Zwangerschap

2 weken zwanger; ook de tweede week krijg je cadeau

Aan het einde van de tweede week van je zwangerschap vindt de bevruchting ongeveer plaats, zoals we in week 1 al vertelde. Dus ook in de tweede week ben je technisch gezien nog niet zwanger, ook al worden deze 2 weken, wanneer je over een paar weken zwanger blijkt, wel meegeteld.

Heb je een regelmatige cyclus van om en nabij de 28 dagen dan zal rond de 14e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie de bevruchting plaatsvinden. Is jouw cyclus langer, dan zal het een aantal dagen later plaatsvinden.

Over de aanmaak van zaadcellen

Zaadcellen kunnen wel 2 dagen overleven in het lichaam van een vrouw en daardoor is de kans zeker aanwezig dat, wanneer je een paar dagen vóór je ovulatie gemeenschap hebt gehad, je toch zwanger raakt. Er gaan zelfs geluiden op dat sommige zaadcellen zelfs 72 uur weten te overleven!

Feitjes over zaadcellen

Wist je dat bij de geboorte van een meisje alle eicellen al aanwezig zijn? Ongelooflijk he. Bij mannen is dat anders; jongens worden niet geboren met een voorraad zaadcellen. Vanaf de puberteit worden er dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt.

Het duurt in totaal 72 dagen voordat een zaadcel er helemaal klaar voor is om een eicel te bevruchten. De zaadcel begint in het zaadbuisje, waar hij ca. 61 dagen verblijft tot hij zich voldoende heeft ontwikkeld om de weg naar de bijbal af te leggen. Daar zal de zaadcel nog ongeveer 1 á 2 weken blijven en heel behendig worden in het voortbewegen. Wanneer er te lang geen zaadlozing plaatsvindt sterven de zaadcellen die het langst in de bijbal aanwezig zijn af en worden opgenomen in het bloed.

Van zaadcel naar sperma

Vanaf het moment dat de zaadcellen naar buiten worden “gestuwd” tijdens een zaadlozing wordt er gesproken over sperma. Tijdens deze reis worden de zaadcellen voorzien van prostaatvocht, wat hen beschermt in de zure omgeving van de vagina. Tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen komen er tijdens een zaadlozing vrij, wat qua hoeveelheid ongeveer gelijk is aan de inhoud van een vingerhoedje.

<< 1 week zwanger    3 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button