10x tip voor kind betrekken bij huwelijk

Steeds meer stellen trouwen wanneer er al kinderen zijn. Niet met voorbedachte rade misschien: het kwam er niet eerder van of het plan was in eerste instantie om niet te trouwen. Moeten veel mensen niet denken aan een bruiloft met kinderen, voor een ander klinkt het als een sprookje. En zeg nou zelf: het is ook wel weer speciaal toch, om je kinderen getuigen te laten zijn van je huwelijk!

10x tip voor kind betrekken bij huwelijk

Maar hoe betrek je je kind(eren) nou op een leuke manier bij het huwelijk, zonder dat ze er een beetje bijhangen? Zet je ze heel erg in de spotlights? Geef je ze “taakjes” of zorg je juist voor oppas? We geven 10 tips om je kinderen te betrekken bij het trouwen.

1. Geef kinderen een belangrijke rol

Iets wat je waarschijnlijk al wel eens een keer hebt meegemaakt is dat kinderen de ringen overhandigen aan de ouders tijdens de ceremonie. Verpak de ringen op een leuke manier of misschien nog beter, laat je kind(eren) iets moois maken waar de ringen in aangegeven kunnen worden. Ook kunnen kinderen tijdens de huwelijksvoltrekking een handtekening zetten in een speciale “kinderakte”.

2. Een dochter? Betrek haar bij het uitzoeken van de jurk

Een trouwjurk kopen is over het algemeen iets wat je doet met je moeder. Hoe gaaf is het wanneer je dat kunt doen met je moeder én je dochter? Er kan misschien meteen een jurk voor je dochter worden uitgezocht. Vind je het een beetje teveel van het goede om met je dochter een bruidswinkel in te gaan? Daar kunnen we in komen! Een leuk idee is om vooraf samen online op zoek te gaan naar dé ideale trouwjurk. Op de website van Weddingwonderland kun je veel ideeën opdoen. Maak samen een collage met jurken die jullie beiden mooi vinden. Maak alles af in de sfeer die jullie graag terug zouden zien op de huwelijksdag zelf.

10x tip voor kind betrekken bij huwelijk - AllinMam.com

3. We leven in de 21e eeuw: laat je zoon jou weggeven

Geeft je vader je weg? Heel bijzonder! Misschien kun je je zoontje ook mee laten lopen. Is je zoon al iets ouder dan is het helemaal leuk wanneer jullie zoon jou weggeeft. Ook mooi wanneer je vader helaas niet meer bij je huwelijk aanwezig kan zijn.

4. Laat je kind jullie trouwen

Wanneer je op een bijzondere plek trouwt waar geen officiële huwelijksvoltrekking kan plaats vinden ga je waarschijnlijk vooraf aan het huwelijk al naar het stadhuis voor de “echte” voltrekking. Voor de wet ben je dan al gehuwd, maar voor genodigden natuurlijk niet. Dit zorgt ervoor dat je op jullie huwelijksdag zelf kunt bepalen wie jullie trouwt. Denk je dat je kind op een leuke manier deze taak kan vervullen, eventueel met hulp? Dan heb je een ceremonie op voor altijd met trots op terug te kijken!

5. Maak een gezins-trouwbelofte

Een trouwbelofte uitspreken is niet standaard, maar je ziet het wel steeds meer. Beloof niet alleen elkaar trouw maar ook je kinderen en andersom. Stel samen met je kinderen een mooie belofte op die zij uit kunnen spreken tijdens de huwelijksvoltrekking.

6. Geef aanwezige kinderen een wegwerpcamera om foto’s mee te maken

Wanneer je zelf al kinderen hebt die er op je huwelijksdag bij zijn is de kans groot dat er meer kinderen aanwezig zullen zijn. Benieuwd hoe zo’n dag er uitziet door de ogen van kinderen? Geef ze allemaal een wegwerpcamera en vraag ze of ze de dag willen vastleggen. Ze voelen zich bijzonder omdat ze een “taak” hebben gekregen en jullie staat een enorme verrassing te wachten na het ontwikkelen en afdrukken van de foto’s.

7. Meer kinderen? Laat je kind(eren) de kindertafel versieren

Wanneer er meer kinderen aanwezig zijn op de huwelijksdag en ze al iets ouder zijn is het gaaf om ze tijdens de lunch of het diner bij elkaar aan een tafel te zetten. Laat je kinderen de kindertafel versieren, op hun eigen manier. Misschien lastig om het los te laten wanneer je een bepaalde sfeer wilt creëren op je huwelijksdag maar het geeft je kinderen het gevoel dat het óók hun feestje is, omdat ze zelf hun creativiteit tot uiting kunnen brengen.

8. Laat de kinderen een openingsdans doen

Je kent ze wel, die leuke video’s van de bruidegom die met zijn vrienden een act opvoert voor zijn bruid. Hoe leuk is het wanneer de kinderen zoiets doen? Misschien wordt het wat rommeliger dan bij volwassenen, zeker is dat jullie het nooit zullen vergeten.

10x tip voor kind betrekken bij huwelijk - AllinMam.com

9. Photobooth hoek

Photobooth is helemaal hot, ook op bruiloften zonder kinderen. Geef de kinderen taakjes in de Photobooth hoek: Laat ze mensen optrommelen om op de foto te gaan en laat ze de gasten versieren met alle props. Tip: Bij Action kun je veel voor weinig kopen, van gekke boa’s tot oversized brillen.

10. Ballonnen oplaten

Hoe leuk het er ook uit ziet, ballonnen oplaten willen we bij deze afraden. Wat veel mensen niet weten is dat ballonnen op nr. 5 staan van meest gevonden zwerfafval langs de Nederlandse kusten. Vanuit de Tweede Kamer worden gemeenten opgeroepen het oplaten van ballonnen te verbieden. Het duurt jaren voordat ballonnen “vergaan” zijn en voordat dat gebeurt is de ballon waarschijnlijk al beland in het maag-/darmkanaal van een dier, wat voor een pijnlijke hongerdood zorgt. Ook biologisch afbreekbare ballonnen blijken geen optie, dit is iets wat de universiteit van Wageningen al jaren lang roept. Zelfs die ballonnen hebben jaren nodig om afgebroken te worden en dat biedt voor dieren geen oplossing. Maar, zoals je ziet staan hierboven genoeg andere leuke activiteiten om je kinden bij het huwelijk te betrekken :-)

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button