Zwangerschap

Baby op komst. Wat gaat dat kosten?

Twee streepjes op je zwangerschapstest leveren ongeloof en blijdschap op. Echter als die twee zijn weggeëbd komen de twijfels. Deze twijfels zijn heel normaal, alle aankomende ouders – zelfs de meest nuchtere – krijgen ermee te maken. Zijn jullie wel geschikt als vader en moeder? Zullen de zwangerschap en de bevalling wel goed gaan? Is jullie kindje gezond? Hoe gaan jullie het financieel doen? Er komt een mensje bij in jullie gezin maar er gaat een half salaris af. Je hebt namelijk besloten je fulltime baan op te geven en deeltijd te gaan werken. Er moeten straks 3 mensen rondkomen van 1.5 salaris, waar het voorheen 2 mensen waren en 2 fulltime salarissen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te concluderen dat er bespaard moet worden. Zeker omdat het kleine mensje grote kosten met zich meebrengt.

Welke kosten staan jullie te wachten?

• Babyuitzet, denk hierbij aan verzorgingsartikelen, babykamer, Maxi-Cosi, box, kinderwagen, wipstoeltje, babyfoon, kinderstoel
• Kosten voor de kinderopvang
• Luiers en eventueel flesvoeding
• Babykleding
• Hogere energiekosten

Baby op komst, kosten - AllinMam.com

Kosten gebaseerd op de artikelen die in alle babywinkels verkrijgbaar zijn. Een kinderwagen is niet meegenomen in dit vergelijk. bron: www.moeders.nu

Maak slim gebruik van kortingscodes voor de babyuitzet

Voordat jullie kleintje op deze wereld komt, geven jullie als jullie niet uitkijken al een kapitaal uit. Op dit soort grote uitgaven is relatief veel voordeel te behalen. Voordat je overgaat tot aankoop is het verstandig om te kijken of er een kortingscode actief is, 20% korting op een kinderkamer van honderden euro’s is een aanzienlijk bedrag. Niet de gehele babyuitzet hoef je voor de geboorte in huis te hebben. Een kinderstoel, box en babyfoon kunnen ook later worden aangeschaft. Dit geeft jou de mogelijkheid te wachten met de aankoop tot er een goede aanbieding is.

Kortingscodes vergelijken kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar bij bespaardeals helpt je daarbij. Je kunt er zelfs codes van andere kortingscodesites vergelijken. Zo zie je meteen wat voor jou de beste deal is. Check bijvoorbeeld voor een Prénatal kortingscode, dé babywinkel bij uitstek. De korting geldt zowel voor online aankopen als voor aankopen in de winkel.

welke kosten bij baby op komst

Kosten voor de kinderopvang

De kosten voor de kinderopvang zijn voor iedereen verschillend, dat heeft te maken met:
• Het aantal dagen dat je kindje naar de opvang gaat
• De soort opvang, oppas aan huis, crèche of een gastoudergezin
• Het inkomen van beide ouders
• De kinderopvangtoeslag

Met de kinderopvangtoeslag kun je besparen op deze kosten. Het is een inkomensafhankelijke regeling. Verdien je minder dan krijg je een hogere toeslag van de Belastingsdienst.

Ben je startende ondernemer? Lees hier meer over het recht op kinderopvangtoeslag.

Luier- en flesvoeding aanbiedingen zijn lonend

Eén van de grootste kostenposten zijn de luiers. De gemiddelde luierkosten zijn €30,- per maand, oftewel €360,- per jaar. Er zijn online meerdere websites te vinden met aanbiedingen van alle merken luiers. Vul jouw favoriete merk in en je ziet direct waar de luiers in de aanbieding zijn. Met een gemiddelde korting van 33%, bespaar je €120,- per jaar.

Een andere grote kostenpost in de eerste jaren is de flesvoeding. Vaak geven we enkele maanden tot een jaar borstvoeding. Niet alleen de beste keus voor je kleintje maar ook budgettair verstandig. De kosten van flesvoeding kunnen namelijk oplopen tot €600,- per jaar. Op Beslist.nl kun je gemakkelijk de prijzen van flesvoeding vergelijken.

Voordelig kleding kopen voor je baby

Ook voor de outfit van jullie baby geldt, check eerst de kortingscodes voordat je iets aanschaft. Vaak zijn er goede aanbiedingen te vinden zodat jullie kleintje hip gekleed is, zonder dat jullie daar de hoofdprijs voor hebben betaald. Een kek spijkerbroekje met een paar hippe sneakertjes koop je gemakkelijk met korting.

Baby’s en kleine kinderen groeien zo hard dat ze maar één seizoen in hun winterjas passen. Zo betaal je altijd aan het begin van de winter de volle prijs omdat ze de jas van vorig jaar echt niet meer aan kunnen. Koop daarom altijd een seizoen vooruit. Tijdens de uitverkoop koop je met 50% korting een winterjas voor volgend jaar. Houd wel goed rekening met de maat!

Beperk je energiekosten

Een andere kostenpost is het hogere energieverbruik. De babykamer wordt verwarmd en jullie zullen overdag vaker thuis zijn. Op energiekosten valt veel te besparen. Misschien hebben jullie bij het kopen van jullie huis een contract afgesloten en wordt deze stilzwijgend iedere maand verlengd door de energieleverancier. Zonde, want zo’n maandelijks contract is veel duurder. Op Energievergelijken.nl zie je binnen een paar muisklikken de voor jou voordeligste aanbieder. Overstappen kan direct via de website. Zelfs je huidige contract wordt opgezegd. Tijdens het overstapproces heb je altijd 14 dagen bedenktijd.

Lees ook: Wat kost een beugel voor mijn kind?

Regel de financiële zaken voordat de kleine is geboren

Kortom met een beetje creativiteit en inzet is er veel te besparen. Een goede site die een reëel beeld geeft van wat jullie te financieel wachten staat is Nibud. Het is verstandig om de financiële zaken te regelen voordat de kleine geboren is, dan hebben jullie straks alle rust en tijd om onbezorgd te genieten.

Online baby uitzetlijst

Op internet vind je meerdere lijsten en checklists voor een babyuitzet. Je kunt er eens naar op zoek en kijken welke het beste bij jou past. Wij vinden deze baby uitzetlijst het meest uitgebreid én handig in gebruik doordat je hem kunt downloaden en printen.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button