Financieel

Waarom sparen voor je kinderen voor later een must is

Als je kinderen hebt, dan wil je natuurlijk alleen het beste voor ze. Het beste gaat verder dan het hier en nu en heeft zeker ook betrekking op later. De kans is groot dat je er nu nog niet aan moet denken, maar er komt een tijd dat ook jouw kinderen hun vleugels uit zullen slaan. Op eigen benen staan kost geld en de meeste jongeren kunnen een beetje (financiële) hulp van hun ouders dan ook best gebruiken.

Sparen voor (deels) bekostigen studie

Net zoals elke andere ouder hoop je dat jouw kind een goede opleiding zal kunnen volgen. Studeren kost echter veel geld. Als je de ontwikkelingen wat dit betreft een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat studeren in de toekomst alleen maar duurder zal worden. Natuurlijk, ook tegen die tijd zullen jongeren vast wel via de overheid kunnen lenen om hun studie te bekostigen. Ze hebben dan direct een (flinke) schuld aan hun broek hangen en dat kan weer gevolgen hebben voor de toekomst, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Je kunt jouw kind(eren) nu dus al helpen door voor hen te sparen, voor later.

Wat voor spaarrekening?

De meeste ouders hebben voor hun kinderen op jonge leeftijd wel een spaarrekening geopend. Vaak is dit een zogenaamde huis-tuin-en-keuken spaarrekening. Met andere woorden, een spaarrekening waar je uiteraard op kunt storten, maar waar je aan de andere kant net zo gemakkelijk weer geld van op kunt nemen. Zeker geen verkeerde spaarrekening! Maar als je echt wilt sparen voor later dan kun je beter kiezen voor een andere spaarvorm.

sparen voor je kinderen voor later - AllinMam.com

Verschillende spaarvormen

Er zijn wat dit betreft verschillende mogelijkheden. De essentie van deze mogelijkheden (lees: spaarvormen) is vrijwel gelijk. Je zet vaak óf een bepaald bedrag in 1 keer vast óf je spaart maandelijks een bepaald bedrag (periodiek sparen). Het totaal gespaarde bedrag (inclusief rente dus) valt vervolgens vrij op een later moment: een moment dat je vaak zelf kunt bepalen. Wanneer je kiest voor een spaarrekening voor je kind kun je de keuze maken tussen een spaarrekening op naam van je kind of op naam van jezelf. Wanneer de rekening op naam van je kind staat kan hij/zij vanaf het 18e levensjaar zelf beschikken over het gespaarde geld.

Wanneer je kind niet met geld om kan gaan

Soms kan het slim zijn om te kiezen voor een spaarvorm waarbij het geld kort voor het bereiken van de 18 jarige leeftijd vrij komt. Je weet immers op dit moment nog niet of jouw kind met geld om zal kunnen gaan en als je zoon of dochter 18 jaar is geworden heb jij niets meer te zeggen over zijn of haar bankrekening(en).

Lees ook: Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Andere spaardoelen

Naast studie of opleiding kun je natuurlijk jouw zoon of dochter ook financieel helpen met op kamers gaan, het halen van het rijbewijs of bijvoorbeeld bij het starten van een eigen bedrijfje. Wanneer je vroeg begint met sparen kun je met een klein spaarbedrag per maand al grote verschillen maken!

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button