kinderen zeg wanneer ze een appel bijna met klokhuis en al naar binnen werken. Laat ze toch lekker kluiven, is beter dan zeuren om elk hard dingetje dat ze tegenkomen. Toch?

Natuurlijk bestaat Sinterklaas echt!

Hier maakt 99% van de Nederlandse ouders zich schuldig aan, aan deze leugen. Sinterklaas woont in Spanje en komt elk jaar door weer en wind over open zee naar Nederland gevaren… wat de kids niet weten is dat Sint zichzelf een uurtje voor hij verschijnt in zijn pak hijst, zijn baard opplakt en een paar kilometer verderop op de boot stapt. Zwarte piet die door de schoorsteen naar binnen komt,

Sinterklaas avondje - AllinMam.com

de schoenen leegt en ook nog eens je huis overhoop haalt; hoe verzinnen we het eigenlijk? Dat je de roe krijgt wanneer je stout bent geweest en misschien ook wel mee moet in de zak naar Spanje horen we volgens mij niet zo vaak meer maar ik weet het zelf nog wel goed van vroeger!

De kerstman bestaat niet, maar zijn rendieren vliegen wel

Huh? Dat zeggen we hier ja, dat de kerstman “niet echt is”, anders wordt het helemaal zo druk met mysterieuze figuren in december. En dan weten ze het maar alvast. Als ze het over de rendieren van de kerstman hebben en vragen of die écht kunnen vliegen dan is ons antwoord “jazeker” dus dat is dan weer een beetje gek bedenk ik me nu.

Je niest met je ogen dicht omdat ze anders naar buiten poppen

Serieus? Ik bedoel, ik geloof best dat er mensen zijn die dit zeggen tegen hun kinderen maar zou het ook echt zo zijn? Na een beetje speurwerk blijkt dat dit een leugen is; dat je je ogen dichtknijpt tijdens het niezen is een reflex. Je ogen zitten zo goed beschermt in de oogkassen dat zelfs wanneer het je lukt om ze open te houden tijdens het niezen ze gewoon netjes op hun plek blijven zitten. Niet meer zeggen dus!

Vannacht komt de tandenfee je tanden ophalen

Kinderen die hun melktanden onder hun kussen leggen wanneer ze gaan slapen, soms zelfs met een briefje erbij. Word je ’s morgens wakker, dan zijn je tanden verdwenen. Soms ligt er dan een muntje voor in je spaarpot. Stop die tanden toch gewoon meteen in een tandendoosje joh :-)

Lekker veel worteltjes eten, dan hoef je later geen bril

Chantage! Het is weliswaar een gegeven dat wortels veel bètacaroteen bevatten en dat dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A wat heel belangrijk is voor de gezondheid voor je ogen maar daarmee is niet gezegd dat je nooit een bril nodig zult hebben.  “Heb jij wel eens een konijn met een bril gezien?” snijdt dus geen hout! Maar het klinkt wel leuk :-)

10 leugens die we aan onze kinderen vertellen - AllinMam.com

Niet je kauwgom doorslikken! Dat blijft jaren in je buik zitten

Bijna iedereen weet hoe lang kauwgom op straat blijft liggen wanneer het uitgespuugd wordt en dat roept misschien meteen de vraag op: “Wat gebeurt er dan eigenlijk met kauwgom in je buik?” Dat het in je buik blijft zitten is een fabeltje; als suiker en/of zoetstoffen uit de kauwgom zijn gehaald komt kauwgom gewoon in je darmen terecht en na een dag of 2 in de wc-pot. Zeg gewoon dat het beter is om in de prullenbak te gooien.

Baby’s? Die worden door de ooievaar gebracht

Het spreekt natuurlijk tot de verbeelding, een prachtige ooievaar die aan komt vliegen met een mandje of doek met daarin een piepkleine baby… waarschijnlijk is dit tijden lang gebruikt om onder een lastig “voorlichtings-gesprek” uit te komen.

Niet jokken hoor, dan gaat je neus groeien

Tja, als je maar genoeg naar Pinokkio kijkt ga je het vanzelf geloven.

Klaas Vaak strooit zand in je ogen zodat je lekker slaapt

Dat vertel je wanneer je ’s morgens de “zandjes” uit de ogen van je kindje(s) wast. Klaas Vaak, alias het zandmannetje, strooit zand (in andere landen ook wel melk) in je ogen zodat je kunt slapen en gaat dromen. Je ziet het zandmannetje nooit; je ogen zijn immers een soort van “dichtgeplakt”.

Dit waren 10 leugens waarvan wij weten dat ze geregeld aan kinderen worden verteld, weet jij nog andere? En dan hebben we het over de fabeltjes zoals hierboven; de leugentjes als “als je nu niet mee gaat ga ik alleen naar huis” als je kind weigert om mee te gaan of “wij gaan ook zo slapen” als je je peuter om 18.30u op bed legt komen een andere keer aan bod :-) Laat het weten, we zijn erg benieuwd!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button