Recepten

Recept voor verantwoorde (mini) twix taart

Ik ben een smulpaap! Taartjes en lekkernijen, daar mag je mij voor wakker maken. En voor de ene lievelingsknuffel die ’s nachts uit bed gevallen is. Nou ja, bij voorkeur niet meer dan twee keer per week… Nu kan je er voor kiezen om als een echte loedermoeder stiekem die gouden reep uit de winkel te verorberen terwijl je kind aan een verantwoord worteltje zit, maar het kan een stuk gezonder! Toegegeven, van mijn recept moet je er alsnog geen 10 per dag eten, maar van deze heerlijke twix taart kunnen zowel jij als je kinderen zonder schuldgevoel snoepen.

Lees ook: recept voor gezonde koekjes

Voeding vs vulling

In tegenstelling tot de meeste candybars bestaat de bodem van deze kleine taart uit havermout voor langdurige verzadiging en kokosolie (gezonde vetten). Het karamel laagje maak je van medjouldadels die alleen natuurlijke suikers en vooral veel vezels bevatten. De chocolade? Die koop je zo puur mogelijke van minimaal 74% cacao of meer (goed voor je dagelijkse portie antioxidanten!).

Lees ook: zo maak je overheerlijke havermout muffins

Ingrediënten voor kleine twix taart

  • 100 gram havermout
  • 10 medjouldadels (o.a. bij de Turkse groentewinkel te koop)
  • 8-10 el gesmolen kokosolie
  • 5 el acacia honing
  • ca. 125 gram extra pure chocolade

Bereiding van de twix taart

De twix taart maak ik zelf altijd in kleine siliconen cupcake vormpjes, een grote vorm kan natuurlijk ook. Gebruik je een springvorm? Vergeet dan niet bakpapier te gebruiken! Maak als eerste de bodem: smelt de kokosolie en maal met een staafmixer de havermout fijn. Meng het havermeel met de gesmolten kokosolie en honing en verdeel over de vormen in een laagje van ongeveer 4-5 mm. Druk goed aan met een lepeltje zodat het echt een harde bodem wordt. Zet vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Smelt ondertussen de chocolade “au bain marie” zodat het vloeibaar wordt.

Maak de staafmixer schoon, ontpit de dadels en maal met de staafmixer fijn. Als de dadels wat hard zijn, kun je ze eerst even 10 minuten laten weken in warm water. Verdeel vervolgens de dadel “karamel laag” met een nat lepeltje over de vormpjes.

Giet tot slot de chocolade over de vormpjes en zet weer terug in de koelkast om uit te harden. Het “vieze” pannetje dat je nu overhoud met de restjes chocolade krijg je gemakkelijk weer schoon door er wat melk naar keuze bij de gieten en op laag vuur op te warmen. Zo heb je in een handomdraai een schoon pannetje én een lekkere warme chocolademelk!

Je kunt de twix taart tot wel zeker 2 weken goed houden in de koelkast. De chocolade is dan wel wat hard dus vaak eet het handiger “op zijn kop”.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button