Zwangerschap

Een leuke babynaam bedenken, hoe doe je dat?

Is er een kindje op komst? Het is natuurlijk mooi als je direct een naam in gedachten hebt voor je baby. Maar in werkelijkheid kan het best moeilijk zijn om een leuke naam te vinden! Met deze tips helpen we je op weg: zó vind je de perfecte naam voor je kindje.

Type naam

Bedenk allereerst welk type naam je mooi vindt. Ben je bijvoorbeeld fan van traditionele namen, die al heel lang in gebruik zijn? Dan kun je gericht zoeken, naar klassieke namen zoals ‘Teun’ of ‘Hanneke’. Maar het is ook steeds gebruikelijker om voor een moderne naam te kiezen, wat toch echt weer een ander type naam is. Zo zijn moderne namen vaak internationaal. Ga bijvoorbeeld voor een Engelstalige naam, denk aan ‘Michael’ of ‘Alice’. Ook unisex namen vallen in de smaak, zoals ‘Puck’ of ‘Luca’. Probeer op die manier te achterhalen welk soort namen jij mooi vindt: dit helpt je al direct op weg! Door een richting te kiezen, vallen er al meteen veel namen af. En dat maakt de uiteindelijke keuze eenvoudiger.

Alle namen op een rijtje

Bekijk zoveel mogelijk verschillende babynamen. De kans is namelijk groot dat je veel namen nog helemaal niet kent, of dat je hier nog niet aan hebt gedacht. Op een site met alle baby namen bij elkaar kom je vast en zeker de perfecte naam voor jouw kindje tegen. Je kunt namen op alfabet bekijken, of namen die op elkaar lijken vergelijken. Je moet er natuurlijk wel even de tijd voor nemen om de namen op te zoeken, maar het is juist heel leuk om je hiermee bezig te houden.

Inspiratie is overal

Je kunt dus gericht zoeken naar de ideale naam voor je kindje. Maar eigenlijk is er overal om je heen inspiratie te vinden! Houd daarom je aandacht erbij en vang zoveel mogelijk inspiratie voor namen op. Een mooie naam in een serie, een liedje waarin een naam bezongen wordt of een verre kennis met een leuke naam: voor je het weet, heb je de ideale naam te pakken. Misschien is het wel de naam van je favoriete auteur of acteur, ook daar kun je inspiratie vandaan halen. Schrijf het dan ook meteen op, zodat je het niet weer vergeten bent de volgende dag. Je kunt zelfs een hele lijst maken met tientallen namen erop: schrijf liever te veel op, zodat je later een selectie kunt maken.

Naam uit de familie

Het is een mooi idee om je kindje te vernoemen naar iemand in je familie, of iemand in de familie van je partner. Je hoeft de naam niet letterlijk over te nemen, maar je kunt ook een deel van de naam gebruiken of een variatie op de naam bedenken. Naar wie je je kindje vernoemt? Dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Je ouders, grootouders, ooms of tantes: verschillende personen passeren de revue.

Vraag rond

Het is ten slotte leuk om met je naasten mooie namen te bedenken. Ga er gewoon eens voor zitten met een vriend(in), familielid of collega: bedenk samen een heleboel namen en schrijf alles op. Dit kun je natuurlijk ook samen met je partner doen. Veel namen vallen weer af, maar het kan zomaar zo zijn dat dé naam voor je kindje ertussen zit. Er zijn verschillende manieren om tot de perfecte babynaam te komen. Neem er de tijd voor en schrijf vooral zoveel mogelijk ideeën op. Je kunt voor de geboorte al de definitieve naam vaststellen, of wachten totdat je je kindje in handen hebt: volg hierin je hart.

Back to top button