Financieel

Hoeveel kinderbijslag krijg je en wat doe je ermee?

Vier keer per jaar krijg je als je kinderen hebt een financieel extraatje van de overheid. Dit financiële extraatje is in het leven geroepen als bijdrage in het levensonderhoud voor kinderen. Kinderbijslag, want daar hebben we het over, wordt vier keer per jaar op je rekening overgemaakt: in januari, in april, in juli en in oktober. Hoeveel kinderbijslag je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. De verantwoordelijke instantie voor de uitkering van kinderbijslag is de Sociale Verzekeringsbank, kortweg SVB genoemd.

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

De SVB deelt de leeftijden op in 3 leeftijdsgroepen: van 0 t/m 5 jaar oud, van 6 t/m 11 jaar oud en van 12 t/m 17 jaar oud. Voor een kind van 15 jaar krijg je dus aardig wat meer kinderbijslag dan voor een kind van 1 jaar oud wat ook niet meer dan logisch lijkt; schoolgaande en sport beoefenende kinderen kosten nu eenmaal meer geld dan baby’s, peuters en kleuters.

Wat doe jij met de kinderbijslag?

Veel mensen kijken elke keer weer uit naar het moment waarop de kinderbijslag wordt bijgeschreven op de rekening. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen kan dit bedrag immers aardig oplopen. Een mooi moment om die hoge rekening van de garage te betalen of om die kleine schuld aan je ouders terug te betalen. Maar al te vaak komt de kinderbijslag op de bekende grote hoop terecht en gaat het op aan alledaagse dingen als boodschappen en eerder genoemde zaken.

Te weinig mensen gebruiken de kinderbijslag ook daadwerkelijk voor hun kinderen. Terwijl bijna alle ouders dit bedrag het liefst wél volledig aan de kinderen zouden willen besteden.

Voorkom dat kinderbijslag op de grote hoop terecht komt

Er zijn een aantal dingen die je erbij kunnen helpen om de kinderbijslag niet op te laten gaan in het grote geheel van huishoudelijke uitgaven. Een goede manier is om de kinderbijslag op een aparte betaalrekening binnen te laten komen. Hiermee haal je deze toeslag namelijk direct uit de huishoudpot. Doordat je een aparte betaalrekening gebruikt is deze rekening aanspreken toch een beetje confronterend. Het zet aan tot nadenken en vaak besluiten mensen om “het dan toch maar op een andere manier op te lossen”. Deze andere manier kan zijn een andere rekening aanspreken (bijvoorbeeld een spaarrekening van jezelf) of een betaling of aankoop uitstellen tot een later moment. Op deze manier ben je je meer bewust van het feit dat kinderbijslag een ander doel dient dan gaten dichten of gebruik voor aankopen van jezelf.

Kinderbijslag laten storten op een spaarrekening

Je kunt er ook voor kiezen om de kinderbijslag binnen te laten komen op een spaarrekening die op naam van je kind(eren) staat. Bij elke bank kun je een spaarrekening voor jouw kind openen, maar het handigst is om dit te doen bij de bank waar je zelf ook bankiert.

Als je voor deze mogelijkheid kiest, let er dan wel op dat je kiest voor een spaarvariant waarbij je geen opnamebeperkingen hebt. Niets is namelijk zo vervelend als niet bij de kinderbijslag kunnen op het moment dat je het nodig hebt. Door de kinderbijslag op een spaarrekening op naam van jouw kind binnen te laten komen werp je als het ware voor jezelf een drempel op om het op te nemen.

Lees ook: Waarom sparen voor je kinderen voor later een must is

Kinderbijslag laten storten op een betaalrekening

Zeker als jouw kinderen wat ouder zijn kun je ervoor kiezen om de kinderbijslag rechtstreeks over te laten maken op hun eigen betaalrekening. Je kunt ze op deze manier leren met geld om te gaan en je kunt ze verantwoordelijkheid op dit vlak bijbrengen. Het is hierbij, zeker in het begin, aan te raden om de betaalrekening van jouw zoon of dochter gekoppeld te hebben aan jouw eigen internetbankieren. Op deze manier kun je op de achtergrond toezicht houden en zien of de kinderbijslag ook echt aan dingen besteed wordt die jullie hebben afgesproken (kleding, school etc.). Uiteraard is deze mogelijkheid niet voor elk kind geschikt; het ene kind kan nu eenmaal beter met geld omgaan dan het andere. Aan jou als ouder om te bepalen :-)

Kinderbijslag sparen voor later

Een laatste mogelijkheid die we graag onder de aandacht willen brengen is die van het geld wegzetten voor later. Als je in de gelukkige omstandigheden verkeert dat je je financieel ook prima zonder de kinderbijslag kunt redden, dan kun je ervoor kiezen om deze toeslag op een geblokkeerde spaarrekening te storten. Een geblokkeerde spaarrekening is een spaarrekening waarvan je niet zomaar geld op kunt nemen. Je kunt deze zowel op jouw eigen naam als op de naam van jouw zoon of dochter openen. In feite gebruik je de kinderbijslag hierbij als spaarpot voor bijvoorbeeld studie, uit huis gaan of het halen van het rijbewijs.

Lees hier meer over kinderbijslag 2018

Tip bij het sparen van kinderbijslag voor later

Als je voor deze spaarmogelijkheid kiest, zorg er dan voor dat het gespaarde bedrag kort voor de 18e verjaardag van jouw zoon of dochter beschikbaar komt. In het geval dat je kind toch niet zo goed met geld om kan gaan als gehoopt heb je nog de mogelijkheid om het geld op een rekening te zetten waar hij of zij niet bij kan. Dit dient dan wel een rekening te zijn op jouw eigen naam. Vanaf het moment dat je zoon of dochter 18 is kun jij als ouder namelijk niet meer bij rekeningen die op zijn/haar naam staan.

Verdeel de kinderbijslag over meerdere doelen

Kun je je niet specifiek in 1 van bovenstaande tips vinden? Kies er dan voor om het bedrag te verdelen over meerdere doelen. Kies er bijvoorbeeld voor om een deel van de kinderbijslag over te maken naar de betaalrekening van je kind, zodat hij of zij kan leren omgaan met “eigen” geld. Zet een ander deel weg voor later en hou een laatste deel achter de hand voor onvoorziene kosten. Vaak zorgt het opsplitsen van een geldbedrag ineens weer voor nieuwe inzichten!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button