Lifestyle

Swap, snailmail en postcrossing blog

Er is een hoop gaande in de wondere wereld van de post. TNT publiceerde laatst een bericht dat er véél minder post wordt verzonden en dat ze het aantal bezorgdagen terug willen gaan brengen. Wellicht moet de TNT eens bij mij thuis komen; bij ons komt er elke dag wel post binnen. Geen angstaanjagende blauwe enveloppen, maar prachtig gedecoreerde enveloppen en ansichtkaarten van over de hele wereld, pakketjes gevuld met creatieve benodigdheden en swaps.

Als je op Instagram zoekt op #snailmail, #penpals, #flipbook, #journal, #bulletjournal of #swap vliegt de creativiteit je om de oren. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? En hoe kom je aan zo’n feestje op de deurmat? Je leest er van alles over in deze swap, snailmail en postcrossing blog.

Wat is de snailmail community?

De snailmail community draait namelijk om liefde voor papier, illustraties, washi, dat je zelf wel creatief aangelegd moet zijn. Een eerste vereiste is dus dat je creatief aangelegd bent. Met deze spulletjes worden de meest mooie en creatieve creaties gemaakt, waarna het met elkaar gedeeld wordt. Door middel van een foto plaatsen op Instagram en/of Facebook, maar bijvoorbeeld ook door het verzenden via post naar je snailmail-maatje of penpal. Dit zorgt voor een glimlach op het gezicht van de persoon aan het einde van de route maar zeker ook op het gezicht van de medewerker op het postkantoor, de medewerker op het distributiecentrum, de douane en de postbode.

Het mag wat kosten

Een tijdsbesteding als deze is geen goedkope. Hou rekening met verslavende winkelrondes bij aanbieders van papierwaren: Action, HEMA, Flying Tiger, Pipoos, Wibra, Sostrene Grene maar ook online via AliExpress of Etsy. Ook bieden snailmailers hun spullen aan via Instagram. Verder worden er ook vintage boeken met illustraties (zoals encyclopedieën en natuurgidsen) gebruikt, om bijvoorbeeld afbeeldingen uit te knippen (ephemera) of om van de pagina’s enveloppen te vouwen.

Wat swappen precies is

Als je online zoekt op de #swap of #swappen zie je afbeeldingen van prachtig ingepakte pakjes en/of inspirerende moodboards. Het zijn pakketten vol cadeautjes die onbekenden naar elkaar sturen. Het komt erop neer dat je je opgeeft bij de swap van jouw keuze. Maandelijks worden er meerdere georganiseerd met een verscheidenheid aan thema’s. Voor ieder wat wils en soms ook met zelfgemaakte items. Je moet je bij swappen houden aan het thema en aan andere voorwaarden die er geregeld aan verbonden worden. Deze voorwaarden kunnen gaan over het aantal en het soort cadeautjes, de soort verzending (brievenbus of pakketpost) en bijvoorbeeld de uiterste verzenddatum.

Je wordt door de organisator gelinkt aan een swapmaatje. Ieder heeft een ander maatje, dus je weet niet wie jou heeft. Om je smaak en wensen kenbaar te maken, maak je een moodboard. Het is de bedoeling dat je jouw pakjes heel mooi en creatief inpakt, dus met wat inpakpapier en plakband ben je niet. Je komt er wel met: cadeaulintjes, cadeaukaartjes, stickers, washi, tekstkaartjes, confetti, mooie cadeauzakjes en met cadeaupapier wat matcht. Het moet een feestje zijn om te zien én om uit te pakken!

Wat kost swappen?

De kosten zijn heel wisselend. Hou rekening met brievenbuspakket- of reguliere verzendkosten. Daarnaast moet je rekening houden met de per swap vastgestelde kosten. Vaak is dit een minimum van €7,50 maar dat kan ook wel eens €20,00 zijn.

Swap inspiratie en organisatie

Wil je meer inspiratie over swappen dan kun je op Instagram zoeken op de volgende hashtags: #instaswap, #snailmailswap, #chocolatswap, #teaswap, #payitforwardswap, #dutchpostcardswap, #giftwrapping, #swap etc. @swapalerts @swapjunkie @swapgroep zijn een aantal accounts op Instagram die swaps organiseren. Op Pinterest vind je een mooi giftwrapping/swap board.

Postcrossing

Postcrossing is het versturen van ansichtkaarten naar andere postcrossers. Sommige postcrossers zijn op zoek naar specifieke landen, plaatsen of thema’s. Zo kom jij aan leuke kaarten en help je een ander om zijn collectie uit te breiden. Ik ben geen postcrosser, maar ik ben wel dol op mooie kaarten. Ik lijst ze in en hang ze op of ze belanden op mijn prikbord ter inspiratie.

Wat kost postcrossing?

De verzendkosten per kaart bedragen 1 postzegel, dus de kosten zitten vooral in de aanschaf van de kaarten.

Postcrossing blog, inspiratie en maatjes

Voor meer inspiratie over postcrossing kun je Instagram en Facebook checken op #postcrossing. Ben je op zoek naar postcrossing-maatjes dan kun je terecht op Postcrossing.com.

Wat is snailmail?

Snailmail is het versturen van post naar elkaar. Omdat dit trager gaat dan email heet het slakkenmail. Wat zich in de envelop bevindt verschilt nogal qua creativiteit. Meestal bevat het papieren goodies zoals een brief, ephemera, postzegels, stickers, vintage papieren, of een mailtag met vragen, vaak versierd in een thema. Uiteraard wordt de envelop ook gedecoreerd met ephemera, washi, illustraties en stickers.

De inhoud van snailmail

  • Pocketletter => Een plastic mapje met meestal 9 insteekvakjes waarin de goodies zitten
  • Flipbook => Gemaakt van papier  (uitklapbaar, aan een ring of in boekvorm) waarin de goodies verwerkt zijn
  • Goodiebag => Giftbag gevuld met kleinere zakjes waar de goodies in zitten
  • Letter => Brief (eventueel aangevuld met goodies)
  • ABC-mail => Om en om post naar elkaar sturen in thema van elke keer een andere letter uit het alfabet

Wat kost snailmail?

Verzendkosten voor snailmail liggen vaak tussen de 2-5 postzegels per verzending. Wat je voor de rest aan materialen gebruikt kan uiteen lopen. Ikzelf gebruik veel items uit Flow-tijdschriften, een boek voor paperlovers en tweedehands natuurgidsen. Daarnaast koop ik veel via Aliexpress. Ook maak ik zelf die-cuts (figuurtjes van papier) met een BigShot-machine en gebruik ik stickers.

Snailmail inspiratie en maatjes

Wil je inspiratie opdoen wbt snailmail dan kun je kijken op mijn Pinterest account of op mijn Instagram account @mimihaarlem. Zowel Instagram, Pinterest als Facebook kun je checken op de volgende hashtags: #snailmail, #happymail, #flipbook, #pocketletter, #penpals, #post,#roundrobin etc. Voor snailmail en/of penpal-maatjes: Snailmailpenpals.net

 

De snailmail-community staat garant voor feestjes op de deurmat

Ik ben dol op mijn feestjes in de brievenbus. Om te ontvangen maar óók om te verzenden. Het is een ontspannende bezigheid en het is vooral heerlijk om bezig te zijn met papierwaren. Hopelijk inspireert jou dit artikel om ook aan de slag te gaan!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button